Tesla-stroomopslag: Balkan-batterijproject is ‘grootste in Europa’

De in Slovenië gevestigde energiestartup NGEN is het eerste bedrijf in de Balkan geworden dat op Tesla gebaseerde energieopslag implementeert.

Het gebruikt Tesla’s Powerpack-systeem voor een 12,6 MW/22,2 MWh batterij-energieopslagproject ter waarde van € 15 miljoen ($ 16,5 miljoen). De technologie maakt gebruik van machine learning om geautomatiseerde grid-balanceringsdiensten aan te bieden.

Volgens Tesla ondersteunt het systeem veel toepassingen die consumenten en energieleveranciers meer controle, efficiëntie en betrouwbaarheid bieden over het hele elektriciteitsnet.

ZIEN: Het nieuwe woon-werkverkeer: hoe auto’s zonder bestuurder, hyperloop en drones onze reisplannen zullen veranderen (TechRepublic-coververhaal) | download de pdf-versie

Het opslagsysteem dat NGEN heeft geïnstalleerd, staat in Jesenice, een klein stadje in het noordwesten van Slovenië. Het bedrijf is ook van plan om tegen juli volgend jaar een tweede te bouwen. NGEN beschrijft het batterijsysteem ook als het grootste door Tesla gemaakte systeem dat operationeel is in Europa.

Volgens Damien Merlak, mede-oprichter van NGEN, zal het opslagsysteem ook de inspanningen voor hernieuwbare energie in het land ten goede komen. Tot dusver haalt Slovenië 32% van zijn energie uit hernieuwbare bronnen.

“Met het eerste opslagsysteem dat door NGEN is gebouwd, kan 250 MW extra schone energieproductie in Slovenië worden geïnstalleerd”, vertelt Merlak aan ZDNet.

Tijdens de lancering van het Tesla Powerpack-project merkte de Sloveense minister van Infrastructuur, Bojan Kumer, op dat hoewel het Europese elektriciteitsnet een van de grootste ter wereld is, de projecten van NGEN en soortgelijke projecten zullen bijdragen aan de groeiende behoefte aan flexibiliteit en ondersteuning voor hernieuwbare energiebronnen.

Het idee voor het project begon in 2015 en het duurde enkele jaren voordat het werd gerealiseerd. De eerste stappen begonnen medio 2018, toen NGEN formeel werd opgericht. Anderhalf jaar later zegt het Sloveense bedrijf nu over de nodige expertise te beschikken om dit soort systemen voor anderen te bouwen.

“We hebben ook software ontwikkeld om de activa, batterij-energieopslag en conventionele generatoren te besturen, om complete frequentieregelingsdiensten aan te bieden aan Europese transmissie- en distributiesysteembeheerders”, zegt Merlak.

ZIEN: Zal 5G na de Brexit het tijdperk van het Europese rijk overleven?

Terwijl er al een tweede systeem in Slovenië wordt gepland, onderhandelt NGEN ook om aanvullende systemen in andere landen in de regio te bouwen.

Het project in Slovenië getuigt van Tesla’s groeiende lijst van energieopslagsystemen over de hele wereld. Vorige maand zei Tesla-CEO Elon Musk dat hij hoopte dat zijn bedrijf zijn algehele aanwezigheid in de landen uit Oost-Europa en de Balkan zou vergroten.

“Ik hoop begin volgend jaar te openen in Slowakije, Kroatië, Servië en het grootste deel van Oost-Europa. Eindelijk zullen we Nikola Tesla trots maken door zijn auto’s in zijn landen van herkomst te hebben”, tweette Musk, verwijzend naar het openen van Tesla-winkels in deze landen.

In sommige daarvan, zoals Kroatië, zijn er al supersnelle oplaadstations van Tesla, en het bedrijf verwacht binnenkort ook meer van die stations te installeren in Servië, Bosnië en Herzegovina, Noord-Macedonië, Roemenië, Bulgarije en Griekenland.

Posted By : data sidney hari ini