Raspberry Pi 4 en Raspbian: twee maanden later, dit is wat ik tot nu toe heb geleerd

Toen de Raspberry Pi 4 werd aangekondigd op 24 juni en de bijbehorende (verplichte) Raspbian Buster-update de volgende dag werd aangekondigd, waren er nog enkele belangrijke stukjes en beetjes van zowel hardware als software die nog niet beschikbaar waren of nog niet waren gemaakt hun weg via de distributiekanalen naar beschikbaarheid voor de gewone consument.

Die situatie is behoorlijk verbeterd (hoewel er een paar dingen zijn die ik hier in Zwitserland nog steeds niet kan krijgen), en ik heb wat tijd gehad om de nieuwe Raspberry Pi 4 uit te proberen, dus het volgende is een update over wat Ik heb gedaan en geleerd in de afgelopen twee maanden.

ZIEN: Zes veelgevraagde programmeertalen: Aan de slag (gratis pdf)

Misschien is de beste plaats om te beginnen het USB-C-stroomprobleem dat veel aandacht en commentaar heeft getrokken. TechRepublic heeft een goede (en correcte, in tegenstelling tot vele anderen) beschrijving van het probleem. Veel andere plaatsen reageerden natuurlijk enorm overdreven op de situatie, dus let alsjeblieft op en denk een beetje na als je hierover leest. Kortom, een fout in het hardwareontwerp van de Pi 4 zorgt ervoor dat bepaalde USB-C-opladers en -kabels het type apparaat verkeerd identificeren, en als gevolg daarvan leveren ze geen stroom aan. Als je dit probleem tegenkomt, is de eenvoudigste oplossing… bereid je hiervoor voor… gebruik een andere oplader of een andere kabel.

De meest voor de hand liggende specifieke suggestie is om de officiële Raspberry Pi Foundation USB-C-oplader te gebruiken. Ik weet het, het kan je hoofd doen tollen om aan zoiets ingewikkelds te denken, maar daar heb je het. Enkele van mijn favoriete “koppen” over dit probleem van de afgelopen weken waren degenen die de Raspberry Pi 4 hierdoor “nutteloos” verklaarden, of simpelweg zeiden dat ze werken aan een oplossing die in de volgende productierun moet worden geïmplementeerd, zonder de moeite te nemen om te vermelden dat het gebruik van een andere voeding zeer waarschijnlijk het probleem zou oplossen.

Ik heb dit probleem zelf nog niet gezien, omdat ik er een punt van maakte om er een goedgekeurde voeding bij te krijgen. Een ander ding dat veel van de ademloze artikelen hierover niet vermelden, is dat welke voeding je ook gebruikt, deze maximaal 3 ampère bij 5,1 volt moet kunnen leveren, en veel gewone smartphone-opladers kunnen dat niet. . Nadat ik die les meerdere keren had geleerd, aangezien de Raspberry Pi 2 en Raspberry Pi 3 elk de stroomvereisten verhoogden, heb ik het vrijwel opgegeven om geld te besparen door de 5V-voedingen te gebruiken die ik hier in de buurt heb, en ik krijg gewoon de juiste om mee te beginnen.

Ik dacht echter dat ik het probleem misschien zou kunnen reproduceren door de voeding van mijn Huawei-telefoon te gebruiken; Ik neem aan dat het op zijn minst op de een of andere manier “slim” is, want als ik die telefoon oplaad met een andere combinatie van voeding / USB-C-kabel, werkt het, maar de telefoon zegt alleen “Opladen”. Als ik de voeding en kabel gebruik die bij de telefoon zijn geleverd, staat er “Snel opladen”. Helaas (of gelukkig, afhankelijk van je perspectief) leverde dat het probleem niet op, de RPi 4 startte prima op en werkt perfect met die oplader.

In de artikelen die ik heb gelezen, zijn de enige apparaten die specifiek met dit probleem worden genoemd, Apple MacBook-opladers, dus ik weet niet of er nog andere zijn. Als iemand anders directe persoonlijke ervaring heeft met een andere die niet werkt, zou het interessant zijn om erover te horen in de opmerkingen.

Dus verder: in de afgelopen weken, toen hoesjes, kabels en andere randapparatuur beschikbaar kwamen, heb ik een Raspberry Pi 4 van elke geheugencapaciteit (1GB, 2GB en 4GB) gekocht en drie verschillende hoesjes daarvoor.

Naast elkaar op mijn bureau, zien ze er als volgt uit:

Raspberry Pi 4 4GB/2GB/1GB-modellen met verschillende hoesjes

Afbeelding: JA Watson

De linker is 4 GB, met een officiële Raspberry Pi-behuizing; het midden is 2 GB, met een generieke behuizing; de rechterkant is 1 GB met een Pi-Bow Coupé 4 Rainbow-behuizing. Het eerste (voor de hand liggende) dat hieraan opvalt, is dat er geen fysiek verschil is tussen de modellen met verschillende hoeveelheden geheugen. Dat betekent dat alle Pi 4-modellen in een van de (goed ontworpen) Pi 4-behuizingen passen. Het volgende om op te merken is dat het geheugen niet in een socket of andere verwijderbare/vervangbare verbinding zit, dus je kunt niet verwachten dat je het geheugen na aankoop zelf gaat vergroten of upgraden.

Hoewel het relatief moeilijk is om de geheugengrootte te bepalen door alleen maar naar het bord te kijken (je moet weten naar welke chip je moet kijken en ogen hebben die veel beter zijn dan de mijne), is het heel gemakkelijk om erachter te komen op een draaiend Raspbian-systeem . Ik kijk liever naar het Linux “top”-hulpprogramma, dat de totale hoeveelheid geïnstalleerd geheugen laat zien. Er zijn natuurlijk tal van andere manieren om deze informatie onder Linux te vinden; een van de meest uitgebreide informatie over de beschikbaarheid en het gebruik van geheugen is “cat /proc/meminfo”.

Aan de andere kant geeft een commando dat ik eerder heb genoemd, “cat /proc/device-tree/model”, niet zoveel details, het identificeert alleen alle drie de varianten als “Raspberry Pi 4 Model B Rev 1.1”.

2019-08-26-101927-655x417-scrot.png

Afbeelding: JA Watson

In mijn vorige post over de Raspberry Pi 4 noemde ik wat problemen met het aansluiten van de micro-HDMI-beeldschermuitgang. Op dat moment kon ik alleen een eenvoudige adapterstekker krijgen, maar sindsdien heb ik een echte micro-naar-HDMI-kabel van 1 meter gekregen en heb ik ook een kleinere “pigtail” -adapter gekregen.

imgp0249.jpg

Raspberry Pi 4 micro-HDMI-beeldschermadapters en -kabel

Afbeelding: JA Watson

Zoals je gemakkelijk kunt zien, is het probleem met de stekkeradapter dat de HDMI-kant ervan zo breed is dat het de andere micro-HDMI-poort op de Raspberry Pi blokkeert, dus het is niet mogelijk om er twee naast elkaar te gebruiken. kant. De pigtail-adapter lost dat probleem op, en als je al genoeg HDMI-kabels hebt om daarmee te gebruiken, dan kun je wat geld besparen. De standaard kabel, met een lengte van 1 meter of 2 meter, is natuurlijk de schoonste manier om beeldschermen aan te sluiten. De prijzen, hier in Zwitserland (bij de Pi-Shop.ch, in Zwitserse Franken), zijn: Stekker: 5,9, pigtail: 7,90, Kabel: 1 meter 10,90, 2 meter 12,90.

De volgende op de lijst “dingen om naar te kijken” is hoe het eigenlijk werkt met twee aangesloten schermen. In de onderstaande schermafbeelding heb ik twee beeldschermen met een resolutie van 1920×1080 aangesloten en deze werden automatisch herkend en geconfigureerd als een “uitgebreid bureaublad”.

2019-08-26-105906-3840x1080-scrot.png

Raspberry Pi 4 (2GB) met twee 1920×1080 schermen

Afbeelding: JA Watson

Raspbian bevat een hulpprogramma “Schermconfiguratie” (in het vervolgkeuzemenu op het bureaublad, onder Voorkeuren), dat u kunt gebruiken om de relatieve lay-out van de twee schermen te regelen.

Ik heb dit ook getest met twee schermen van verschillende resolutie, en het werkt. Het enige probleem / de beperking die ik heb opgemerkt, is dat het de wijziging niet herkent en configureert wanneer een scherm wordt aangesloten / losgekoppeld terwijl Raspbian actief is, en dat ik elke keer opnieuw moet opstarten om het de configuratie te laten bijwerken.

Oké, dat is genoeg over hardware voor nu, laten we verder gaan met de Raspbian-software.

Er zijn een aantal updates uitgebracht sinds de Raspbian 2019-07-10 ISO werd gepost, dus zorg ervoor dat je die hebt geïnstalleerd. Voor degenen die zich misschien niet precies herinneren hoe ze dit moeten doen, is de (verkorte) opdracht die ik gebruik:

sudo sh -c “apt update && apt dist-upgrade && apt autoremove”

Er zijn een paar subtiliteiten over dit commando; ten eerste gebruikt het de nieuwere “apt” in plaats van “apt-get”, dus het zal het nogal irritante probleem oplossen met het veranderen van de naam van de Debian Buster-repository, als je dat bent tegengekomen; ten tweede krijgt het alle drie de noodzakelijke update-opdrachten op een enkele regel (ik ben een notoir luie typist); ten derde wordt elk van die drie opdrachten alleen uitgevoerd als de vorige opdracht is gelukt; en tot slot, ja, alle drie die commando’s zijn echt nodig. Deze eerste werkt de lokale repository-informatie bij, de tweede downloadt en installeert alle updates die beschikbaar zijn, en de derde ruimt alle pakketten op die mogelijk niet langer nodig zijn.

ZIEN: Hoe bouw je een succesvolle ontwikkelaarscarrière op? (gratis pdf)

Het beste nieuws voor software sinds de Raspbian Buster-release is dat Scratch 3 is uitgebracht voor de Raspberry Pi 4. Dit is geen geringe prestatie, het kostte heel wat mensen hard werk om een ​​”offline” versie van de Scratch 3 desktop die werkt op de Raspberry Pi. Als je in dit soort dingen geïnteresseerd bent, is de blogpost erover goed om te lezen. Hoewel Scratch 3 in theorie op elk Raspberry Pi-model met ten minste 1 GB geheugen (dat wil zeggen de Pi 2 of hoger) zal werken, raden ze aan om het op de Pi 4 2 GB of 4 GB-modellen te gebruiken, want als u tegelijkertijd iets anders probeert uit te voeren met Scratch 3, op een systeem van 1 GB, kan het geheugen opraken en falen.

Om deze reden (onder andere) is Scratch 3 niet opgenomen in de basis Raspbian-distributie (zelfs niet in de “volledige” versie met aanbevolen software). De gemakkelijkste manier om het te krijgen is door naar het hulpprogramma “Aanbevolen software” te gaan (opnieuw, in het vervolgkeuzemenu op het bureaublad onder “Voorkeuren”) en het voor installatie te selecteren in de lijst “Programmeren”. Downloaden en installeren duurt slechts een minuut of twee en wordt dan toegevoegd aan het gedeelte “Programmeren” van het bureaubladmenu.

2019-08-26-115804-640x440-scrot.png

Als u Scratch gebruikt en u wilt het graag in de startbalk bovenaan het scherm hebben, dan kunt u met de rechtermuisknop op dat deel van de balk klikken (waar de browser, bestandsbeheerder en terminalpictogrammen zijn) en ” Instellingen van de toepassingsstartbalk”. Ga dan gewoon naar de lijst met applicaties aan de rechterkant van het venster (de items daar komen overeen met de inhoud van het vervolgkeuzemenu op het bureaublad), zoek de gewenste applicatie en klik op Toevoegen. U kunt vervolgens de volgorde van de items in de startbalk wijzigen met de knoppen Omhoog/Omlaag in het midden van dat venster.

Nog een laatste korte opmerking over het gebruik van de Raspbian-desktop. Toen ik het bovenstaande stukje schreef over het toevoegen van Scratch aan de startbalk, herinnerde ik me dat er sinds de ophef over Wolfram/Mathematica enige tijd geleden nogal wat opmerkingen en vragen zijn geweest over het terugkrijgen van die programma’s in de startbalk (ze gebruikten om er standaard bij te zijn). Bovendien heeft het me persoonlijk altijd enigszins geïrriteerd dat het Launch Bar-pictogram voor Chromium het algemene ‘internet’-globe-object is, niet het eigenlijke Chromium-symbool. Omdat ik vaak meer dan één browser op mijn Raspberry Pi-systemen heb geïnstalleerd, wil ik graag zeker weten welke ik start.

2019-08-26-121935-1920x1080-scrot.png

Afbeelding: JA Watson

Dus door naar “Applicatiestartbalk-instellingen” te gaan zoals hierboven beschreven, en eerst het “Webbrowser” -object te verwijderen en vervolgens Chromium weer toe te voegen (zodat het zijn eigen pictogram kreeg), en vervolgens een paar andere dingen toe te voegen, ben ik uiteindelijk terechtgekomen hiermee. Nu ben ik hier natuurlijk een beetje overboord gegaan, maar het gaat erom te laten zien dat je kunt toevoegen wat je wilt en het op elke gewenste manier kunt rangschikken.

Dat is zeker genoeg voor vandaag. Ik hoop dat sommige delen van deze informatie nuttig zijn geweest voor ten minste enkele mensen. Ik hoopte om alternatieve Linux-distributies op de Raspberry Pi 4 te installeren, maar dat zal nog een dag moeten wachten.

Wat je ook doet met je Raspberry Pi, veel plezier ermee!

Posted By : keluaran sdy hari ini 2021