Twitter-gebruikers en onderwerpen in kaart brengen met NodeXL

Twitter is een geweldige plek om ideeën te delen, connecties te maken, stoom af te blazen of steun te krijgen. Het staat ook vol met bittere argumenten, bots en mobs, hashtags die opzettelijk worden gebruikt voor aandacht en verkeerde informatie die opzettelijk wordt verspreid. Kijken naar het netwerk van een Twitter-gesprek is een manier om te zien wat voor soort gesprek het is.

ZIEN: Gids voor IT-professionals over de evolutie en impact van 5G-technologie (gratis pdf)

In samenwerking met de Social Media Research Foundation om visualisaties te bouwen met NodeXL (een gratis Excel-add-on), vond het Pew Research Center zes hoofdtypen van gesprekken.

De patronen gevonden in visualisaties van tweets onthullen zes veelvoorkomende patronen.

Stichting sociale media

  • Politieke gesprekken zijn vaak verdeeld tussen twee gepolariseerde groepen die onderling praten, maar niet met de andere groep, linken naar verschillende sites, verschillende hashtags gebruiken en zich clusteren rond verschillende discussieleiders: dat is de gepolariseerde menigte.
  • Strakke menigten zijn een heel ander patroon: dit zijn groepen waar bijna iedereen met bijna iedereen over een onderwerp praat, ideeën rondstrooit, oplossingen voorstelt en informatie deelt.
  • Veel verschillende mensen die over hetzelfde tweeten, maar niet met elkaar praten – discussiëren over een beroemdheid of een merk of een nieuwsbericht – zien er weer anders uit, met veel losse deelnemers en nauwelijks echte netwerken.
  • Gemeenschapsclusters bevinden zich ergens tussen de twee: in plaats van één grote, hechte menigte zijn er meerdere kleinere mensenmassa’s die met elkaar praten, maar niet met die andere menigten. Die clusters kunnen bestaande netwerken van mensen zijn (denk aan zes graden van scheiding) of ze kunnen kristalliseren rond verschillende opvattingen over een onderwerp van verschillende nieuwssites of commentatoren.
  • Voor een nieuwsbericht dat loskomt van één grote mediasite, het uitzendnetwerk van mensen die herhalen en retweeten zonder met elkaar te interageren – met misschien enkele discussiegroepen van mensen die opspringen om met elkaar in gesprek te gaan, maar geen reacties krijgen van de vele mensen het nieuws verspreiden.
  • Dat hub-and-spoke-patroon is anders dan een twitteraccount van een bedrijf dat klachten en vragen probeert af te handelen waarbij de uiterlijke spaken geen aanleiding geven tot discussiegroepen (tenzij een bijzonder goede of slechte reactie viraal gaat).

Ik vroeg Marc Smith van de Social Media Foundation wat voor soort patronen mijn Twitter-discussies vormden en hoe dat zich verhield tot enkele meer opvallende tweeters, met name die over politieke kwesties in het VK. Hij gebruikte NodeXL met de gratis openbare Twitter API die tot 18,00 tweets pakt voor een enkele zoekopdracht. Het Twitter-gegevensrecept om dit te doen staat op de SMF-site, en er is een videogids om zelf tweets te analyseren.

netwerkdiagram dat de verbindingen toont tussen twittergebruikers van een hashtag

Een NodeXL-visualisatie van een populaire hashtag over Brexit.

Mary Branscombe

De hashtag zag er niet uit als een gepolariseerde menigte met twee groepen; in plaats daarvan waren er meerdere clusters, omroepnetwerken en discussiegroepen. Ik was blij om te zien dat hetzelfde gold voor mijn eigen Twitter-account (foto gemaakt op een dag afgelopen oktober toen ik het had over politiek, Microsoft Ignite, Azure, beveiliging, het gebrek aan capex-investeringen in IBM’s cloudinfrastructuur, het belang van het verwijderen van PII die uw gegevens niet nodig hebben, de NodeJS-community en verschillende andere onderwerpen).

netwerkkaart met verbindingen tussen mensen die tweeten of retweeten

Blijkt dat mijn Twitter-netwerk veel individuen en enkele clusters van mensen omvat.

Mary Branscombe

De andere tweeters hadden patronen die allemaal erg op elkaar leken, en een beetje anders dan de mijne omdat hun grotere netwerken betekenen dat de patronen op een veel grotere schaal zijn – maar het was hetzelfde onderliggende patroon.

“De belangrijkste netwerkpatronen die ik zie, zijn “hub-and-spoke”-“broadcast”-patronen – veel ringen en ringen rond ringen die worden gemaakt wanneer veel accounts een centraal account retweeten (en soms zelf veel retweets krijgen, waardoor de buitenste ringen worden gemaakt), “vertelde Smith me .

“In het midden van elk van deze clusters staat het hub-account, bovenaan elk cluster staat de lijst met hashtags die dat cluster definiëren. Vaak hebben clusters geen afstemming met andere clusters.”

NodeXL gebruiken om tweets te analyseren is niet iets dat je in realtime op je eigen pc kunt doen; het kan een uur of langer duren voordat de gegevens zijn geïmporteerd en verwerkt. In de toekomst zal NodeXL beschikbaar zijn voor Power BI, en dat zou data wat sneller moeten verwerken in de cloud.

Hoe dan ook, als je wilt begrijpen wat er aan de hand is met een bepaalde Twitter-hashtag die invloedrijk wordt, kan een blik op de vorm van het Twitter-netwerk erachter veel onthullen.

Posted By : pengeluaran sdy