NASA-studie waarschuwt dat slimme autofuncties het risico op slaperig rijden kunnen vergroten

NASA onderzoekt de factoren achter vermoeid rijden en hoe nieuwe automatiseringstechnologieën het probleem zowel kunnen helpen als verergeren. Volgens de NHTSA is slaperig rijden elk jaar verantwoordelijk voor veel verkeersongevallen en -doden, maar gedeeltelijk geautomatiseerde voertuigen die zijn uitgerust met slimme functies, kunnen dit probleem erger maken, niet beter.

De bevindingen zijn afkomstig van het Fatigue Countermeasures Lab van het NASA Ames Research Center, heeft het ruimteagentschap aangekondigd in een nieuw hoofdartikel over het onderzoek. Veel slimme autofuncties, zoals rijstrookassistent, helpen de autoveiligheid te verbeteren door het waakzame oog van sensoren en algoritmen toe te voegen.

De nieuwe NASA-studie merkt echter op dat dergelijke functies bestuurders in een passieve rol plaatsen – ze moeten alert blijven om het over te nemen in het geval dat menselijk ingrijpen nodig is, maar het passieve karakter van deze rol kan ervoor zorgen dat bestuurders eerder slaperig worden in de bestuurderscabine. stoel.

Het risico op slaperigheid op de bestuurdersstoel van een gedeeltelijk geautomatiseerde auto is groter wanneer de bestuurder al slaapgebrek heeft, merkt NASA op. De gegevens zullen de ruimtevaartorganisatie helpen begrijpen hoe autonome technologieën veilig kunnen worden geïmplementeerd in vliegtuigen en andere systemen, en wijzen ook op enkele van de mogelijke problemen waarmee rekening moet worden gehouden bij het toevoegen van vergelijkbare functies aan auto’s.

Bij het onderzoek van NASA waren deelnemers betrokken die aan het stuur van rijsimulators werden gezet, inclusief gevallen waarin een zelfrijdende modus werd gebruikt. De wetenschappers gebruikten elektroden om de hersenactiviteit van de chauffeurs te volgen en tegelijkertijd hun oogbewegingen te volgen.

In gevallen waarin de deelnemers de simulatie passief observeerden in plaats van het voertuig actief te besturen, merkt NASA op dat de deelnemers eerder in slaap zouden vallen en dat ze zich meer slaperig voelden.

Posted By : no sydney hari ini 2021