Tech is al groot tijdens Ramadan: in 2020 krijgt het een upgrade

De ramadan begint deze week. Voor 1,8 miljard moslims over de hele wereld biedt de maand een gelegenheid voor introspectie, liefdadigheid en spirituele vernieuwing.

De ervaring in 2020 zal echter heel anders zijn, aangezien de COVID-19 coronavirus uitbraak voegt verdere veranderingen toe aan het ritme en de dynamiek van de heilige maand.

Tech zal een grotere rol spelen in die ervaring, voortbouwend op bestaande fundamenten en nieuwe manieren bieden om de Ramadan-ervaring in het Midden-Oosten vorm te geven.

Hier is een blik op de rol die technologie al speelt en hoe dat zal veranderen in een COVID-19-wereld.

Meer gebruik van sociale media

“Voor Facebook, dat ook eigenaar is van Instagram, en Google, dat eigenaar is van YouTube, brengt Ramadan een welkome boost voor het bedrijfsleven in de regio”, meldde de AP vorig jaar.

“Mensen in het Midden-Oosten besteden bijna 58 miljoen uur meer op Facebook tijdens de ramadan en kijken meer YouTube-video’s … dan in welke andere tijd van het jaar dan ook, waardoor de heilige maand niet alleen de belangrijkste is voor moslims, maar ook de beste tijd van het jaar voor adverteerders,” voegden ze eraan toe.

Gebruikers van sociale media besteden dagelijks ongeveer twee miljoen uur meer op Facebook tijdens de ramadan, terwijl tv-drama’s en soapseries het aantal kijkers op YouTube tijdens de ramadan met 151% zien toenemen, zegt Google. Deze aantallen zullen in 2020 ongetwijfeld toenemen.

“Hoewel het voor moslims misschien tegenstrijdig lijkt om hun vastentijd op YouTube door te brengen, markeert de heilige maand ook een hoogtepunt in het aantal kijkers van religieuze inhoud”, merkt de website van The New Arab op.

Religieuze programmering is echter niet het enige genre dat wordt bekeken.

Volgens Google stijgt de tijd die wordt besteed aan het bekijken van sportvideo’s in Egypte, Saoedi-Arabië en de VAE met 22%, reisvideo’s met 30% en actie-, simulatie- en videogames met 10% tot 20%.

ZIEN: Digitale transformatie: de gids van een CXO (ZDNet speciaal rapport) | Download het rapport als PDF (TechRepublic)

Meer tijd online doorbrengen wordt bepaald door een aantal factoren. In sommige landen worden de werkuren verkort, waardoor er meer tijd is voor gebed, slapen en vrije tijd. Veel moslims blijven ook laat op, zodat ze een laatste maaltijd kunnen nuttigen – suhoor – voordat het vasten bij zonsopgang begint.

In elk van deze gevallen kunnen dergelijke gedragspatronen zich vertalen in meer tijd besteed aan het gebruik van digitale apparaten.

Deze trend zal waarschijnlijk ook groeien in 2020, gezien het aantal mensen dat thuis werkt of gedwongen wordt afgesloten.

Speciale Ramadan-programmering

Daarnaast is de maand lang gastheer geweest van nieuwe, exclusieve inhoud op satelliet-tv-netwerken en online. Zoals de Egyptische journalist Shahira Amin uitlegt.

“In een groot deel van de Arabische wereld zijn de populaire Ramadan-soaps een vast onderdeel van de vastenmaand geworden. Families en vrienden verzamelen zich rond televisies thuis of in coffeeshops om naar de soaps na de Iftar te kijken.

“Ramadan zou niet hetzelfde zijn zonder de shows die miljoenen mensen bezig houden tot in de vroege uurtjes wanneer het tijd is voor Suhoor, de laatste maaltijd voor de volgende dag vasten. De soaps zijn vaak het overheersende onderwerp in levendige gesprekken op Iftar-bijeenkomsten of bij sociale contacten met vrienden en buren na de maaltijd, zoals gebruikelijk tijdens de ramadan.”

Met een breed scala aan genres, waaronder soapseries, drama’s en komedie, lanceren de Egyptische tv-zenders – verspreid over de regio via satelliet – de komende maand 20 nieuwe series. Regionale zenders in andere landen volgen dit voorbeeld.

Ondertussen zijn sociale netwerken ook bezig met het in gebruik nemen en hosten van hun eigen inhoud.

Vorig jaar onthulde Twitter meer dan 16 samenwerkingen op het gebied van premium videocontent op het gebied van sport, entertainment en nieuws, waarvan er vele werden uitgezonden tijdens de ramadan. Oorspronkelijke output omvatte Sayidaty Group’s ‘Your Ramadan Morning with Sayidaty’, een volledig vrouwelijke ochtendshow door en over vrouwen, en ‘Who’s Turn is it?’, een live programma met stand-up comedians.

Onderzoek uitgevoerd door het onderzoeksbureau Toluna, en gedeeld door Twitter, wees uit dat tot 72% van de Twitter-gebruikers in Saoedi-Arabië en de VAE en 62% van de gebruikers in Egypte het platform als een van hun belangrijkste bronnen voor online video-inhoud beschouwen.

Apps voor Ramadan

Eigenaars van mobiele telefoons kunnen al lang gebruik maken van verschillende applicaties die zijn ontworpen om de Ramadan-ervaring te verbeteren en te ondersteunen.

Vroege voorbeelden waren onder meer Google livestreaming van gebeden vanuit Mekka op een speciaal YouTube-kanaal, tot Google+ Hangouts, met beroemde chef-koks, dichters en religieuze figuren.

Eenvoudigere toepassingen, zoals diensten die nauwkeurige gebedstijden aanbieden, of het aanbieden van de oproep tot gebed om aan te kondigen dat het tijd is om het vasten te verbreken, bestaan ​​ook al een tijdje.

Andere apps, zoals Quran Majeed, stellen gebruikers in staat om een ​​kopie van de Koran op hun mobiel te hebben, voedsel te doneren aan hongerige kinderen over de hele wereld – ShareTheMeal van het World Food Program – en om halal-restaurants in de buurt te vinden.

In 2017 lanceerde Google Qibla Finder, een web-app die augmented reality gebruikt om je de richting van de Qibla te laten zien – de vaste richting naar de Ka’bah in de Grote Moskee in Mekka, Saoedi-Arabië – waar alle moslims mee te maken hebben, waar ze ook zijn in de wereld, bij het verrichten van hun gebeden. Offline gebruik werd het volgende jaar ingeschakeld.

Google Qibla finder is een web-app die augmented reality gebruikt om je de richting van de Qibla te laten zien.

Afbeelding: Google

Hoe 2020 anders zal zijn

Gemeenschappen over de hele wereld passen zich aan aan de gevolgen van de pandemie van het coronavirus.

Ian Fisher van Bloomberg merkt op dat “terwijl joden, moslims en christenen een van de heiligste tijden van het jaar betreden, met Pasen, Ramadan en Pesach deze maand allemaal worden gevierd, leiders van deze religies met oude wortels merken dat ze het internet bedanken. Met ongeveer de helft van de wereld op slot, het zal een strijd zijn om de feestdagen gemeenschappelijk te houden.”

Nu lockdowns en sociale afstand de mogelijkheden voor gemeenschappen om samen te komen verbieden, gebruiken sommige moslims technologieën zoals Zoom om online Iftars te organiseren, de maaltijd waarin vrienden en familie samen vasten.

Soortgelijke inspanningen worden ook gebruikt om virtuele preken en speciale Ramadan-lezingen te streamen, vanwege de sluiting van moskeeën en andere gemeenschapslocaties.

Omdat reis- en sociale afstandsbeperkingen het onmogelijk hebben gemaakt om heilige plaatsen en enkele van de grootste en bekendste moskeeën in de regio te bezoeken, kan technologie hier ook een rol spelen.

ZIEN: Coronavirus: zaken en technologie in een pandemie

BSocial, een digitaal engagementbureau gevestigd in Caïro, lanceerde in 2017 een VR-tour door Mekka.

“De 2.0-versie zal beschikbaar zijn voor Google Cardboard, het virtual reality-platform van de technologiegigant, voordat de ramadan op 23 april begint”, melden zowel de New York Times als het in de VAE gevestigde The National.

Ook liefdadigheid krijgt een upgrade. Snapchat heeft een nieuwe AR-ervaring onthuld die is ontworpen om donaties aan het COVID-19 Solidarity Response Fund van de United Nations Foundation ter ondersteuning van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aan te moedigen. De nieuwe lenzen zijn beschikbaar in geselecteerde markten, zoals de VAE en Saoedi-Arabië.

Met de nieuwe lenzen kunnen Snapchatters levensechte objecten scannen om een ​​speciale AR-ervaring te ontgrendelen. Wanneer een persoon bijvoorbeeld een AED10/SAR10-biljet bekijkt en erop tikt in de Snapchat-camera, wordt een AR-ervaring geactiveerd om te laten zien hoe een potentiële donatie de onmiddellijke reactie van de WHO kan ondersteunen.

Hussein Freijeh, algemeen directeur van Snap, Midden-Oosten, zei over de lancering: “Deze campagne komt ook terwijl we ons voorbereiden om de heilige maand Ramadan te verwelkomen en de geest van geven te vieren. We geloven dat iedereen een betekenisvolle rol kan spelen om de verspreiding van COVID-19 te stoppen, en dat het onze verantwoordelijkheid is om initiatieven te ondersteunen die dat mogelijk maken.”

Posted By : togel sdy