Tekst-naar-spraak, automatisering en AI: hoe Google nieuwsaanbieders in het Midden-Oosten ondersteunt

Google heeft iets minder dan $ 2 miljoen toegekend aan 21 projecten in het Midden-Oosten, Turkije en Afrika, na de eerste Google News Initiative (BNI) Innovation Challenge in de regio.

De verhuizing maakt deel uit van een bredere reeks regionale innovatie-uitdagingen en een wereldwijde toezegging van Google Nieuws om $ 300 miljoen te geven “om de journalistiek te helpen gedijen in het digitale tijdperk”.

Waar is Google naar op zoek?

Een belangrijk aandachtspunt voor financiering is “het ondersteunen van projecten die digitale innovatie stimuleren en nieuwe bedrijfsmodellen ontwikkelen”. Specifiek in het Midden-Oosten werden voorstellen gevraagd om zich te concentreren op projecten die “de betrokkenheid van lezers vergroten en/of nieuwe bedrijfsmodellen verkennen om een ​​sterkere toekomst voor de journalistiek op te bouwen”.

ZIEN: Beheer van AI en ML in de onderneming 2020: technische leiders verhogen projectontwikkeling en implementatie (TechRepublic Premium)

Betrokkenheid werd gedefinieerd als een belangrijke maatstaf, aangezien “betrokken gebruikers … meer geneigd zijn om over te stappen op betaalde abonnees”, terwijl de focus op bedrijfsmodellen was gericht op het aanmoedigen van “bewegingen die verder gaan dan de traditionele middelen om inkomsten te genereren”.

Welke soorten innovatie financiert Google?

Het was niet verrassend dat er veel belangstelling was voor de call for proposals. Google ontving 527 aanmeldingen uit 35 landen. Hiervan werd $ 1,93 miljoen aan financiering toegewezen aan 21 projecten uit 13 landen in de hele regio.

Hierbinnen, zoals Sarah Hartley van Google in een blogpost schreef: “De oproep tot het indienen van aanvragen vermeldde vier criteria: impact, haalbaarheid, innovatie en inspiratie, en de succesvolle projecten toonden alle vier duidelijk aan.”

Hier zijn enkele voorbeelden van deze winnende projecten en de technologie die ze zullen gebruiken en ontwikkelen.

1. Automatisering van datagedreven verhalen

Israël had het grootste aantal succesvolle aanvragers, met vier initiatieven die financiering veiligstelden.

De website yNet pitchte met succes een idee gericht op de automatisering en distributie van inhoud uit grote gestructureerde datasets, zoals verkiezingsresultaten en ranglijsten van openbare scholen. Geautomatiseerde artikelen worden per stad gemaakt en gedistribueerd via geografisch gerichte pushmeldingen.

“Met dit project wil yNet een grote uitdaging aangaan in het digitale nieuwslandschap: het huidige onvermogen om zulke grote hoeveelheden inhoud te produceren uit de voor ons beschikbare gegevens”, merkte Google op.

2. De academische en publieke kloof overbruggen

In de Verenigde Arabische Emiraten heeft Aloloom Lil Omoom (Popular Science Arabia) steun gekregen om zijn wetenschappelijke en technische platform uit te breiden via partnerschappen met de academische gemeenschap. Het streven is dat mensen die op deze gebieden werken “hun onderzoek en doorbraken delen” in een taal (Arabisch) en in een stijl die “toegankelijk is voor het publiek”.

In de VAE heeft Aloloom Lil Omoom, of Popular Science Arabia, de steun van Google verkregen.

Afbeelding: populaire wetenschap

3. Tekst naar spraak, Arabisch en Engels

Ondertussen identificeerde The National – een Engelstalig dagblad dat in Abu Dhabi wordt gepubliceerd – “een unieke kans om een ​​nieuwe dienst te ontwikkelen binnen de snelgroeiende spraakmarkt”.

De krant is van plan een tekst-naar-spraak-aanbod te creëren, waarin verhalen in zowel het Engels als het Arabisch worden gedeeld. Gezien het feit dat “inhoud van hoge kwaliteit in het Arabisch vrij beperkt blijft in vergelijking met de omvang van de Arabisch-sprekende markt”, probeert dit product die kloof te dichten.

In reactie op de prijs merkte Mina Al-Oraibi, een Iraaks-Britse journalist en hoofdredacteur van The National, op dat “naarmate de proliferatie van apparaten toeneemt, het luisteren naar inhoud belangrijker wordt”.

“Nieuwsorganisaties zoals The National spelen een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat nieuws van hoge kwaliteit wordt verspreid en voor iedereen toegankelijk is”, voegde ze eraan toe.

4. Videodebatten en discours

radcliffegooglememushtarek.jpg

Afbeelding: Mushtarek

Toegang verbreden, was een thema dat ook terugkwam in een voorstel van Nas News in Irak. Het bedrijf stelde voor om een ​​prototype te maken van een platform voor interactieve videodebatten, ontworpen om Iraakse burgers te betrekken bij lokale kwesties.

“De debatten zullen worden gefaciliteerd door een netwerk van lokale correspondenten, journalisten en activisten die een goede sociale media-volger en gemeenschapsreputatie hebben”, legt Google uit.

Met behulp van een lokaal Iraaks, mobiel-first sociaal platform, Mushtarek, verklaarde Google dat “ze een gat in de markt opvullen om een ​​hoognodige service te bieden die lokale gemeenschappen een stem geeft in een democratische samenleving.”

5. Een achtergestelde doelgroep bereiken

“Leden van de diaspora vertegenwoordigen 13% van de totale bevolking van Marokko”, aldus Google. Toch “wordt er weinig gedaan om deze gemeenschap te betrekken en te versterken”.

TelQuel, een Franstalig weekblad in Marokko, wil daar iets aan doen met “een speciaal platform met nieuws van een vertrouwd mediamerk, diensten, interactiviteit en netwerken”.

6. Verbetering van de toegang tot Arabische digitale inhoud

Op dezelfde manier wil Jawla, een door technologie ondersteunde media-start-up in Libanon, een ander achtergesteld publiek bedienen: internetgebruikers die moeite hebben om online hoogwaardige informatie in het Arabisch te vinden.

“Ons onderzoek toont aan dat de meeste Arabische digitale uitgevers een beperkte capaciteit, knowhow en budget hebben om gerichte kritische nichedoelgroepen te bereiken via digitale marketing”, zeiden ze.

“Als gevolg hiervan missen ze het aanbieden van en het genereren van inkomsten met hun inhoud voor meer dan de helft van hun potentiële digitale publiek.”

ZIEN: AI in het Midden-Oosten: dit is wat u moet weten

Om dit probleem aan te pakken, zal Jawla AI en machine learning gebruiken om een ​​”Arabisch media-webplatform te creëren dat doordachte nieuwsinformatie op een relevante, slimme en gepersonaliseerde manier classificeert, beheert en distribueert naar Arabische internetgebruikers”.

Vindbaarheid is ook een thema dat zich manifesteert in Zamakan, een samengesteld netwerk van hoogwaardige podcasts, gelanceerd door Sowt, een Arabisch podcastingplatform in Amman, de hoofdstad van Jordanië.

Zamakan زمكان, wat ‘ruimtetijd’ betekent in het Arabisch, wordt “een samengesteld netwerk van hoogwaardige podcasts van onafhankelijke producenten in het Midden-Oosten en Noord-Afrika”.

Het heeft tot doel de vindbaarheid van en het genereren van inkomsten met podcasts te bevorderen door het leveren van productiediensten, hosting, outreach en publicatie, advertentieverkoop en – ondanks COVID-19 – live-evenementen.

Vooruitkijken naar ronde twee

Voor de eerste ronde kondigde Google aan dat het geselecteerde projecten zou financieren tot $ 150.000 en 70% van de totale projectkosten. Bedrijven moeten gevestigd zijn in het Midden-Oosten, Turkije en Afrika, of hun hoofdvestiging moet daar gevestigd zijn.

Interessant is dat het bedrijf bereid is grotere individuele bedragen in andere regio’s te investeren.

In zowel Latijns-Amerika als Azië-Pacific bedroeg de projectlimiet $ 250.000, terwijl dit in Noord-Amerika $ 300.000 is. In elk geval is de financiering echter beperkt tot 70% of minder van de totale projectkosten. Of het financieringsplafond van het Midden-Oosten in de toekomst zal worden afgestemd op andere regio’s, valt nog te bezien.

De gigant uit Silicon Valley is van plan om later dit jaar een tweede aanvraagronde te lanceren voor de Innovation Challenge in het Midden-Oosten, Turkije en Afrika.

Posted By : togel sdy