Terwijl de VS en China een handelsoorlog uitvechten, stelt Griekenland zich open voor de 5G-ambities van Huawei

Terwijl de koude oorlog tussen de VS en China voortduurt en het VK afweegt hoeveel betrokkenheid Huawei zou moeten hebben bij de 5G-netwerken van het land, implementeert de Chinese techgigant elders in Europa zijn technologieën al.

Sinds vorige maand is Griekenland een goed voorbeeld van deze ontwikkelingen, waar proefprojecten zouden kunnen helpen de Zuidoost-Europese 5G-markt open te stellen voor Huawei.

ZIEN: Gids voor IT-professionals over de evolutie en impact van 5G-technologie (gratis pdf)

Onlangs heeft het Chinese telecombedrijf twee pilot 5G-pilotnetwerken getest in de Griekse hoofdstad Athene en in de kustplaats Kalamata.

Huawei draait de pilot in Kalamata met de Griekse telecomprovider Wind Hellas. Door het project uit te voeren, wordt Kalamata de eerste Griekse stad die het potentieel van 5G ervaart.

Het 5G-netwerk in Kalamata bestrijkt nu het centrale plein en verschillende belangrijke punten in de stad. Het eerste commerciële gebruik zal naar verwachting over ongeveer twee jaar beginnen.

Volgens Anastasios Bikos, een 5G-cyberbeveiligingsarchitect bij Huawei, vertegenwoordigt de samenwerking van Griekenland met de Chinese reus een “enorme historische kans voor het land om het voortouw te nemen bij het investeren in nieuwe revolutionaire 5G digitale technologieën”.

Huawei investeert al bijna 15 jaar in Griekenland en heeft een marktaandeel van 50% op de markt voor telecomapparatuur.

Bikos vertelt ZDNet dat het publieke debat over de implementatie van 5G en de inspanningen van de regeringen en regelgevende instanties in Griekenland en Cyprus de overgang van 4G naar 5G vergemakkelijken.

Ondanks speculaties dat de VS een aantal van de beperkingen die president Donald Trump in mei aan Huawei oplegde, zouden kunnen versoepelen, lijkt de aanhoudende handelsoorlog tussen Washington en Peking niet ten einde te lopen.

Die situatie kan problemen opleveren voor de activiteiten van Huawei in Europa. Maar in het geval van Griekenland wijst Bikos erop dat “geen enkele politieke kwestie de uitrol van 5G mag vertragen, aangezien niemand, noch Europa daarvan zal profiteren”.

Te midden van de toenemende wereldwijde privacyproblemen met betrekking tot 5G-technologie en met name Huawei als 5G-leverancier, moet Griekenland echter nog één cruciaal probleem aanpakken met betrekking tot de verwerking van persoonsgegevens: de volledige implementatie van de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming).

ZIEN: Gids voor IT-professionals voor naleving van de AVG (gratis pdf)

Samen met Slovenië en Portugal maakt het land deel uit van het resterende trio van EU-leden die nog steeds niet de nodige binnenlandse hervormingen hebben doorgevoerd om de AVG in te voeren. De verordening is van cruciaal belang om de Europese burgers een betere bescherming te bieden bij het gebruik van persoonsgegevens.

Vorige maand besloot de Europese Commissie het land voor het Europese Hof van Justitie te dagen, omdat het de AVG niet in de nationale wetgeving had opgenomen.

De Commissie heeft het Hof ook verzocht Griekenland een boete op te leggen van € 5.287,50 voor elke dag die is verstreken sinds 6 mei 2018 – de deadline die door Brussel aan de nationale regeringen is opgelegd om de richtlijn op te nemen.

Het invoeren van de AVG betekent ook strengere regels voor gegevensbescherming als het gaat om het beheren van gegevens op 5G-netwerken. De Griekse autoriteiten zullen dus binnenkort de mogelijkheid moeten overwegen dat dit van invloed kan zijn op lopende en toekomstige 5G-projecten met Huawei.

Meer over beveiliging en Huawei

Posted By : data sidney hari ini