Pro-Chinese regeringspropagandacampagne stimuleert COVID-19-protesten in de VS

Onderzoekers volgen een campagne die zowel de Chinese regering promoot als echte protesten aanmoedigt de COVID-19 pandemie in de Verenigde Staten.

Op woensdag zei Mandiant Threat Intelligence dat het pro-People’s Republic of China (PRC) -netwerk voor het eerst werd ontdekt in juni 2019. Destijds bestond het netwerk uit een web van niet-authentieke accounts op sociale-mediaplatforms – waaronder Facebook, Twitter en YouTube — gebruikt om pro-democratische protesten in Hong Kong neer te slaan.

Valse propagandanetwerken zijn niets nieuws. Bedrijven, waaronder Facebook, detecteren en vernietigen ze voortdurend, maar anderen nemen hun plaats in zodra er een verdwijnt.

Deze campagne heeft echter de interesse gewekt van cybersecurity-onderzoekers vanwege de snelle toename in omvang en “meerdere verschuivingen in tactiek”, zoals waargenomen door Mandiant.

Eerdere rapporten over deze desinformatiegroep hebben opgemerkt dat de verantwoordelijken foto’s maken voor nepprofielen, verschillende verhalen verspreidden over COVID-19 en Amerikaanse politieke gebeurtenissen, en alom kritisch waren over Guo Wengui, een zakenman en spraakmakende activist die kritisch staat tegenover de Chinese regering.

Nu blijkt dat de campagne veel uitgebreider is dan eerder werd aangenomen.

Een van de meer verontrustende aspecten van het pro-PRC-netwerk is het bewijs dat de groep actief inhoud heeft verspreid die is ontworpen om protesten in de Verenigde Staten op te roepen als reactie op de COVID-19-pandemie.

De onderzoekers benadrukten dat er “geen bewijs” is dat deze activiteiten slagen.

“Deze directe oproep tot fysieke mobilisatie is een significante ontwikkeling in vergelijking met eerdere activiteiten, mogelijk indicatief voor een opkomende intentie om echte activiteiten buiten de Chinese territoria te motiveren”, zegt Mandiant. “We vinden het belangrijk om aandacht te vragen voor dergelijke pogingen en dat waarnemers in de toekomst op dergelijke pogingen blijven letten.”

Volgens Mandiant is het pro-PRC-informatienetwerk niet langer beperkt tot Engelse en Chinese inhoud die op een paar platforms wordt geplaatst. In plaats daarvan wordt de campagne nu in zeven talen gevoerd en bevat deze inhoud in het Russisch, Duits, Spaans, Koreaans en Japans.

Bovendien zijn Facebook, Twitter en YouTube niet de enige doelplatforms die in het spel zijn. De operators zijn aanwezig op 30 sociale mediadiensten, waaronder Vimeo en TikTok, en nog minstens 40 websites en forums.

“Terwijl sommige platforms honderden of duizenden accounts in het netwerk hebben gehost, hebben andere platforms een kleiner aantal gehost”, zeggen de onderzoekers. “Gezamenlijk suggereren deze observaties dat de actoren achter deze campagne hun online voetafdruk aanzienlijk hebben uitgebreid en lijken te proberen aanwezig te zijn op zoveel mogelijk platforms om een ​​​​verscheidenheid aan wereldwijde doelgroepen te bereiken.”

Vorige en gerelateerde dekking


Heb je een tip? Veilig contact opnemen via WhatsApp | Signaal op +447713 025 499, of via Keybase: charlie0


Posted By : keluaran sidney hari ini