Israël en Palestina: hoe een tekort aan softwareontwikkelaars een gemeenschappelijke basis kan creëren

Israël wordt soms de ‘startup nation’ genoemd – naar een bestverkocht zakenboek met dezelfde naam. “Israël heeft ongeveer 4.000 startups en haalt per hoofd van de bevolking risicokapitaal op met tweeënhalf keer het tempo van de VS en 30 keer dat van Europa”, merkte het World Economic Forum op, terwijl Tel Aviv het hoogste aantal startups per hoofd van de bevolking heeft in de wereld na Silicon Valley.

De redenen voor deze cijfers zijn onder meer de overdraagbare lessen die zijn getrokken uit de verplichte militaire dienst, de houding ten opzichte van risico’s, evenals de impact van lokaal politiek en economisch isolement.

Omdat het land niet wordt erkend door de meeste van zijn Arabische buren, moeten Israëlische bedrijven relaties ontwikkelen buiten de regio. En zoals blijkt uit gegevens van de OESO, geeft het land meer geld uit aan R&D – als deel van zijn economie – dan enig ander land ter wereld.

Een sterk verstedelijkt land, 82% van de bevolking is online, mobiele abonnementen overschrijden 116%, en het Pew Research Center staat Israël op de tweede plaats voor smartphonebezit met 88% en bovenaan voor gebruik van sociale media, 77%, van de 27 landen die in zijn Wereldwijd attitudeonderzoek.

Deze voorwaarden hebben mede de basis gelegd voor ‘Silicon Wadi’ en een groeiende digitale economie. Een artikel uit 2012 in The Economist onthulde dat “Israël veel meer risicokapitaal per persoon aantrekt dan enig ander land – $ 170 in 2010 tot $ 75 in Amerika”. In de eerste helft van 2019 hebben Israëlische hightechbedrijven $ 3,9 miljard opgehaald in 254 deals, waarbij kunstmatige intelligentie (AI), cyberbeveiliging en fintech de meest populaire investeringsverticalen zijn.

De cijfers van de OESO laten zien hoeveel Israël besteedt aan onderzoek en ontwikkeling.

Afbeelding: OESO

Bedrijven en startups in Palestina staan ​​daarentegen voor meer prozaïsche uitdagingen.

In 2017 profileerde ZDNet de succesvolle crowdfundingcampagne van Gaza Sky Geeks om de eerste codeeracademie van Gaza te lanceren. Een deel van dit geld werd gebruikt om een ​​generator en brandstof te kopen, zodat programmeurs en ondernemers konden blijven werken tijdens stroomstoringen.

De toegang tot andere essentiële diensten kan ook worden beperkt. Hoewel mobiele providers in 2018 eindelijk 3G-diensten op de Westelijke Jordaanoever konden lanceren – zo’n 14 jaar na Israël – blijven ze vanwege “veiligheidszorgen” niet beschikbaar in Gaza.

Dit belemmert onvermijdelijk het vermogen van Palestijnse consumenten en bedrijven om ten volle te profiteren van de kansen die deze technologie biedt. Ondertussen is Israël al bezig met een aanbesteding voor 5G-providers.

Palestijnen kampen ook met een breed scala aan andere uitdagingen, waaronder hoge niveaus van armoede, watervervuiling en vernietiging van eigendommen. Veel van deze problemen worden verergerd, zoals een artikel uit 2018 van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) opmerkte, door “het pure gebrek aan werkgelegenheid”.

“De werkloosheidscijfers waren chronisch hoog en bereikten 26,9% in 2016 – 18,2% op de Westelijke Jordaanoever en 41,7% in Gaza – … een van de hoogste ter wereld, vooral voor jongeren”, schreef het. Werkgelegenheid voor jongeren is een probleem in de hele regio. Uit de Labour Force Survey (LFS) van 2016 blijkt dat 34,3% van de werkloze jongeren – 18,2% op de Westelijke Jordaanoever en 46,3% in Gaza – al meer dan een jaar werkloos is.

Ondanks die nadelen is er in Palestina een breed scala aan startups te vinden; en informatie- en communicatietechnologie is geïdentificeerd als een potentieel middel om veel van deze sociaaleconomische problemen aan te pakken.

Zoals de journaliste Naomi Kundera uitlegde in een artikel voor de Palestine Monitor uit Ramallah: “Gebrek aan mobiliteit waarmee Palestijnen worden geconfronteerd, vergroot de aantrekkingskracht van het bouwen van bedrijven op basis van internet. Omdat er geen fysieke import en export is – wordt alles afgehandeld op de virtuele cloud – tech-startups kunnen de bezetting en de controle over de grenzen van Palestina omzeilen.”

ZIEN: Zes veelgevraagde programmeertalen: Aan de slag (gratis pdf)

Sadara Ventures, Palestina’s eerste IT-gerichte durfkapitaalbedrijf in een vroeg stadium, gelanceerd in 2011; en de Wereldbank heeft “ongeveer 20 acceleratorprogramma’s geïdentificeerd die binnenlandse startups op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza hebben versneld”.

“Dit is een groot aantal acceleratorprogramma’s voor de omvang en volwassenheid van het ecosysteem”, merkt het op, met de nadruk op “donor- en publieke financiering, die niet altijd de marktregels van vraag en aanbod volgen”, evenals “de betrokkenheid van internationale accelerators , waaronder Startup 500, MassChallenge, Techstars en Oasis 500”.

Daarnaast heeft het Palestijnse startup-ecosysteem een ​​van de hoogste percentages vrouwelijke ondernemers, en “in vergelijking met Libanon en Dar es Salaam, Tanzania, twee relatief vergelijkbare ecosystemen, zijn startups op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza aanzienlijk sneller in het verkrijgen van krediet , het inhuren van werknemers en het huren van een kantoor”.

Niettemin merkte de Wereldbank ook op dat, ondanks dat ze goed zijn opgeleid, “het merendeel van de oprichters beperkte bestuurlijke ervaring heeft, wat resulteert in een beperkt zakelijk inzicht”.

wereldbankisraelpalestina.jpg

Het startup-ecosysteem op de Westelijke Jordaanoever en Gaza heeft een van de hoogste percentages vrouwelijke ondernemers.

Afbeelding: Wereldbank

Hoewel de technologiesectoren in zowel Israël als Palestina zeer verschillend zijn qua volwassenheid en schaal, worden ze geconfronteerd met structurele uitdagingen op de lange termijn, en mogelijke onderlinge afhankelijkheden moeten mogelijk worden gesmeed om deze problemen aan te pakken.

The Wall Street Journal meldde dat de Israëlische regering een aanzienlijk tekort aan softwareontwikkelaars voorspelt, dat nu wordt geschat op 18.500 ingenieurs, en merkt op: “Een intens tekort aan arbeidskrachten dwingt Israëlische technologiebedrijven om Palestijnen in dienst te nemen op de Westelijke Jordaanoever, waardoor nieuwe economische banden worden gelegd tussen de twee partijen ondanks aanhoudende politieke spanningen en de aanhoudende afwezigheid van een vredesakkoord.”

Deze potentiële werkgevers “zijn goedkoper, ambitieus, werken in dezelfde tijdzone en – verrassend voor veel Israëli’s – lijken opmerkelijk veel op hen”, zegt de Associated Press, verwijzend naar de ervaring van zowel lokale als internationale bedrijven, zoals Cisco, HP , Intel en Microsoft.

Een ander van deze Israëlische bedrijven, Mellanox Technologies, dat in 2019 door Nvidia werd gekocht voor $ 6,9 miljard, “biedde aandelenopties aan meer dan 100 Palestijnse ingenieurs op de bezette Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook toen het hen inhuurde als aannemers”, meldde Arab News. Deze opties, merkte Reuters op, zullen ongeveer $ 3,5 miljoen waard zijn.

ZIEN: Microsoft lanceert zijn eerste cloudregio in Israël in 2021

“Dit is voor bijna het hele Israëlische politieke spectrum duidelijk dat het ons in Israël geen goed doet als onze naaste buren arm, werkloos en wanhopig zijn”, zei de Israëlische durfkapitalist Yadin Kaufmann tegen de Jerusalem Post.

Als mede-oprichter van Sadara Ventures, is hij ook de oprichter en voorzitter van het Palestijnse Stageprogramma (PIP), een initiatief dat kortetermijnstages in Israël aanbiedt voor recente Palestijnse en Israëlisch-Arabische universitair afgestudeerden bij technologiebedrijven zoals Intel, Thomson Reuters , HP Indigo en Tev.

“Mensen in deze regio, en vooral als het om politiek gaat, zijn gewend om te denken in termen van een nulsomspel. Als de Palestijnen in politieke kwesties iets winnen, is dat omdat we iets moeten toegeven”, zei Kaufmann.

“En het kan iets zijn dat heel moeilijk op te geven is. Als het gaat om zakelijke en economische ontwikkeling, zijn dingen geen nulsomspelletjes. Het kunnen win-win-oplossingen zijn.”

Posted By : togel sdy