Innovatie in het Midden-Oosten: deze vier startups maken indruk

“Het Midden-Oosten was laat met de eerste, tweede en derde industriële revolutie. Deze keer moet het voorop lopen”, betoogde Khalid Al Rumaihi, chief executive van de Bahrain Economic Development Board eerder dit jaar.

“Het is tijd voor de landen van onze regio om harder te pushen op hun pad van koolstofeconomieën naar kenniseconomieën. Startups zijn de sleutel tot de reis”, zei hij in een artikel voor het World Economic Forum.

ZIEN: Een startup lanceren en bouwen: een gids voor oprichters (gratis pdf)

Hoewel het opstarten van een startup in het Midden-Oosten en Noord-Afrika niet zonder uitdagingen is, groeit het aantal van deze ondernemingen ondanks de onrust en politieke instabiliteit in de regio, gedreven door de jonge bevolking en de toenemende belangstelling van investeerders en regeringen.

Hier zijn vier startups die ons opvielen. Ze komen uit heel verschillende sectoren, e-commerce, transport, energie en geneeskunde/digitale gezondheid, maar ze hebben allemaal informatie- en communicatietechnologie in hun hart.

Miswag: het oudste e-commerceplatform van Irak

“Met een inventaris van meer dan 15.000 producten heeft de startup een sterke focus op producten van hoge kwaliteit en levert ze door het hele land”, zegt Zahra Shah, mede-oprichter van Iraqi Innovators.

Miswag, opgericht in 2014, levert alles, van kleding tot boeken, eten en boodschappen, evenals gezondheids- en schoonheidsproducten overal in Irak binnen één tot zes werkdagen. Bijna een kwart miljoen mensen volgen hen op Facebook.

Met producten die onder rembours werden betaald, had het bedrijf binnen een paar jaar na opening 700.000 geregistreerde klanten en biedt het een scala aan internationale producten, zoals Tate & Lyle Sugar en Quaker Soups, evenals meer lokale gerechten.

Miswag levert alles, van kleding en boeken tot boodschappen, overal in Irak.

Afbeelding: Miswag

Swvl: de app-gebaseerde busboekingsservice van Egypte

Egypte had in 2018 het snelst groeiende startup-ecosysteem in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, meldt MAGNiTT, een online community voor startups in het Midden-Oosten.

Van de 83 financieringsrondes die in het land plaatsvonden, leidde Swvl het pakket en zorgde voor investeringen in serie A en B die de service waardeerden op ongeveer $ 100 miljoen.

Via de app, die meer dan een miljoen keer is gedownload, kunnen gebruikers tegen een vast tarief voordelige busritten boeken op meer dan 600 routes in Caïro en Alexandrië.

ZIEN: Onderzoek: industrieën nemen een afwachtende houding aan ten aanzien van autonoom transport

Swvl begon eerder dit jaar ook met het testen van zijn service in Nairobi en kondigde onlangs een deal aan met Ford voor de Transit-minibus als zijn favoriete voertuig.

De startup, die in maart 2017 werd opgericht, ging uit van de veronderstelling dat er “te veel auto’s op straat waren, onze beperkte middelen verspillend: tijd, ruimte en geld”.

“Spitsuren, verkeer, vreselijke rijgewoonten en het niet beschikbaar zijn van parkeerplaatsen”, zijn slechts enkele van de problemen die de app probeert op te lossen door middel van “een op technologie gebaseerd alternatief voor openbaar vervoer”.

magnittswvl.jpg

Van de 83 financieringsrondes die in 2018 in Egypte plaatsvonden, leidde Swvl het peloton.

Afbeelding: MAGNiTT

E24: energieopslag voor ruimtes met variabel aanbod

Stroomuitval kan een feit zijn in sommige ontwikkelingslanden, ook in het Midden-Oosten. Voor sommigen bieden privégeneratoren hier een oplossing voor. Maar ze zijn vaak duur en niet per se milieuvriendelijk.

E24, dat begon in Libanon en nu extra kantoren heeft in Quebec, Bulgarije en Londen, wil betrouwbare en betaalbare energie leveren met behulp van zonne-energie en batterijsystemen.

Zoals Forbes opmerkte in een profiel uit 2017 met mede-oprichter Antoine Saab: “Het is een moeilijk veld om te groeien in ontwikkelingslanden, omdat elektriciteit onstabiel is. Het is niet zo eenvoudig als het creëren van een eenheid om energie op te slaan – hij [Saab] moest rekening houden met fluctuerende netspanning en frequentie.”

Catering voor thuis-, kantoor- en fabrieksomgevingen, het bedrijf richt zich op producten voor energieopslag en energieopwekking. Het doel is om ervoor te zorgen dat klanten 24 uur per dag energie hebben, vandaar de naam E24.

E24 biedt IoT- en webmonitoringdiensten, zodat klanten al hun energiegegevens kunnen volgen vanaf hun pc, laptop of smartphone. Met de IoT-producten van het bedrijf kunnen gebruikers “acties ondernemen zoals het starten of stoppen van bepaalde apparatuur, het wijzigen van instellingen of andere acties … op afstand vanaf elk internetapparaat”.

Healthy.io: Klinische urineanalyse via uw smartphone

Het in Tel Aviv gevestigde bedrijf, dat wegwerpstrips en -bekers gebruikt in combinatie met een smartphonecamera om urineonderzoek te lezen en te interpreteren, heeft in februari van dit jaar $ 18 miljoen opgehaald in serie B-financiering.

Oprichter en CEO Yonatan Adiri was de eerste chief technology officer van een Israëlische president, Shimon Peres, op 26-jarige leeftijd en werd in 2018 uitgeroepen tot een van Time Magazine’s 50 meest invloedrijke mensen in de gezondheidszorg.

Onder leiding van VC-bedrijf Aleph waren andere investeerders in deze financieringsronde onder meer Samsung NEXT, wat een weerspiegeling is van de groeiende interesse van het mobiele bedrijf in ‘de medische selfie’.

Financiering zal helpen om de thuistestservice van het bedrijf in de VS op te schalen, een markt waar een op de drie volwassenen het risico loopt op een nierziekte. Vroege detectie via de app kan patiënten helpen en de druk op het Medicare-budget verlichten. In 2018 bedroegen de uitgaven van Medicare voor nierziekten meer dan $114 miljard.

“Ook al hadden we er nooit aan gedacht om te investeren in digitale gezondheid of medische technologie, Healthy.io heeft veel van onze vakjes aangevinkt”, legt Michael Eisenberg, partner bij Aleph, uit in een blogpost. “Het maakte gebruik van machinevisie, had een uniek big-datamonster van urine en unieke, geautomatiseerde testmethoden voor smartphones.”

ZIEN: De grote technische uitdaging van de gezondheidszorg: snel bewegen zonder iets te breken?

Zoals de website van Healthy.io erkent: “Veel verschillende smartphonecamera’s en oneindige lichtomstandigheden maken het nauwkeurig aflezen van de peilstok een grote uitdaging. Onze computervisie-algoritmen en unieke kalibratiemethode maken nauwkeurig testen echter net zo eenvoudig als het maken van een selfie.”

De financieringsronde voor het bedrijf volgt in de voetsporen van de recente FDA-goedkeuring voor zijn producten, evenals een wereldwijd partnerschap met de internationale marktleider Siemens Healthineers.

Ondertussen heeft Healthy.io in het VK samengewerkt met Boots, een dochteronderneming van Walgreens Boots Alliance, om een ​​nieuwe cystitis-test uit te proberen en een service te behandelen in 37 winkels.

Door middel van een “urine-zelftestkit en een app, die een smartphonecamera verandert in een analyser van klinische kwaliteit”, zal het product “klanten helpen om snel vanuit het comfort van hun eigen huis te testen op indicatie van infectie”.

healthyio.jpg

Healthy.io zegt dat met een zelftestkit en een app een smartphonecamera een klinische analyser wordt.

Afbeelding: Healthy.io


Posted By : togel sdy