Van mobiel geld tot blockchain: hoe de technologie van dit VN-agentschap mensen verhongert

In oktober werd de Nobelprijs voor de Vrede voor 2020 toegekend aan het Wereldvoedselprogramma van de VN (WFP). Het programma, opgericht in 1961, ondersteunde vorig jaar ongeveer 100 miljoen hongerige mensen over de hele wereld.

Tech speelt een sleutelrol in haar werk. Het is te zien in alles, van de logistiek en levering – het WFP gebruikt elke dag tot 5.600 vrachtwagens, 30 schepen en 100 vliegtuigen om voedsel en andere hulp over de hele wereld te leveren – tot het promoten van agritech, ondersteuning voor vluchtelingen en het faciliteren van andere humanitaire diensten via mobiel.

wfphungermaplive.jpg

Het hongermonitoringsysteem van het WFP, HungerMap LIVE, gebruikt big data en machine learning om de wereldwijde voedselzekerheid in bijna realtime weer te geven.

Afbeelding: Wereldvoedselprogramma

Naast deze dagelijkse activiteit heeft het WFP technologie gebruikt om te innoveren in zijn inspanningen om gemeenschappen met voedselonzekerheid in het Midden-Oosten en daarbuiten te ondersteunen. Hier zijn vijf voorbeelden.

1. Smartphone geven – één tik om een ​​kind in nood te voeden

ShareTheMeal stelt gebruikers in staat om een ​​kind te voeden voor $ 0,80 per dag met Apple Pay en andere betaalmethoden. Donaties kunnen eenmalig zijn, maar ook een maand-, kwartaal- of jaarabonnement. Het was een van de eerste ideeën die via het acceleratorprogramma van het WFP naar voren kwamen.

Volgens de laatste editie van de State of Food Security and Nutrition in the World hadden in 2019 bijna 690 miljoen mensen honger. Uit gegevens die deze zomer door de Verenigde Naties, UNICEF, WHO en WFP zijn gepubliceerd, blijkt dat dit aantal met 10 miljoen is gestegen ten opzichte van 2018 en bijna 60 miljoen in de afgelopen vijf jaar. De COVID-crisis “zou tegen het einde van 2020 meer dan 130 miljoen mensen meer chronisch honger kunnen bezorgen”, stellen ze vast.

De ShareTheMeal-app, gelanceerd in 2015, heeft een community van meer dan 1,3 miljoen gebruikers, stelt het WFP. Sinds augustus 2020 hebben gebruikers meer dan 80 miljoen maaltijden gegeven aan kinderen in nood: “Deze donaties hebben enkele van de meest kritieke operaties van het WFP geholpen, waaronder die in Jemen, Syrië en Zuid-Soedan.”

wfpsharethemealapp.jpg

De ShareTheMeal-app van het WFP heeft een community van meer dan 1,3 miljoen gebruikers.

Afbeelding: Wereldvoedselprogramma

2. Digitale vaardigheidstraining voor jongvolwassenen die zijn getroffen door oorlog in Syrië

Volgens VN-gegevens “wordt 85% van de vluchtelingen opgevangen door ontwikkelingslanden die worstelen met hun eigen sociaal-economische uitdagingen en worstelende werkgelegenheidscijfers”. Vervolgens “is de kans dat deze vluchtelingen ooit financieel zelfredzaam worden erg klein, wat leidt tot een voortdurende en onhoudbare afhankelijkheid van internationale hulp”.

Als reactie hierop helpt Empact, voorheen bekend als Tech for Food, jonge volwassenen die getroffen zijn door oorlog in Syrië – en voedselonzekere gastgemeenschappen in Libanon en Irak – om digitale vaardigheden te leren, die op hun beurt kunnen helpen leiden tot werkgelegenheid en meer voedselzekerheid .

Beginnend met een cursus van zes weken waarin de belangrijkste IT-vaardigheden worden behandeld, zoals het gebruik van internet, evenals Microsoft Office en Adobe Photoshop, kunnen de deelnemers vervolgopleidingen, stages en online werk volgen.

ZIEN: Inhuurkit: Computer Hardware Engineer (TechRepublic Premium)

“Sinds 2016 heeft het Empact-programma van het WFP meer dan 6.670 studenten opgeleid op 12 campussen in Libanon en Irak”, zegt de website van Empact, en merkt ook op dat 65% van de deelnemers vrouw is. “In Irak genereerde bijna 20% van de studenten een inkomen via online werk en had 33% van de alumni vier maanden na hun afstuderen een baan.”

Het doel van het initiatief is om tegen eind 2020 20.000 studenten op te leiden en 100.000 mensen in de regio Midden-Oosten en Noord-Afrika in de komende vijf jaar.

3. Humanitaire hulp geleverd via mobiel geld

Deze zomer hebben de GSMA en het WFP van de VN een uitbreiding van hun partnerschap aangekondigd, onderdeel van het GSMA Mobile for Humanitarian Innovation-programma. Een belangrijk aandachtspunt van dit werk betreft op contanten gebaseerde digitale overschrijvingen om levens te redden in wereldwijde noodsituaties, waaronder pandemieën en natuurrampen.

In Kenia heeft WFP mobiele telefoons gebruikt om geld te bezorgen via een programma met de naam Bamba Chakula – ‘Get your food’ in de Swahili-gebaseerde Sheng-taal – dat mobiel geld uitdeelt aan vluchtelingen voor voedselaankopen. Hoewel het systeem niet zonder uitdagingen is, stimuleert het zowel autonomie als efficiëntie.

In 2019 werden wereldwijd een kleine 28 miljoen mensen op deze manier geholpen door het WFP. De NGO maakte 2,1 miljard dollar over aan mensen in 64 landen, waardoor de begunstigden dit geld naar eigen goeddunken konden besteden. “Dit vertegenwoordigde 38% van de totale hulpportefeuille van het WFP voor het jaar”, merkt de NGO op.

ZIEN: De volgende grote uitdaging van technologie: eerlijker zijn voor iedereen

Ondertussen zal in Irak noodfinanciering – voor een bedrag van $ 6,25 miljoen – van het Bureau voor Humanitaire Hulp (BHA) van het Amerikaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkeling (USAID), op deze manier worden gebruikt om voedselhulp te bieden gedurende een periode van drie maanden voor ongeveer 80.000 intern ontheemde Irakezen en 22.000 Syrische vluchtelingen.

Contante betalingen stellen “mensen in staat om contactloos eten te kopen in kampwinkels rechtstreeks via hun mobiele telefoon”, aldus het WFP. In een tijd van COVID-19 verminderen “transacties zonder contant geld het risico om het virus op te lopen of te verspreiden en voorkomen ze onnodige verplaatsingen van mensen buiten het kamp.”

4. Boodschappen via blockchain

In Jordanië maakt het Building Blocks-project gebruik van blockchain-technologie om meer dan 106.000 Syrische vluchtelingen in staat te stellen boodschappen te doen bij lokale winkels met behulp van irisscans in plaats van contant geld, papieren vouchers of creditcards.

Vorig jaar zei WFP dat er meer dan 64 miljoen dollar was uitbetaald via dit proefprogramma. Het jaarverslag vermeldde hoe dit initiatief elke maand $ 3 miljoen aan steun uitdeelde en dat deze methode hielp om 98% van de financiële transactiekosten te besparen.

Het WFP beschrijft verdere voordelen door op te merken dat “gebouwd op een private, geautoriseerde blockchain en geïntegreerd met de bestaande biometrische authenticatietechnologie van UNHCR – WFP heeft een record van elke transactie. Dit bespaart niet alleen op financiële transactiekosten in de kampomgeving, maar zorgt voor meer veiligheid en privacy voor Syrische vluchtelingen.”

5. Voedsel verbouwen zonder aarde

Ondertussen heeft WFP in Algerije inspanningen ondersteund – bekend als H2Grow – om hydrocultuurtuinen te creëren, namelijk “een methode om planten te kweken zonder aarde door in plaats daarvan minerale voedingsoplossingen te gebruiken in een wateroplosmiddel” in woestijnomgevingen.

Hydrocultuurmethoden verbruiken ongeveer 90% minder water dan traditionele landbouw, en de techniek werd voor het eerst gebruikt om semi-nomadische Sahrawi-vluchtelingen te ondersteunen die in de Westelijke Sahara, een “ruige en geïsoleerde woestijnomgeving” woonden.

Ongeveer 25% van deze bevolking lijdt aan chronische ondervoeding, met slechte landbouwomstandigheden die zowel vee als mensen treffen.

“De semi-nomadische Sahrawi-vluchtelingen hechten veel waarde aan vee voor melk en vlees”, merkt WFP op. “Door het droge klimaat in de Algerijnse woestijn is de landbouw echter extreem arm en eindigen de geiten in de kampen vaak met het eten van afval.”

In Algerije produceren 200 hydrocultuureenheden tijd- en kostenefficiënt veevoer, waardoor de melk- en vleesproductie van geiten wordt gestimuleerd; en de gemeenschap die van hen afhankelijk is. De lessen uit deze ervaring worden toegepast op initiatieven in vergelijkbare uitdagende omgevingen in Peru, Tsjaad, Jordanië en Soedan.

“Geiten die met vers voer werden gevoerd, verhoogden hun melkproductie met 250%, terwijl de vleeskwaliteit en -kwantiteit aanzienlijk verbeterden”, zegt het WFP.

“Vluchtelingen konden ook extra inkomsten genereren door overtollig voer te verkopen.”

wfpmohammadbatahjordanbuildingblocks.jpg

In het programma Bouwstenen voor Syrische vluchtelingen in Jordanië betaalt een vrouw via een irisscan eten in een supermarkt.

Afbeelding: WFP/Mohammad Batah

Posted By : togel sdy