Technologie in het Midden-Oosten: negen bewezen manieren om de startup-scene in de regio te ontgrendelen

“Het Midden-Oosten en Noord-Afrika behoren tot de laatste grote regionale ecosystemen die opkomen, en opkomende markten hebben de neiging om de adoptie van innovaties en technologie bij steeds hogere frequenties over te slaan”, voorspelde Hasan Haider, een venture-partner bij 500 Startups in 2017.

“Een laatkomer zijn betekent niet dat je achterblijft, en de Arabisch sprekende wereld is 500 miljoen sterk – jong, vindingrijk, rijk en een verlangen om te gedijen.”

ZIEN: Gids om een ​​kampioen digitale transformatie te worden (TechRepublic Premium)

Spring vooruit naar 2020 en, ondanks COVID-19, komt het kapitaal dat in de startups in de regio is geïnvesteerd al overeen met dat voor het volledige jaar 2019, wat de voorspelling van Haider waar maakt. De investeringen zijn gestegen van $ 657 miljoen in 2017 naar $ 803 miljoen in 2020, volgens gegevens gedeeld door MAGNiTT.

Overheden, financiers en grote technologiebedrijven hebben lang geprobeerd om het latente potentieel van het startup-ecosysteem in het Midden-Oosten te helpen ontsluiten.

Hier zijn negen manieren waarop deze inspanningen worden gerealiseerd.

1. Wetgeving

In 2018 heeft Tunesië een Startup Act aangenomen waarin het overheidsbeleid wordt geschetst – inclusief vrijstelling van vennootschapsbelasting en ondersteuning bij het indienen van octrooien – allemaal bedoeld om de startup-sector te ondersteunen. De verhuizing, toen premier Youssef Chahed getweet, was slechts “nog een stap om onze economie te verankeren in het digitale tijdperk”.

Zoals WeeTracker, een pan-Afrikaans onderzoeks- en mediabedrijf, uitlegt, worden ondernemers, startups en investeerders in Tunesië aangemoedigd om de status ‘startup’ aan te vragen. Indien goedgekeurd, ontgrendelt dit een reeks voordelen.

“Gewone werknemers die interesse hebben in ondernemerschap, kunnen een jaar vrij nemen van hun baan”, zegt WeeTracker, “en toch betaald worden door de overheid terwijl ze een startup-onderneming nastreven. En zelfs als ze niet slagen, is een terugkeer naar hun oude baan gegarandeerd.”

Ondernemers, startups en investeerders in Tunesië worden aangemoedigd om de startup-status aan te vragen.

Afbeelding: Ondernemers van Tunesië

2. Vrije zones

Elders, in landen als de Verenigde Arabische Emiraten, is het creëren van vrije zones van oudsher gebruikt om nieuwe bedrijven te stimuleren.

Misschien wel de oudste daarvan, Dubai Internet City (DIC), gelanceerd in oktober 2000. Destijds, zoals Majed Al Suwaidi, directeur van Dubai Internet City, in 2015 aan ZDNet vertelde, “stond de ICT-industrie van Dubai nog in de kinderschoenen en had DIC slechts 100 bedrijven.”

Het netwerk van DIC is nu uitgebreid tot 1.600 zakenpartners en 24.000 professionals, op gebieden als het internet der dingen, kunstmatige intelligentie, big data, cyberbeveiliging, cloud en robotica.

3. Voorkeursvisa

In 2019 kondigde de regering van de VAE langetermijnvisa aan voor de top 100 Arabische startups die werden geselecteerd door het World Economic Forum tijdens een conferentie in Jordanië.

“Deze samenwerking weerspiegelt onze toewijding om bedrijven te faciliteren, een aantrekkelijke en bemoedigende omgeving voor groei te creëren en de positie van de VAE als een wereldwijde bestemming voor talenten te onderstrepen”, zei Abdullah Bin Touq, secretaris-generaal van het kabinet van de VAE.

4. Investering in O&O

Een ander land, Israël, kan veel van zijn succes op dit gebied toeschrijven aan investeringen in R&D. Het land heeft de op één na hoogste R&D-uitgaven ter wereld als percentage van het BBP met 4,58%, vergeleken met een OESO-gemiddelde van 2%. Daarentegen geeft Irak volgens UNESCO-gegevens slechts 0,04% uit.

Deloitte merkt op dat Israël “de wereldleider is geworden voor het aantal startups per hoofd van de bevolking – met 2.000 startups die in het afgelopen decennium zijn opgericht, nog eens 3.000 kleine en middelgrote startups en hightechbedrijven, 30 groeibedrijven, 50 grote technologiebedrijven, en 300 R&D-centra van multinationals.”

israelinnovationauthority.jpg

Israël heeft met 4,58% de op één na hoogste R&D-uitgaven ter wereld als percentage van het BBP.

Afbeelding: Veranderingen in de Israëlische technische sector via de Israel Innovation Authority

5. Ondersteunende versnellers en incubators

Shelly Landsmann, de voormalige algemeen directeur van Microsoft Israël, heeft verteld hoe de Israëlische regering ook een vroege investeerder in incubators was en begin jaren negentig een Technology Incubator-programma oprichtte.

Vandaag de dag, merkt Microsoft op, “zijn er meer dan 25 incubators in het hele land, die gedurende twee jaar tot 85% van de projectkosten in een vroeg stadium financieren. Deze incubators voeden bedrijven van het beginstadium tot het vroege stadium, waardoor het risico voor de investeerder wordt beperkt “.

ZIEN: 10 technische voorspellingen die grote veranderingen in de toekomst kunnen betekenen

Accelerators en incubators zijn te zien in de hele regio, waaronder Oasis500 gevestigd in Amman, Jordanië, Flat6Labs, dat momenteel actief is vanuit Caïro, Jeddah, Abu Dhabi, Beiroet, Tunis en Bahrein.

6. De opkomst van technische hubs

De GSMA identificeerde vorig jaar 618 actieve technische hubs in Afrika, waaronder 56 in Egypte, 31 in Marokko en nog eens 29 in Tunesië.

“Egypte, met 56 actieve hubs, is gepositioneerd als het feitelijke knooppunt tussen de ecosystemen van Afrika en het Midden-Oosten”, schrijven ze. “Bovendien is Cairo de thuisbasis van een van de grootste pools van toonaangevende durfkapitaalfondsen, waaronder Algebra Ventures, A15 en Sawari Ventures en verschillende grote startups die onlangs de krantenkoppen hebben geschud, zoals Swvl, vanwege hun enorme financieringsrondes.”

Ondertussen hebben Casablanca en Tunis elk ongeveer 20 hubs. In 54 Afrikaanse landen zijn de top 10 steden goed voor meer dan 40% van het totale aantal actieve hubs, wat aantoont hoe specifieke locaties hun eigen lokale startup-ecosystemen creëren.

africatechhubsgsma.jpg

De GSMA identificeerde vorig jaar 618 actieve technische hubs in Afrika, waaronder 56 in Egypte, 31 in Marokko en nog eens 29 in Tunesië.

Afbeelding: Africa’s Tech Hubs, via GSMA

7. Engelbeleggers

“Er is meer geld in de beginfase gekomen”, Christopher Schroeder, vertelde mede-oprichter Next Billion Ventures en de auteur van Startup Rising: The Entrepreneurial Revolution Remaking the Middle East vorig jaar aan ZDNet.

Deze financiering omvat gevestigde netwerken zoals Dubai Angels, dat investeert in Seed- en Series A-financieringsrondes, in combinatie met nieuwere entiteiten zoals Doha TechAngels (DTA) die verder bijdragen aan deze inspanningen.

8. VC-investeringen

In juli 2019 werd onthuld dat de in Londen gevestigde VC Hambro Perks wilde investeren in twee tot drie islamitische startups en een kantoor wilde openen in Abu Dhabi. De beginnende investeringsmaatschappij vertelde Arabian Business: “We willen de eerste Londense VC in de Golf zijn.”

Dichter bij huis is STC Ventures “een onafhankelijk beheerd durfkapitaalfonds met als belangrijkste investeerder de Saudi Telecom Company”. Het heeft geïnvesteerd in bedrijven zoals de ride-share-service Careem, nu eigendom van Uber, en de islamitische mode-outlet Modanisa.

Het fonds wil de ontwikkeling ondersteunen van innovatieve technologiebedrijven in de GCC, de bredere regio Midden-Oosten, Noord-Afrika en Turkije, evenals “wereldwijde internationale bedrijven die kapitaal en toegang tot de regio zoeken”.

9. Silicon Valley ziet er naar het oosten uit

Een aantal tech-titanen is actief geweest, en in toenemende mate, in het Midden-Oosten.

Microsoft is slechts een van een aantal internationale spelers die actief in de regio investeren. In 2019 tekende het een MOU met Cubical Services, een bedrijfsincubator om ondernemers en startups in Koeweit te ondersteunen, als onderdeel van het bredere Microsoft for Startups-programma.

De inspanningen van Google omvatten een Innovation Hub die in 2015 in de VAE werd gelanceerd, terwijl Amazon Bahrein gebruikt als basis voor zijn eerste AWS-regio in het Midden-Oosten.

ZIEN: De volgende grote uitdaging van technologie: eerlijker zijn voor iedereen

Ondertussen kondigde Intel in mei 2020 aan dat het Moovit, een Israëlisch bedrijf voor mobility-as-a-service-oplossingen, heeft overgenomen voor ongeveer $ 900 miljoen.

“De toevoeging van Moovit brengt Intel’s Mobileye dichter bij het bereiken van zijn plan om een ​​complete mobiliteitsaanbieder te worden, inclusief robotaxi-diensten, wat naar verwachting een kans van 160 miljard dollar zal opleveren tegen 2030”, aldus het bedrijf in een verklaring.

moovitintel.jpg

In mei 2020 verwierf Intel het Israëlische bedrijf Moovit voor mobiliteit-as-a-service-oplossingen, voor ongeveer $ 900 miljoen.

Afbeelding: Intel

Conclusie: toekomstige trends

“Onze regio heeft zijn uitdagingen, waaronder legacy-problemen zoals problemen bij het registreren van bedrijven, jobprotectionisme en lage investeringen in onderzoek en ontwikkeling”, erkende Khalid Al Rumaihi, voorzitter van de Bahrain Development Bank in 2019.

“Aan de andere kant”, voegde hij eraan toe, “hebben we een aanzienlijk voordeel dankzij ons jeugdige demografische profiel. De mediane leeftijd van de regio is onder de 30 en de sterke bevolkingsgroei houdt aan. Er is geen land in de GCC waar mensen onder de 25 jaar minder dan 30% van de bevolking.”

Het benutten van de kracht van de jeugd, gekoppeld aan economische diversificatie en het gemakkelijker maken om zaken te doen, zal van fundamenteel belang zijn voor de financiële toekomst van de regio. Zoals we kunnen zien, worden veel van die bouwstenen steeds meer op hun plaats gezet.

Ondertussen laten successen zoals de overname van Souq.com door Amazon en Careem door Uber elke ondernemer en investeerder dromen om ooit groot te worden.

“Er heerst vaak het stereotype dat de lokale gemeenschap minder ondernemend is en dat is gewoon niet waar”, vertelde Nina Curley – de eerste directeur van Flat6Labs Abu Dhabi – in 2015 aan ZDNet.

“Als je de lagen loslaat en kijkt naar alle bedrijven die mensen beginnen naast een fulltime baan, dan zou het moeilijk zijn om iemand te vinden die niet in zijn vrije tijd een concept ontwikkelt.”


Posted By : togel sdy