Het Midden-Oosten had vroeger een hekel aan online winkelen: dit is waarom dat verandert

Het Midden-Oosten heeft een gecompliceerde relatie met e-commerce. Het ontbreken van nauwkeurige straatadressen, een voorkeur voor persoonlijke interacties, naast de voorkeur van de consument voor rembours – in plaats van creditcards of online betaalsystemen – hebben allemaal bijgedragen aan een relatief trage acceptatie van e-commerce.

Sinds kort begint dit te veranderen. De overname van Souq.com van $ 580 miljoen in 2017 door Amazon – nu omgedoopt tot als Amazon.ae – in combinatie met nieuwe platforms zoals Noon, en de groei van mobiele portemonnees in Egypte, de grootste markt van de regio, hebben een cruciale rol gespeeld in dit veranderende beeld.

E-commerce’s dag van de afrekening van de detailhandel

Als gevolg hiervan voorspelde het Amerikaanse managementadviesbureau Bain & Co in 2019: “De detailhandel in het Midden-Oosten en Noord-Afrika (MENA) staat aan de vooravond van een cruciale verschuiving.”

ZIEN: Gids om een ​​kampioen digitale transformatie te worden (TechRepublic Premium)

“E-commerce wordt een realiteit”, schreef het, “het heruitvinden van de weg van de consument om te kopen, het vormen van nieuwe klantervaringen, het verstoren van bedrijfsmodellen en het creëren van groeimogelijkheden voor grote en kleine retailers en voor een nieuwe generatie e-commerce pure spelers.”

Opmerkend dat consumenten in het Midden-Oosten, en met name die in de Golfstaten, “tot de meest verbonden en digitaal onderlegde ter wereld behoren”, identificeerde een onderzoek van Bain & Google een hoge mate van internet- en smartphonegebruik in de VAE en Saoedi-Arabië, in combinatie met de acht uur en 10 minuten per dag die Egyptenaren online besteden, als een sterke basis voor groei in de drie grootste markten van de regio.

De penetratie van e-commerce in het Midden-Oosten en Noord-Afrika blijft laag in vergelijking met andere regio’s.

Afbeelding: Bain & Company

Stevige basis voor e-commerce

Nu helpt de pandemie van het coronavirus een nieuw tijdperk van e-commerce in te luiden, waarbij trendlijnen die al duidelijk waren geworden, worden versneld.

Inspanningen om e-commerce te laten groeien omvatten nieuwe wetten en regelgevende kaders, stappen om e-commerce startups aan te moedigen, evenals voortdurende investeringen.

Ondernemingen zoals de Koeweitse beauty e-commerce startup Boutiqaat, en gespecialiseerde providers zoals het in Dubai gevestigde Sprii.com – “De #1 winkelbestemming die alles biedt voor moeders in het Midden-Oosten” – zijn slechts twee bedrijven die hebben geprofiteerd van recente financieringsrondes .

Last-mile-uitdagingen, die van oudsher een probleem waren voor de uitvoering van e-commerce in de regio, lijken ook te zijn overwonnen.

MarketeetEx, een Omaanse online marktplaats, biedt levering binnen twee uur voor klanten in Muscat en een paar dagen als u elders in het land woont.

In de VAE belooft het online modeplatform Namshi zelfs: “Als je op vakantie bent in Dubai, in een Rove-hotel verblijft en online moet winkelen; maak je geen zorgen, want Namshi bezorgt de bestellingen nu binnen vier uur bij alle Rove-hotels.” Voor alle anderen beloven ze levering de volgende dag in Abu Dhabi, Dubai en Sharjah “voor bestellingen die vóór 10.00 uur zijn geplaatst”.

esl13ajxuaea-mk.jpg

MarketeetEx, een Omaanse online marktplaats, biedt levering binnen twee uur voor klanten in Muscat.

Afbeelding: MarketeEx

Het katalytische effect van COVID-19

Deze elementen, in combinatie met China’s interesse in de regio, hebben geleid tot verdere interesse in het e-commercepotentieel van het Midden-Oosten.

Sinds het begin van de pandemie heeft ZON, dat zichzelf omschrijft als “het eerste volledig gedecentraliseerde e-commercenetwerk voor mobiele apparaten in de regio”, $ 8 miljoen aan startkapitaal opgehaald, vóór de lancering later dit jaar. Ondertussen rapporteerde Mumzworld, een online babywinkel, een toename van 800% in activiteit in sommige branches.

Fysieke retailers, die niet achter willen blijven, ontwikkelen ook snel hun online aanwezigheid.

SME10X, een publicatie voor kleinere bedrijven, onthulde hoe: “Emaar Malls een samenwerking aangaat met Noon.com om de virtuele winkel The Dubai Mall te openen die zijn retailers en de gemeenschap zal ondersteunen bij het aanpakken van de ongekende uitdagingen van de COVID-19-situatie.”

Historisch gezien is het winkelcentrum, het grootste ter wereld, tijdens de ramadan 24/7 open geweest. Dit jaar kunnen klanten in plaats daarvan een virtuele versie bezoeken op Noon.com, “hun aankoopkeuze online maken en de aankopen voor 12.00 uur thuis laten bezorgen in de VAE”.

Andere retailers volgen dit voorbeeld en velen lanceren hun eigen portals.

ZIEN: Hoe coronavirus de gapende digitale kloof in het Midden-Oosten heeft blootgelegd

MG Motors kondigde plannen aan om een ​​e-commerceplatform voor de regio te lanceren tijdens de ramadan, een tijd van het jaar waarin doorgaans deals worden aangeboden voor nieuwe voertuigen, terwijl de voedsel- en drankleverancier Fresh Del Monte een e-commerce winkel lanceerde.

Voor de uitbraak van COVID-19 werden online boodschappen al gezien als een onaangeboorde markt in de regio. Wamda merkte in 2019 op: “De markt voor e-boodschappen is momenteel $ 200 miljoen waard in de [Gulf states] en Egypte, goed voor minder dan 1% van de e-commercemarkt en dus is er ruimte voor snelle groei.”

Door het coronavirus begint daar verandering in te komen. Zoals Wamda opmerkt: “Voedselbezorgplatforms zoals Deliveroo, Otlob in Egypte en Careem NOW in Saoedi-Arabië [are] om naast hun maaltijden uit restaurants ook boodschappen op hun platformen aan te bieden.”

Ook de meer traditionele foodretailers profiteren. BinDawood Holding, het Saoedische retailbedrijf achter de BinDawood-winkels en de Donau-hypermarkten in het Koninkrijk, zegt dat de gemiddelde e-commerceverkoop op 10-daagse basis met 200% is gestegen. Ondertussen meldde Logistics Middle East: “de gemiddelde bestelwaarde steeg met 50% en app-installaties met 400%.”

Vooruitkijken naar e-commerce in het Midden-Oosten

Of de e-commercesector in het Midden-Oosten het door COVID-19 veroorzaakte momentum kan vasthouden, valt nog te bezien. Winkelcentra en markten zijn immers een belangrijk onderdeel van het leven van veel mensen in het Midden-Oosten.

Bovendien, als Ghamlouch-strepen, hoofdaggregator bij de Digital Digest, vertelde onlangs aan ZDNet dat veel spelers in de regio zwaar investeren in retailtechnologie. Deze inspanningen zijn ontworpen om een ​​meer persoonlijke en misschien plezierige persoonlijke winkelervaring te bieden.

Zoals Ghamlouch opmerkt, onderzoeken bedrijven innovaties zoals robots, slimme spiegels en AR-apps; evenals op analytische technologie gebaseerde technologie die wordt aangetroffen in programma’s voor gezichtsherkenning, en warmtekaarten, die de lay-out en stroom van winkels kunnen volgen en verbeteren.

De grote vraag is dan of consumenten, als de beperkingen eenmaal zijn opgeheven, zullen terugkeren naar hun vorige gewoonten, of dat nieuw online gedrag meer ingesleten zal zijn.

Zeker, sommigen wedden dat dit het geval zal zijn.

In maart haalde Nana Direct, een Saoedische app voor online boodschappen, $ 18 miljoen op in serie B-financiering, na een snelle stijging van het gebruik, waardoor investeerders werden aangemoedigd om de potentiële uitbreiding naar andere markten te steunen.

ZIEN: Midden-Oosten: webchatservices gedeblokkeerd, maar grote technische projecten krijgen een klap in de COVID-crisis

Leyal Khalife van StepFeed legt uit: “Met de app kunnen gebruikers boodschappen uit verschillende supermarkten of winkels kiezen en ze in één keer aan hun deur laten bezorgen.”

Het is waarschijnlijk dat sommige klanten – vooral als ze een positieve ervaring hebben gehad met het gebruik van een technologie die hen is opgedrongen vanwege winkelsluitingen en bezorgdheid over de volksgezondheid – hun online winkelgewoonten zullen voortzetten. Nadat ze de smaak van e-commerce hebben leren kennen, zijn deze consumenten misschien meer bereid om het permanent te doen.

De voortdurende uitrol en acceptatie van 4G- en 5G-technologieën in de regio zal ook helpen, door het online proces te versnellen en een nieuwe reeks apps en verbeterde digitale winkelervaringen te ontgrendelen.

Als dat het geval is, kan de voorspelling van Bain dat e-commerce in de regio in 2022 $ 28,5 miljard per jaar waard zou zijn – een stijging van $ 8,3 miljard in 2017 – met een penetratiegraad van 7% van de totale detailhandel, een onderschatting blijken te zijn. .

De tijd van e-commerce in het Midden-Oosten is misschien eindelijk aangebroken.


Posted By : togel sdy