Vlaggenschip iPhone 13-functie is ruw aan de randen

Apple probeert de iPhone altijd te positioneren als een professionele camera. Of het nu gaat om de kwaliteit van de camera zelf, of door het toevoegen van trucs zoals mogelijkheden bij weinig licht en de portretmodus.

Apple is erg goed in het gebruik van rekenkracht om de beperkingen van de camerahardware die in een smartphone is ingebouwd, te overwinnen.

Een goed voorbeeld hiervan is de portretmodus. Dit is een functie die de geringe scherptediepte en die zachte onscherpe bokeh nabootst die een lens met een groot diafragma op een traditionele camera kan leveren. De camera in de iPhone kan dit niet, dus gooit Apple veel technische tovenarij naar de foto om het uiterlijk te vervalsen.

Het is goed, maar het is verre van perfect. Dit is de reden waarom haren of boomtakken of bladeren of de snorharen van uw kat er vreemd onscherp uit kunnen zien in deze foto’s.

En er is geen manier om de functie te masseren.

Het werkt of het werkt niet.

Al sinds het begin van digitale fotografie gebruiken we software om te proberen na te bootsen wat filmcamera’s deden, zelfs zo ver als het vastleggen van dingen als vignettering en korrel, die aanvankelijk beperkingen waren van de lenzen en het filmmateriaal.

Laten we nu eens kijken naar de nieuwe Cinematic Mode-functie die gisteren werd geïntroduceerd. Zelfs bij een oppervlakkige blik tijdens het evenement, merkte ik dat het er ruig uitzag in Apple’s eigen beelden.

Kijk hier zelf eens (de dekking van de filmmodus begint bij 46 minuten en 59 seconden). Apple gebruikt een scène uit een korte film die het heeft gemaakt om te benadrukken hoe de filmmodus eruitziet.

Maar het ziet er niet goed uit.

In de opname waarin de acteur wegkijkt van de camera naar de schoorsteenmantel, kun je duidelijk zien dat de iPhone tijdens de eerste focusverschuiving naar focus zoekt — het lijkt alsof het beeld ademt.

Focus-ademhaling is te zien in de filmmodus

Focus-ademhaling is te zien in de filmmodus

De tweede focusverandering is veel soepeler.

Dit gebeurt niet met rekkende focus omdat het proces mechanisch is – je vergrendelt twee focuspunten op de lens en deze beweegt van de ene naar de andere.

Het is een vlotte overgang.

Het vergt planning, veel vaardigheid en dure apparatuur.

De softwareoplossing van Apple is goed, maar in dat eerste voorbeeld van Cinematic Mode dat Apple ons laat zien, kunnen we zien dat het niet perfect is.

Nu, wie weet, misschien over een decennium, zal Apple’s manier van focussen worden wat wordt geaccepteerd omdat we eraan gewend zijn (net als de portretmodus), en we zullen gehecht raken aan de beperkingen op dezelfde manier als we zijn nog steeds gehecht aan zaken als lichtafval en filmkorrel.

En voor de meeste mensen is het goed genoeg.

En dit is wat Apple weet.

Apple verkoopt miljoenen iPhones en bijna allemaal vallen ze in handen van mensen die “gewoon een filmpje willen maken”. Het zijn geen Hollywood-regisseurs, het zijn zelfs geen professionele filmmakers.

Het zijn gewoon mensen die video’s maken die op sociale media worden gedeeld met mensen met een korte aandachtsspanne, en die op kleine schermen een glimp opvangen terwijl een trillende duim naar het volgende bladert.

Cinematic Mode is meer dan goed genoeg voor 99,99 procent van de iPhone-gebruikers.

Posted By : pengeluaran sidney hari ini