Slimme landbouw: deze robot voor het jagen op onkruid gaat de velden in

Sam Watson Jones (rechts), mede-oprichter van Small Robot Company (SRC), met Callum Weir, boerderijmanager bij Wimpole Estate van de National Trust, en SRC’s monitoringrobot, Tom.

Afbeelding: Charles McLellan/ZDNet

Small Robot Company (SRC) is een baanbrekende, in het VK gevestigde agritech-startup wiens Farming-as-a-Service-aanbod is gebaseerd op een drietal lichtgewicht robots – Tom, Dick en Harry – die respectievelijk akkerbouw monitoren, voeden/onkruid en zaaien gewassen, aangestuurd door een AI-systeem genaamd Wilma. Het idee is om gewaskaarten met een hoge resolutie te maken, waardoor precisieteelt mogelijk wordt met een minimale impact op het milieu.

ZIEN: De toekomst van voedsel (ZDNet/TechRepublic speciale functie)

SRC heeft nu zijn monitoringrobot (Tom) gelanceerd, die een commerciële proefdienst voor het in kaart brengen van onkruid zal leveren. Het bedrijf kondigde ook aan dat de niet-chemische precisie-wiedcomponent van de voer-/wiedrobot (Dick) Technology Readiness Level 4 heeft bereikt, in afwachting van vroege veldproeven in 2020.

SRC demonstreerde Tom in actie op Wimpole Estate van de National Trust in Cambridgeshire (een van de 20 boerderijen die momenteel de systemen van het bedrijf testen), in aanwezigheid van ZDNet. Ook was de onkruidzappende ‘electricide’-technologie van een andere Britse startup, RootWave, te zien, die zal worden aangepast voor installatie in een prototype ‘Dick’-robot.

Bewakingsrobot (Tom)

src-wimpe-tom-tractor.jpg

Het commerciële ‘Tom’-ontwerp voegt weerbestendigheid, snelheid, cameracapaciteit en langere levensduur van de batterij toe aan SRC’s kernset van robottechnologieën – autonomie, geolocatie, het vermijden van obstakels, navigatie en nauwkeurige objectpositionering op een kaart. Tom weegt 150 kg (en kan in toekomstige versies iets afvallen), vergeleken met ongeveer 7 ton voor een traditionele tractor.

Afbeelding: Charles McLellan/ZDNet

De Tom-bewakingsrobot kan 20 hectare per dag bestrijken en verzamelt 6 TB aan sensorgegevens voordat de batterij moet worden vervangen en gegevens moeten worden gedownload. De dienst voor het in kaart brengen van onkruid kost £ 15 per hectare en de verwachting is dat de monitoringrobot een bepaald veld vier keer zal bezoeken tijdens het groeiseizoen.

Het hart van de Tom-robot is een Nvidia Jetson System-on-Module (SoM) met CPU, GPU, energiebeheer, RAM en flash-opslag op één bord. Tom’s camera’s kunnen plantdetails zien met een resolutie van submillimeter, met een resolutie van minder dan 1 mm per pixel op de grond, terwijl de stroom wordt geleverd door vier lithium-ijzerfosfaatbatterijen.

De Wilma AI — ontwikkeld door COSMONiO en draait op Ubuntu — kan momenteel tarwe onderscheiden van breedbladige onkruiden, met identificatie van grasachtige onkruiden zoals zwartgras, brome en raaigras — een groot probleem voor Noord-Europese boeren, maar een moeilijker voorstel voor de AI vanwege hun grotere structurele gelijkenis met tarwe – om in het volgende groeiseizoen te volgen.

“Breedbladige onkruiden kun je gewoon doen met visuele gegevens, maar grasonkruiden vereisen verschillende camera’s, zoals hyperspectraal en stereo”, vertelde SRC-medeoprichter Sam Watson-Jones aan ZDNet. “Je vergroot de zekerheid van de AI door verschillende datalagen op te bouwen.”

De volledige commerciële uitrol van de Tom-robotservice voor het in kaart brengen van onkruid wordt verwacht in 2021.

Niet-chemische onkruidtechnologie

src-wipole-rootwave.jpg

De RootWave Pro doodt onkruid met een explosie van hoogspannings-elektriciteit. Deze technologie zal worden aangepast voor gebruik in de autonome onkruidrobot van SRC, met veldproeven die in 2020 beginnen.

Afbeeldingen: Charles McLellan/ZDNet

Biologische boerderijen zoals Wimpole Estate van de National Trust proberen het gebruik van herbiciden tot een minimum te beperken, ten voordele van de natuur en het algemene milieu. Niet-chemisch wieden is ook een prioriteit voor SRC omdat chemische bestrijding van blackgrass problematisch is, zei Watson-Jones. Daarom is SRC een samenwerking aangegaan met RootWave om zijn ‘electricide’-technologie aan te passen voor gebruik op de precisie-wiedende ‘Dick’-robot.

RootWave’s huidige product, RootWave Pro (zie afbeelding), is een handwieder die is ontworpen voor tuinders, telers en tuinders die ongewenste planten doodt door een hoogspanningsstoot (tot 5000 V) te leveren, waarbij het water in de cellen van blad via stengel tot wortel wordt gekookt . De uitdaging voor het gezamenlijke SRC/RootWave-project, dat wordt gefinancierd door een subsidie ​​van £ 1 miljoen van Innovate UK, is om de grootte, het gewicht en het stroomverbruik van het systeem te verkleinen, zodat het op een autonome robot kan worden gemonteerd. Door nauwkeurig in kaart gebracht onkruid in een jong stadium te vangen, zal het mogelijk zijn om lagere spanningen te gebruiken dan het huidige handheld-apparaat, met duidelijke voordelen op het gebied van veiligheid en energiebeheer.

ZIEN: De robotmagazijnen van Ocado gaan nu naar Japan

Een commerciële onkruidverwijderingsservice met behulp van de Dick-robot zal naar verwachting vanaf het najaar van 2021 beschikbaar zijn voor de proefboerderijen van SRC, aldus het bedrijf.

Er staat nog veel meer op de routekaart van SRC, waaronder Harry, het lid van het robottriumviraat dat de klappen uitdeelt, en de ‘kennel’ op de boerderij waar toezichthoudende robot Tom zich terugtrekt om zijn batterijen op te laden en gegevens te downloaden. De kennel is “twee tot drie jaar verwijderd”, zei Watson Jones, met Harry “misschien nog verder in de lijn”.

De onmiddellijke prioriteit is commercieel, zei de mede-oprichter van SRC: “Als we het onkruid doden – wat een grote markt is – en daar zo snel mogelijk in groeien, kunnen we stoppen met te vertrouwen op aandeleninvesteringen en dat soort dingen , en daadwerkelijk zelf serieuze inkomsten gaan genereren.”

Meer over agri-tech

Posted By : hasil sidney