SAP Ariba Live-evenementoverzicht: Digitale transformatie in inkoop

Het is tijd voor inkoop om te innoveren en te evolueren, processen te heroverwegen om digitale transformatie, klantervaring en cultuurverandering op te nemen als essentiële zakelijke vereisten.

Vorige week heb ik tijd doorgebracht op Ariba Live, de gebruikersconferentie van SAP Ariba, die inkooptechnologie-oplossingen levert aan de onderneming. Terwijl ik met SAP Ariba-klanten sprak en naar presentaties luisterde, kwam de behoefte aan innovatie in inkoop als een kernthema naar voren.

Het transformeren van inkoop kan drie belangrijke bedrijfsresultaten opleveren:

  • Transparantie en efficiëntie: Door de zichtbaarheid van indirecte uitgaven (goederen en diensten die bedrijven niet rechtstreeks in hun producten opnemen) te vergroten, kunnen aanzienlijke kosten worden bespaard. Door inkoopprocessen te heroverwegen, kunnen bedrijven overbodige inkoopafspraken en relaties vereenvoudigen om veel geld te besparen.
  • Eenvoud: Historisch gezien was inkoop arbeidsintensief, traag en pijnlijk voor zowel interne medewerkers als externe leveranciers. Denk aan traditionele zakelijke inkoop: een medewerker wil iets kopen, dus Inkoop zoekt naar een leverancier en fungeert vervolgens als tussenpersoon tussen koper en verkoper. Zoals een SAP Ariba-klant in de olie-industrie me vertelde, heeft het afschaffen van deze ingewikkelde hub-and-spoke-aanpak van inkoop een hoge prioriteit.
  • Verhoudingen: Het heroverwegen van de complexiteit van inkoopprocessen van ondernemingen kan de relatie tussen kopers en verkopers stroomlijnen, zodat beide partijen wederzijds voordeel kunnen behalen.

Inkoopinnovatie moet verder gaan dan kostenbesparing en efficiëntie. Dit doel kan echter ongrijpbaar zijn. De volgende tabel uit onderzoek van The Hackett Group vat het probleem samen:

Zoals de grafiek laat zien, ligt het doel om de inkoopkosten te verlagen binnen het bereik van de meeste inkooporganisaties. Bredere doelstellingen, zoals het ondersteunen van de digitale transformatie van de organisatie en het wendbaarder worden, zijn echter moeilijker te bereiken.

Zoals bij elke digitale transformatie – wat een andere manier is om ‘bedrijfstransformatie’ te zeggen – kost het heroverwegen van bedrijfsmodellen, cultuur en mentaliteit tijd.

Transformatie bij Coca-Cola FEMSA

Bij Ariba Live had ik een diepgaand gesprek met Jorge Torres Perez, Chief Procurement Officer bij Coca-Cola FEMSA, die een omzet heeft van $24 miljard en een jaarlijkse uitgave van $13 miljard. Het is de grootste Coca-Cola-bottelaar ter wereld.

Jorge legt zijn inkooptransformatieproject uit:

“Het was een enorme verandering, want we gingen van een zeer arbeidsintensief systeem waarin de inkoopmedewerker elke mogelijke permutatie van kopen najaagde. Nu is het zelfbediening. Dit soort verandering omvat technologie, proces en zelfs culturele verschuivingen. “

Ik vroeg hem om Coca-Cola FEMSA de voordelen uit te leggen:

“We hebben het nu zo gereorganiseerd [procurement staff] tijd hebben om zich te concentreren op strategische onderhandelingen en nieuwe leveranciers te achtervolgen die ze voorheen niet konden. Dus voor hen is het geweldig. In die zin hebben we ook budgetcontrole ingesteld op regelitems waar we ons het meest op willen focussen. Dus ook ons ​​management is zeer tevreden.

Als managers in het verleden iets goedkeurden, wisten ze niet precies hoeveel van hun budget was verbruikt. Nu, voordat ze goedkeuringen geven, weten ze precies hoeveel van hun budget zal worden uitgegeven.”

Jorge beschreef de impact van deze transformatie op leveranciers:

“In veel gevallen wisten leveranciers niet precies hoeveel volume ze zouden krijgen, hoeveel van het stuk van de taart ze zouden krijgen. Nu hebben we een strategische aanpak, zodat kopers kunnen zien hoeveel ze gaan uitgeven “We kunnen langetermijnonderhandelingen en een betere benadering met leveranciers tot stand brengen. Leveranciers kunnen een langetermijnperspectief innemen op basis van gepland cumulatief volume en ons betere prijzen geven.”

Accenture inkoop en klantervaring

Om het verband tussen klantervaring en inkoop te onderzoeken, sprak ik met Eli Lambert, die directeur inkooptechnologie is binnen de IT-organisatie van Accenture.

Ik vroeg Eli om zijn inkooptransformatieproject te beschrijven:

“Onze CIO-organisatie die samenwerkt met inkoop, neemt het mandaat op zich om de koopervaring voor onze hele Accenture-organisatie met 450.000 medewerkers te vereenvoudigen en te transformeren. We hebben ongeveer $ 6 miljard aan adresseerbare uitgaven en lopen meer dan 80% daarvan via SAP Ariba.”

Eli legt het concept van begeleid kopen uit, dat centraal stond in het project:

“Je hebt beleid nodig om je door de aankoopbeslissing te leiden. Mensen kunnen echter buiten de standaard, kosteneffectieve maatregelen gaan en eindigen met aankopen op tijd en onkostendeclaraties waar ze niet zouden moeten zijn. Dus plaatsen we een “begeleide ervaring wrapper” voor onze mensen online, zeer vergelijkbaar met de consumentenervaring, zodat ze het begrijpen.

Begeleid kopen wordt mogelijk gemaakt door inhoud. In een organisatie als Accenture kunt u uw inhoud samenstellen, catalogi maken voor merkgedefinieerde of bedrijfskritieke aankopen; de leveranciers en overeengekomen tarieven die u nodig heeft. Maar u wilt dat koppelen aan al het andere dat onze Accenture-onderneming nodig heeft om te functioneren en te runnen.

We hebben het nodig om een ​​geweldige ervaring te bieden en gemakkelijk te zijn, net als in uw consumentenleven. Je moet de ervaring consumeren en snel maken. En het moet ons bedrijf versnellen door kopers naar de juiste producten te leiden, die zijn doorgelicht, om ze veilig te houden.”

Belangrijkste lessen voor inkoop

Transformatie en innovatie in inkoop betekent natuurlijk efficiëntie en kostenbesparing. Dat is duidelijk. Het gebruik van geautomatiseerde methoden om lagere prijzen van leveranciers te krijgen, is echter niet het antwoord om maximale waarde uit inkoop te halen.

Innovatie in inkoop betekent het afstemmen van interne medewerkers en externe leveranciers op de bedrijfsdoelstellingen. Door gebruik te maken van data en analytics kunnen inkooporganisaties drie doelen bereiken:

  1. Help interne managers effectiever te communiceren met externe partners
  2. Verhoog de klanttevredenheid
  3. Stel het bedrijf in staat sneller en met minder wrijving en gedoe te werken voor zowel interne kopers als externe leveranciers

In een rapport over inkoopinnovatie in de farmaceutische industrie zegt McKinsey:

“Toppresteerders realiseren zich dat inkoop innovatie kan katalyseren als het eenmaal afhankelijk is van professioneel categoriebeheer en zijn rol binnen de organisatie heeft gevestigd. In feite zullen inkoopmedewerkers een aantal innovaties zien terwijl ze leveranciersmarkten screenen op zoek naar goedkopere artikelen, van nieuwe verpakkingsoplossingen tot best-of-breed doseerapparaten of testkits.

De belangrijkste uitdaging bij het inzetten van leveranciers als bron van innovatie is het creëren van de juiste prikkels en context voor inkoopmedewerkers. Ze hebben diepgaande kennis nodig over op de markt gebrachte medicijnen en hun effecten — en hoe ze een innovatie door alle goedkeuringsfasen kunnen duwen.”

Hoewel deze opmerkingen specifiek zijn voor de farma, geldt de algemene les: het is tijd dat inkoop de innovatie in de organisatie breder ondersteunt.

Zoals de voorbeelden van Coca-Cola en Accenture laten zien, is klantervaring in transformatie een doel dat hoog in het vaandel staat. Bij het beschrijven van de interne inkooptransformatie van SAP, verhoogt het bedrijf de klanttevredenheid als de ultieme maatstaf voor succes:

“Het verbeteren van de klanttevredenheid en de winkelervaring voor onze bijna 100.000 medewerkers is uiteindelijk de belangrijkste maatstaf voor ons succes. Medewerkers zijn gewend aan eenvoudige online winkelervaringen in hun persoonlijke leven, en we willen hen een vergelijkbare ervaring bieden in hun zakelijke omgeving. Wij focus op gebruiksvriendelijke processen gekoppeld aan opties waarmee werknemers kunnen beslissen hoe ze het beste aan hun zakelijke behoeften kunnen voldoen.We leveren waar mogelijk een no-touch of low-touch engagementmodel door automatisering en zijn van mening dat de totale waarde verder gaat dan onderhandelde besparingen om de algemene gebruikerservaring.”

Kortom, er breekt een gouden eeuw van inkoop aan. Hoewel kostenbesparingen van groot belang zijn, zijn klantervaring en cultuurverandering de echte doelen van digitale transformatie in inkoop van vandaag.

openbaarmaking: SAP betaalde de meeste van mijn reiskosten en is een CxOTalk-partner.

Posted By : keluaran togeĺ sydney hari ini 2021