Praktisch: kan een vruchtbaarheidstracker u ook nuttige gezondheidstracking geven?

Vroeg in de pandemie begonnen onderzoekers te experimenteren met fitness- en gezondheidstrackers als een manier om COVID-19 te detecteren, idealiter voordat patiënten symptomen opmerkten, door te kijken naar metingen zoals slaapniveaus, huidtemperatuur, ademhalingssnelheid, hartslag in rust en hartslagvariabiliteit (hoeveel de hartslag in de loop van de tijd verandert als reactie op biofysische stress).

Het Medical Technology Enterprise Consortium van het Amerikaanse leger werkte met meerdere projecten samen, waaronder Fitbit, het Amerikaanse Defense Threat Reduction Agency werkte samen met Garmin en Oura, en de NBA kocht in de zomer meer dan 1.000 Oura-ringen om basketballers te helpen hun gezondheidsrisico’s te volgen.

En toen Ava, wiens armband met vruchtbaarheidstracker al een medisch product met licentie is, actief op zoek ging naar onderzoekers, schreef de regering van Lichtenstein 2000 mensen in voor het lopende COVI-GAPP-onderzoek om te zien of de slaap, huidtemperatuur, hartslag, huidperfusie, ademhalingsfrequentie en hartslagvariabiliteit die het Ava-apparaat meet om vruchtbaarheidsniveaus te volgen, kan een COVID-19-infectie aan het licht brengen voordat de symptomen duidelijk zijn.

ZIEN: Checklist voor het beheren en oplossen van problemen met Android-apparaten (TechRepublic Premium)

Ava houdt de huidtemperatuur rechtstreeks bij – niet alle fitnesstrackers hebben daarvoor een sensor – en het meet ‘s nachts wanneer uw basale lichaamstemperatuur het laagst is, wat ook de beste tijd is om de ademhalingsfrequentie, de hartslag in rust en de hartslagvariabiliteit te meten omdat je rust in plaats van op en neer. Vroege resultaten van de DETECT-studie uitgevoerd door het Scripps Research Transactional Institute met behulp van gegevens van wearables die door vrijwilligers zijn ingediend, suggereren dat het volgen van veranderingen in hartslag, slaap en activiteitsniveaus kan helpen bij het opsporen van coronavirusinfecties.

Ik was eind 2019 begonnen met het dragen van een Ava-armband om te zien hoe goed het deed bij het volgen van de vruchtbaarheid voor iemand die niet zwanger wilde worden maar wel meer informatie wilde krijgen over hun menstruatiecyclus.

Nadat ik een reis naar Silicon Valley had afgebroken toen conferenties werden geannuleerd vanwege het coronavirus, en toen ik ontdekte dat twee deelnemers aan een van de conferenties waar ik naar toe ging besmet waren geraakt, was het zeker geruststellend dat Ava niet liet zien dat mijn temperatuur veranderde van normaal maandelijks patroon. Maar ik vond het apparaat zelf in sommige opzichten ook vervelend.

In het begin van mijn tests had Ava een storing die alle gebruikersaccounts resette en de app die je gebruikt om elke ochtend handmatig gegevens van het apparaat te synchroniseren, gooit je login ongeveer een keer per maand weg; het slaat ook uw gebruikersnaam en wachtwoord niet op in de iOS-sleutelhanger, tenzij u de webpagina afzonderlijk bezoekt en daar inlogt om het in de sleutelhanger te forceren. Je ziet in ieder geval elke dag of de app je ingelogd heeft gehouden omdat je hem zelf moet openen en gegevens moet synchroniseren, en dat moet je doen nadat je de armband hebt afgedaan.

De armband moet vrijwel elke dag worden opgeladen, wat onhandig is als je vaak reist; Door afwisselende dagen op te laden, had ik zo vaak als niet een plat apparaat. De verschillende statussen – zoals laag stroomverbruik en ‘memory full sync now’ – worden aangegeven door de LED die wit, roze of blauw wordt, maar ik vond alle drie de kleuren niet te onderscheiden bij daglicht en verblindend helder in het donker.

In het begin had ik problemen met de sensor die er lang over deed om in te schakelen toen ik hem om mijn pols deed. Na een maand of twee begon het midden in de nacht uit te gaan terwijl ik het droeg, en ging dan weer vroeg in de ochtend aan; de sensor zoemt wanneer deze wordt ingeschakeld, dus de herstart in de vroege ochtend maakte me wakker. (Je kunt dat expres doen en het als alarm gebruiken, maar het is minder handig om 4 uur ‘s nachts.) Als ik het uitdeed, zei het later dat het onvoldoende gegevens registreerde; als ik het aan liet, registreerde het alleen de nieuwe gegevens en vertelde me dat ik nauwelijks had geslapen. Ik heb wekenlang geprobeerd de firmware bij te werken; zelfs met de armband en de telefoon naast elkaar zou hij de armband niet vinden om te updaten, ook al had hij net gegevens gesynchroniseerd. Uiteindelijk werd de firmware geüpdatet zonder dat ik het probeerde en verdwenen de sensor- en synchronisatieproblemen.

Ava houdt de huidtemperatuur direct bij en voert de metingen ‘s nachts uit.

Afbeelding: Ava

Maar er zijn nog ergernissen. De eerste maand zette ik elke ochtend de nachtelijke herinnering in de app uit om de armband om te doen; elke avond kreeg ik toch de herinnering. Een keer bleef het vijf dagen uit voordat het terugkwam, en toen gaf ik het op om ooit de melding te krijgen om uit te blijven: maanden later is het nog steeds aan.

Het app-ontwerp is rommelig, gericht op de informatie die Ava heeft verzameld in plaats van je de dingen te laten kiezen die je in één oogopslag wilt zien; u kunt sommige gegevens in de kaartweergave verbergen, maar niet naar het startscherm verplaatsen om de eindeloze vruchtbaarheidstips te vervangen. En als je een drukke week hebt met veel vroege ochtenden, zullen de vrolijke “wist je dat je de afgelopen drie nachten minder dan 5 uur hebt geslapen” je extra moe maken – of geïrriteerd dat de armband schakelde zichzelf uit en verloor het grootste deel van uw tracking, zoals herhaaldelijk deed vóór de firmware-update. Als je op een van de vele tips klikt die op het app-scherm verschijnen, weet de Ava-website niet dat je uit de app komt en probeert hij je een Ava-armband te verkopen.

Zelfs als je Ava vertelt dat je vruchtbaarheid volgt (stel dat je je cyclus wilt volgen om gezondheidsredenen of om verrassingen te voorkomen terwijl je op reis bent), wordt je lastiggevallen met tips over zwanger worden in de app. Als je het gebruikt als hulpmiddel bij anticonceptie of vanwege een aandoening zoals endometriose, kan de obsessie met zwangerschap vervelend zijn. Er is maar een beperkt aantal tips, dus ze worden al snel repetitief en ik kon geen manier vinden om ze uit te schakelen. Na een paar cycli van het verzamelen van gegevens, begin je een waarschuwing te krijgen dat je menstruatie over een paar dagen komt; niet geformuleerd als “je zou het misschien willen weten”, maar dat “je cyclus gaat beginnen” alsof je op een zelfrijdende fiets zit.

Ava komt in de loop van de tijd meer over u te weten. Na een paar maanden kondigde het aan dat ik een typisch bifasisch patroon had – dat mijn hartslag, ademhalingssnelheid, temperatuur enzovoort niet alleen een voorspelbaar patroon waren dat weerspiegelt wanneer ik ovuleer, maar een met een gemeenschappelijke vorm. In het begin waren de voorspellingen van mijn menstruatie twee dagen te vroeg, net als de eenvoudige telefoon-app die ik had gebruikt voor het volgen van mijn menstruatie; maar na een jaar deed de Eve-app het nog steeds fout terwijl Ava een tijdje nauwkeuriger werd. Een maand lang kondigde het aan dat uit mijn metingen bleek dat ik geen eisprong had gehad op de dag die het voorspelde en dat het zijn voorspellingen aan het bijwerken was – hoewel dit zoals gewoonlijk werd geformuleerd als een nieuwe kans om zwanger te worden.

ZIEN: Amazon’s Halo past perfect bij zijn gezondheidsstrategie. Dit is waarom

Het model dat je menstruatie voorspelt op basis van alle gegevens die Ava heeft verzameld, is echter ontworpen voor een maandelijkse cyclus van 24-35 dagen en kan niet omgaan met mensen met een onregelmatige cyclus, dus het voelt alsof het alleen nauwkeurig is als mijn lichaam gebeurt. om de nogal vaste voorspellingen te evenaren, niet dat het model mijn cyclus nauwkeurig voorspelt. Vaak is het twee dagen te vroeg, net als een domme tracking-app; andere keren is het weken verkeerd.

In plaats van te proberen een breder scala aan vruchtbaarheidscycli te dekken, stelt Ava voor dat je kijkt naar de gegevens die het verzamelt en probeert om het te gebruiken om je eigen voorspellingen te doen. Als je zoveel werk zelf gaat doen, zou het fijn zijn als de app je regels laat stellen: ik heb bijvoorbeeld gemerkt dat mijn temperatuur piekt in de aanloop naar mijn menstruatie en dan de dag ervoor daalt , dus als de software die correlatie niet opmerkt, zou ik graag een melding kunnen activeren wanneer dat in mijn statistieken verschijnt.

De bredere trackinginformatie is interessant. Als een laat chronotype was ik gefascineerd om te zien dat hoe later ik naar bed ga (dus hoe beter ik mijn eigen natuurlijke circadiane klok volg), hoe meer REM-slaap ik krijg. Ik was eerst gefascineerd door te zien hoeveel mijn huidtemperatuur varieert en hoe dat een cyclus volgt. Maar de nieuwigheid van het zien van HRV en ademhalingspatronen verdween snel en ik wilde een veel minder opdringerige app die automatisch synchroniseerde, de historische gegevens had wanneer ik die wilde, en me gewoon liet weten op welke dag mijn menstruatie begon zonder alle irrelevante conceptie advies.

Na verloop van tijd kunnen al die sensorgegevens nuttig zijn om mijn algemene gezondheid te begrijpen of het eventuele begin van de menopauze te volgen. Aangezien de menopauze ongeveer de helft van de bevolking treft, is het verbazingwekkend hoe weinig sensoren er zijn om u te helpen de menopauze te detecteren en te controleren (precies geen enkele die ik kan vinden). Mij ​​vertellen of ik een virale infectie heb, zou zeker een bonus zijn, maar met de enorme variabiliteit in de menselijke fysiologie is het nog steeds niet duidelijk hoe breed dat kan worden gedaan. De DETECT-studie zegt dat sensorgegevens plus zelfgedocumenteerde symptomen nuttiger zijn dan symptomen alleen. Maar nu de vroege problemen zijn verholpen, blijf ik de Ava-armband dragen voor het geval dat en hoop ik dat het verder gaat dan de focus op zwanger worden.

Posted By : pengeluaran sdy