Tech in Egypte: dit is wat u moet weten over de grootste markt van het Midden-Oosten

Ongeveer 40% van de Egyptenaren is tussen de 10 en 20 jaar oud en tweederde van de bevolking is jonger dan 29 jaar. Tegen 2050 zal de bevolking naar verwachting de 150 miljoen bereiken.

Daarentegen is Saoedi-Arabië, de op een na grootste markt qua bevolking in de regio, de thuisbasis van 34,3 miljoen mensen en zal naar verwachting in 2050 een bevolking van 44,5 miljoen hebben.

Door dat bevolkingsprofiel en die groei is Egypte ondanks de vele problemen van groot belang voor technologiebedrijven en kijkers.

ZIEN: Digitale transformatie: de gids van een CXO (ZDNet speciaal rapport) | Download het rapport als PDF (TechRepublic)

Afgezien van de politieke situatie – het leger nam in 2011 de macht over – wordt het land geplaagd door frequente stroomstoringen, hoge werkloosheid, waaronder een derde van de personen tussen 15 en 24 jaar en 34% van de afgestudeerden, en contrasterende niveaus van digitale inclusie . Bovendien woont ongeveer 95 procent van de Egyptenaren langs de Nijl, op minder dan 5% van het grondgebied van Egypte.

Deze uitdagingen zullen alleen maar toenemen naarmate de bevolking snel groeit. Gezien deze situatie is het geen wonder dat de president van het land, Abdel Fattah el-Sisi, overbevolking, samen met terrorisme, heeft aangemerkt als de twee grootste bedreigingen waarmee het land wordt geconfronteerd.

Digitale opname

Met iets minder dan de helft van de Egyptenaren online, 49 miljoen of 49% van de bevolking, blijft er veel ruimte voor groei. Deze kans is interessant voor zowel internationale als binnenlandse operators.

Een speler, Vodafone Egypt, heeft verklaard dat het volgend jaar ongeveer € 250 miljoen ($ 277 miljoen) in het land zal investeren. En hoewel 4G pas in 2016 in het land werd gelanceerd, bespreken operators – zoals ze in de hele regio zijn – al tijdlijnen voor 5G.

Verbeterde infrastructuur, in combinatie met goedkopere datapakketten – 87% van de mobiele verbindingen zijn pre-paid – en handsets, kunnen meer Egyptenaren aanmoedigen om online te komen.

Als dat niet organisch gebeurt, dan kan de overheid proberen om verandering actief te faciliteren.

Het gebruik van digitale id’s als middel om toegang te krijgen tot diensten, bijvoorbeeld, is slechts één mechanisme dat momenteel wordt uitgerold. Postkantoren worden gebruikt om burgers in te schrijven voor dit programma, waarbij biometrie een sleutelrol speelt, gezien een alfabetiseringsgraad van volwassenen van 74%.

Mobiele verbindingen in Egypte zijn goed voor 93% van de bevolking.

Afbeelding: We Are Social/Hootsuite

Het potentieel van fintech ontsluiten

“Zodra mensen digitale financiële diensten gaan gebruiken en de voordelen zien, zal er veel veranderen”, stelt Gamal Khalifa, hoofd microfinanciering bij de Egyptische Financial Regulatory Authority. “Ze zullen merken dat deze diensten veilig en gebruiksvriendelijk zijn. Ze kunnen betalingen ontvangen en doen, leningen ontvangen en geld besparen op transportkosten.”

Dit is van belang in een land waar het grootste deel van de bevolking ‘bankloos’ is. Uit gegevens van de Wereldbank blijkt dat in 2017 slechts 33% van de Egyptenaren een bankrekening had.

ZIEN: Fintech-startups: waarom Bulgarije een broeinest is voor de ontwikkeling van financiële software

Bovendien benutten degenen die wel accounts hebben zelden hun volledige potentieel. Ayman Ismail, de Abdul Latif Jameel Endowed Chair of Entrepreneurship aan de American University in Cairo’s School of Business, vertelde vorig jaar aan ZDNet: “De meeste debetkaarten worden gebruikt voor de salarisadministratie, met heel weinig gebruik bij aankopen of online”.

“Evenzo is de toegang tot krediet beperkt, zowel voor consumenten als voor kmo’s”, zei hij. “Banken zijn traditioneel conservatief geweest in het verstrekken van kredieten. De meeste van hun deposito’s gaan naar beleggingen in schatkistpapier van de overheid, met een veilig rendement.”

De fintech-sector van Egypte bestaat momenteel uit ongeveer 40 bedrijven – waaronder startups, financiële instellingen en microfinancieringsaanbieders, evenals incubators, hubs en investeerders. Het is een gebied dat we in de nabije toekomst aanzienlijk kunnen zien groeien, in termen van producten en investeerders.

De sprong naar mobiel

“Het verbeteren van de toegang tot financiële diensten zal ook helpen om de 30% armoede en economische ongelijkheid in Egypte te verminderen”, stelt journalist Yasmeen Nabil.

Afgezien van deze maatschappelijke behoefte, biedt de adoptie van mobiel in Egypte – waarbij consumenten in veel gevallen het bekabelde internet helemaal hebben overgeslagen – een basis voor optimisme.

Dit gebruik is niet helemaal verrassend als je bedenkt dat de gemiddelde mobiele internetverbinding in het land 16,95 Mbps is, vergeleken met 6,74 Mbps voor vaste verbindingen.

Tussen 2014 en 2017 is het percentage van de bevolking dat mobiel geld gebruikt gestegen van 1,1% naar 22,8%, en er zijn 20 miljoen actieve mobiele betaalrekeningen in het land. De Egyptische Centrale Bank wil dat cijfer de komende twee jaar verdubbelen.

“Peer-to-peer-overdracht, factuurbetalingen, microfinanciering, loonlijst, pensioenen en socialezekerheidsbetalingen, aankopen door verkopers, online aankopen”, evenals “lokale en internationale overmakingen”, zijn allemaal mobielgedreven activiteiten die Ayman Ismail benadrukt als het geven van een momentum voor Egyptische fintech.

Daarnaast suggereren inzichten van GlobalWebIndex dat bijna alle internetgebruikers, 90%, video’s op hun telefoon bekijken, 65% mobiele kaarten heeft gebruikt en 29% gebruik heeft gemaakt van taxidiensten zoals Careem en Halan, een lokale tuk-tuk- en motorservice .

halan.jpg

Ongeveer 29% van de Egyptenaren heeft gebruik gemaakt van taxidiensten zoals Halan, een lokale tuk-tuk- en motorservice.

Afbeelding: Halan

Vooruit kijken

Egyptenaren brengen gemiddeld bijna acht uur – zeven uur en 53 minuten – per dag online door, wat ver voor op het wereldgemiddelde van zes uur en 42 minuten. Met minder dan de helft van de bevolking online, zal het volledige digitale potentieel van Egypte echter niet worden gerealiseerd totdat die situatie verandert.

Hoewel de eigen gegevens van de Egyptische regering erop wijzen dat de penetratie van mobiel en internet is afgevlakt en in sommige gevallen is afgenomen, is er nog steeds veel optimisme voor de toekomst.

In termen van opkomende technologieën schat PwC dat AI in 2030 $ 42,7 miljard waard kan zijn voor de Egyptische economie, wat overeenkomt met 7,7% van het BBP.

Google en Bain & Company in een studieproject uit 2019 dat e-commerce jaarlijks met 33% zal groeien om in 2022 een markt van $ 3 miljard te worden. “Met 2,5% is de e-commercepenetratie van Egypte in de totale detailhandelsverkopen [already] vergelijkbaar met die van India en Indonesië.”

Volgens de Wereldbank heeft echter slechts 3,5% online aankopen gedaan of rekeningen betaald, vergeleken met iets minder dan een derde, 32%, die een online aankoop via mobiel heeft gedaan.

De reden voor deze discrepantie is de aanhoudende populariteit van rembours voor online aankopen, een voorkeur die in de hele regio heerst.

Dit betekent dat de digitale sprong voorwaarts van Egypte er niet per se uit zal zien als andere regio’s. Lokale en culturele overwegingen zullen de adoptie van technologieën en het gebruik ervan bepalen.

E-commercegedrag is hiervan een voorbeeld, net als het gebruik van sociale media, waar bijna 70% van alle sociale-mediaactiviteit op Facebook plaatsvindt. Egypte blijft de grootste nationale markt voor Facebook in de regio, met 24 miljoen dagelijkse gebruikers en bijna 37 miljoen maandelijkse mobiele gebruikers.

In sommige gevallen, zoals bij Instagram, zullen deze werelden botsen wanneer zowel kopers als verkopers de e-commercemogelijkheden benutten die dit sociale platform biedt.

Egyptenaren besteden al drie uur en vier minuten per dag aan sociale netwerken, tegenover het wereldwijde gemiddelde van twee uur en 15 minuten. Maar nogmaals, we moeten niet vergeten dat met vier op de tien mensen die sociale media gebruiken, dit slechts een fractie is van het marktpotentieel.

Zou Egypte een slapende technologiegigant kunnen zijn, met het potentieel om een ​​grote binnenlandse, regionale en wereldwijde impact te hebben? Eén ding is zeker: Egypte verandert snel. De marktomvang, in combinatie met een jonge technisch onderlegde bevolking, betekent dat het veel te groot is om te negeren.

we-zijn-social-hootsuite.jpg

Egyptenaren brengen gemiddeld bijna acht uur – zeven uur en 53 minuten – per dag online door.

Afbeelding: We Are Social/Hootsuite

Posted By : togel sdy