Midden-Oosten: webchatservices gedeblokkeerd, maar grote technische projecten krijgen een klap in de COVID-crisis

Bedrijven en samenlevingen over de hele wereld zijn hard getroffen door de COVID-19 coronavirus pandemie. Maar wat is de specifieke impact op het gebruik en de acceptatie van technologie in een regio die zo divers is als het Midden-Oosten?

Voor sommigen was het een kans om te innoveren. In Egypte is 3D-printen bijvoorbeeld een pionier geweest in de strijd om artsen en andere gezondheidswerkers uit te rusten met persoonlijke beschermingsmiddelen of PBM.

Giza Systems Education Foundation (GSEF) kondigde begin mei via haar Facebook-pagina aan dat het al 27.000 beschermende gelaatsschermen had geleverd aan artsen en ziekenhuizen in heel Egypte.

ZIEN: COVID-19: een gids en checklist om uw bedrijf opnieuw op te starten (TechRepublic Premium)

Eind april vertelde het AFP dat er ongeveer 2.000 gezichtsschermen per dag worden uitgedeeld aan medici in het hele land, via partnerschappen met ongeveer 25 openbare en particuliere ziekenhuizen.

Elders wordt technologie op talloze manieren ingezet; van het gebruik van blockchain om de distributie van voedsel en medicijnen in Bahrein te volgen, tot plannen voor een virtueel ziekenhuis in de VAE en de inzet van een politierobot in Tunesië om te helpen bij het afdwingen van een afsluiting in de hoofdstad van het land, Tunis.

Maar welke andere gevolgen en technologische ontwikkelingen zijn er, naast deze in het oog springende initiatieven, in de regio te zien?

Signature projecten vertraagd

Een van de meest opvallende gevolgen van COVID-19 was de vertraging van Expo 2020 Dubai, een wereldwijde innovatiebeurs die belooft technologie centraal te stellen.

Het evenement, zoals ZDNet eerder meldde, zal naar verwachting 25 miljoen bezoekers trekken, waarbij 70% van de bezoekers van buiten de VAE komt. Het wordt nu gehouden van 1 oktober 2021 tot 31 maart 2022.

Een ander grootschalig evenement voor de regio, de FIFA 2022 World Cup, zal naar verwachting nog steeds plaatsvinden in Qatar zoals gepland.

De promotievideo voor Expo 2020 Dubai toont nu de nieuwe 2021/2022 data. Bron: YouTube

In andere van de petrochemie afhankelijke landen heeft een combinatie van dalende olieprijzen en de pandemie een onvermijdelijke impact gehad op grootschalige bouwprojecten, zoals de oprichting van slimme steden, die voor veel Golfstaten als essentieel worden beschouwd voor de diversificatie van de economie. landen.

Volgens de Saoedische krant Okaz, en gerapporteerd door Bloomberg, is 30 miljard riyal ($ 8 miljard) bezuinigd op initiatieven die bedoeld zijn om Saoedi-Arabië’s ‘Vision 2030’ te helpen realiseren.

Ondertussen suggereert AP dat Dubai, dat niet afhankelijk is van olie en gas, opnieuw moet kijken naar de focus van zijn economie, gezien de afhankelijkheid van internationale arbeiders en handel; die beide kwetsbaar zijn voor de naschokken van de coronaviruspandemie.

Luchtindustrie

Voor veel mensen zullen de luchtvaartmaatschappijen in de regio hun eerste grote interactie zijn met een bedrijf in het Midden-Oosten. Ze behoren tot enkele van de bekendste en meest gewaardeerde merken in de regio en over de hele wereld. Met de meeste vluchten aan de grond, hebben luchtvaartmaatschappijen onvermijdelijk banenverlies geleden.

Om de gevolgen van de gezondheidscrisis tegen te gaan, zetten sommige luchtvaartmaatschappijen in de regio in op technologie als een manier om de veiligheid van passagiers te waarborgen en het consumentenvertrouwen te vergroten zodra we weer gaan vliegen.

ZIEN: Innovatie in het Midden-Oosten: deze vier startups maken indruk

Etihad beweert de eerste luchtvaartmaatschappij ter wereld te zijn die de coronavirustechnologie test “die de temperatuur, hartslag en ademhalingsfrequentie kan controleren van elke persoon die een contactpunt op de luchthaven gebruikt, zoals een incheck- of informatiekiosk, een bagageafgiftepunt, een beveiligingspunt of immigratiepoort”.

De technologie is ontwikkeld door het Australische bedrijf Elenium Automation, dat ook heeft samengewerkt met Amazon Web Services, om de contactloze zelfbedieningsapparaten te creëren die Ethihad ook zal gaan testen.

Deze apparaten, die spraakherkenning gebruiken, maken mogelijk contactloos inchecken mogelijk, aangezien luchthavens en luchtvaartmaatschappijen de kans op virale of bacteriële overdracht proberen te verminderen.

De contactloze check-in van Elenium is getest door Etihad. Bron: Elenium/YouTube

Emirates werd op hetzelfde moment gelanceerd en met een vergelijkbaar niveau van fanfare en riep zichzelf uit tot de eerste luchtvaartmaatschappij die pre-boarding COVID-19-tests voor passagiers uitvoerde.

Uitgevoerd ter plaatse op de internationale luchthaven van Dubai, in samenwerking met de Dubai Health Authority (DHA), leverden bloedonderzoeken resultaten op in 10 minuten. Bezorgdheid over de betrouwbaarheid en nauwkeurigheid leidde er echter toe dat het idee snel werd opgeschort.

Desalniettemin bieden deze twee ontwikkelingen een sterke hint over de toekomst van vliegreizen en de manier waarop technologie deze meer dan ooit zal vormgeven.

Emirates wordt de eerste luchtvaartmaatschappij die ter plaatse snelle COVID-19-tests voor passagiers uitvoert. Bron: Emirates/YouTube

Messenger- en webchatdiensten

In een regio waar veel messenger- en webchatdiensten al lang geblokkeerd zijn, stemde Oman’s Telecommunications Regulatory Authority (TRA) “wegens uitzonderlijke omstandigheden” in om beperkingen op tools zoals Skype, Google Meet en Zoom op te heffen.

De VAE volgden al snel het voorbeeld en hieven een verbod op Microsoft’s Skype voor Bedrijven en Google Hangouts op. Het heeft ook videobelplatform Zoom beschikbaar gemaakt, samen met Cisco Webex, Avaya Spaces, BlueJeans en Slack, “op uitzonderlijke basis en tot nader order”.

WhatsApp, FaceTime en Skype – maar niet Skype voor Bedrijven – “blijven echter geblokkeerd voor spraak- en videogesprekken”, meldde CNBC eind maart.

Ondertussen stuitten de inspanningen van de lokale telecomprovider Du om gratis bellen via internet mogelijk te maken via zijn nieuwe app Voico, die eind maart gelanceerd werd, op sterke weerstand, aangezien deze app zelden buiten het land wordt gebruikt.

Tech legacy en toekomst

Nu de eerste golf van de pandemie nog op zijn beloop is, is het te vroeg om te zeggen wat de gevolgen op lange termijn zullen zijn.

Er zijn legitieme zorgen over de levensvatbaarheid van veel kleinere bedrijven – een van de sectoren in de regio die van oudsher een lage mate van digitale acceptatie kent.

Andere zorgen zijn de verspreiding van geruchten en valse informatie online, het gebruik van track-and-trace-apps; en of gegevensbeschermingswetten geschikt zijn voor het beoogde doel – kwesties die verre van uniek zijn voor de regio – evenals de impact van de digitale kloof op telegezondheid en werken en scholing op afstand.

ZIEN: Maak kennis met het volgende digitale decennium: technische voorspellingen van experts uit het Midden-Oosten voor 2020

Het is echter waarschijnlijk dat de technologieklok niet kan worden teruggedraaid.

Nu de geest van videogesprekken uit de fles is, zal het voor regelgevers moeilijk zijn om terug te keren naar de vroegere status-quo voor platforms die bedrijven en particulieren tijdens de pandemie hebben gebruikt.

Evenzo, als mensen wennen aan online onderwijs, thuiswerken en winkelen, in combinatie met het gebruik van contactloze betalingen en digitale gezondheidsproducten, is het waarschijnlijk dat sommige van deze digitale gewoonten zullen voortduren.

“Het is onduidelijk in hoeverre dit nieuwe gedrag zal voortduren zodra de lockdowns zijn opgeheven en mensen weer persoonlijk kunnen socializen”, merkt op. Simon Kemp, CEO van Kepios en hoofdanalist bij DataReportal.

“Maar nu veel mensen deze platforms meerdere keren per dag gebruiken, is het waarschijnlijk dat een aanzienlijk aantal mensen de belangrijkste barrières voor proef en adoptie al hebben overwonnen.”


Posted By : togel sdy