Kan Thierry Delaporte Wipro nieuw leven inblazen?

CapGemini COO Thierry Delaporte werd niet uitgekozen om de volgende CEO van het bedrijf te worden, met veel getalenteerde, ervaren bedrijfshanden die jockeyen voor de toppositie. In plaats daarvan kreeg Aiman ​​Ezzat de baan. Het zal ofwel het beste zijn wat Delaporte is overkomen, ofwel het ergste, afhankelijk van hoe de komende jaren voor hem verlopen.

Delaporte, een zelfverklaarde zeeman, besloot blijkbaar van deze gelegenheid gebruik te maken om een ​​sabbatical van zes maanden te nemen; om een ​​paar oceanen over te steken in zijn zeilboot alvorens te beslissen wat zijn volgende zet zou zijn. Maar in plaats van die reis te ondernemen, merkte hij dat hij werd uitgelokt en uiteindelijk de teugels overhandigde van een schip dat, in vergelijking, veel trager en omslachtiger is om te bedienen, namelijk het CEO-schip van het Indiase IT-servicebedrijf Wipro.

Wipro is van oudsher een van de grote drie, samen met Infosys en Tata Consulting Services, niet alleen in omzet, maar ook in toejuiching. Het heeft een reputatie van integriteit en was tot niet zo lang geleden een legitiem lid van de heilige drie-eenheid in de Indiase IT, samen met TCS en Infosys gedurende bijna twee decennia.

Tijdens de eerste 15 jaar van India’s IT-verhaal zagen al deze bedrijven een enorme groei toen ze de IT-backbone voor veel van ‘s werelds bedrijven in stand hielden, beheerden en ontwikkelden. Het was gemakkelijk geld en grotendeels een arbeidsarbitragezaak.

Maar digitaal heeft sindsdien een gigantisch gat in dat model gescheurd, genoeg om over een paar jaar waarschijnlijk de uiteindelijke ondergang te veroorzaken. De afgelopen vijf jaar is een waanzinnige strijd geweest, waarbij Indiase IT het oude model heeft gedumpt, zich woedend heeft herscholen en zich heeft aangepast aan de noodzaak van design thinking.

Sommigen, zoals Accenture, hebben een benijdenswaardig pad gebaand dat anderen kunnen volgen.

Indian IT heeft zich echter een beetje traag aangepast en begint nu pas zijn cilinders te vuren. Te midden van dit cruciale moment van gedurfde transformatie in de industrie, heeft Wipro op geen enkel ding zijn stempel gedrukt. De vorige CEO, Abid Nemucheewala, begon het bedrijf in de goede richting te duwen naar het digitale rijk. Het bedrijf deed ook enkele slimme aankopen, zoals cloudservicebedrijf Appirio en ontwerpbureau DesignIT. Maar ook zij hebben geworsteld om hun stempel te drukken.

Een reden hiervoor is de wildgroei van bedrijven; talloze silo’s van de goedgewortelde oude garde hebben het erg moeilijk gevonden om zich te ontdoen van de snel vercommercialiserende, oude business van infrastructuuronderhoud en app-ontwikkeling.

Ze vonden het moeilijk om te migreren naar een meer geavanceerde omgeving die verschillende manieren van kijken naar een probleem voor een klant in een snel evoluerend terrein combineert. Om comfortabel te zijn in zo’n arena, moeten de verschillende silo’s van een bedrijf als een team samenkomen en zich op het probleem werpen in plaats van oplossingen over verschillende afdelingen heen te naaien.

Het is dan ook geen verrassing dat Wipro zijn lunch laat opeten door de volgende reeks bedrijven, zoals Mindtree en Mphasis. Als gevolg hiervan waren de cijfers van Wipro middelmatig en in feite op het randje van ontstellend. In het meest recente boekjaar kon het bedrijf zijn omzet niet meer dan een schamele 1,6% laten groeien, terwijl Infosys en TCS een groei realiseerden van respectievelijk 8,3% en 4,7%.

Zijn nieuwe rivaal, HCL, registreerde een indrukwekkende omzetgroei van 15%, terwijl het ook Wipro op smadelijke wijze naar de 3e plaats leidde om achter Infosys te zitten.

Om de echte schade in te schatten, moet je kijken naar de klantenlijst van het bedrijf, die de afgelopen zes jaar met slechts 7% is gegroeid ten opzichte van de verbazingwekkende groei van 63% van Infosys in dezelfde periode. Gezien de chaos bij de organisatie veroorzaakt door de interne strijd tussen CEO Vishal Sikka en oprichter Narayana Murthy, is dit niets minder dan een wonder.

Het was duidelijk dat er dringend iets moest worden gedaan om de bloeding te stoppen. Waarschijnlijk werd het zowel voor Azim Premji, oprichter van Wipro, als voor zijn zoon Rishad, die vorig jaar voorzitter van de raad van bestuur werd, duidelijk dat het antwoord niet in India lag.

Het stijgende fortuin van rivaal Cognizant onder de nieuwe CEO Brian Humphries en het bijna lachwekkende debacle van Infosys met de voormalige CEO Vishal Sikka benadrukten die realiteit alleen maar. En dus werd Delaporte, een bewezen leider bij CapGemini die heeft uitgeblonken in een sector die wordt gekenmerkt door moordende concurrentie, gezalfd om de organisatie te leiden.

Alleen al vanwege de ervaring kun je niet om iemand vragen met meer allround kennis dan Delaporte, die heeft gewerkt als interne auditor, senior posities in financiën en strategie heeft bekleed, leiding heeft gegeven aan operaties in Latijns-Amerika, voordat hij werd aangesteld als Group COO van CapGemini.

Sinds Delaporte bij Wipro kwam werken, heeft Delaporte zich gericht op het uitroeien van het lef uit de organisatiestructuur van het bedrijf en het in de plaats daarvan plaatsen van een nieuwe. Het was ooit een puinhoop van 26 eenheden in verschillende regio’s en servicelijnen. Dat is nu teruggebracht tot zes: Eenvoud lijkt de mindset van Delaporte te zijn.

Deze nieuwe structuur omvat vier strategische markteenheden die vallen onder de nieuwe rol van Chief Growth Officer, die deals en relaties met klanten zal helpen stimuleren. Het omvat ook twee bedrijfsonderdelen: Integrated Digital, Engineering & Application Services (iDEAS) en iCORE, inclusief klantinformatiesysteem (CIS); en Wipro digitale operaties en platforms (DOP) en cyberbeveiliging en risico.

Kan Delaporte het voor elkaar krijgen? Als hij dat doet, zou dat waarschijnlijk betekenen dat hij het inzicht heeft om te onderhandelen over de machtscentra die jarenlang zijn gekoesterd. Het zou ook betekenen dat zijn nieuwe dienstverleningsmodel heeft gewerkt. Maar dat zijn twee enorme vragen – die beide een vlekkeloze uitvoering vereisen in zoveel componenten van de waardeketen.

Samenvattend lijkt het Delaporte-Wipro-huwelijk een geweldige kans voor twee partijen om belangrijke dingen te bewijzen. Die twee dingen zijn dat Wipro, in zijn DNA, altijd van het hoogste niveau is geweest — het had alleen de juiste persoon nodig om het te katalyseren, en dat Delaporte niet alleen de juiste persoon is om dat te doen, maar dat zijn beslissing om af te zien van een zes- maand zeiltocht was eigenlijk de moeite waard.

Gerelateerde dekking:

Posted By : togel sidney