Hands-on met de nieuwe Raspberry Pi OS-release: dit is wat je moet weten

Een nieuwe release van het Raspberry Pi OS is vorige week gearriveerd. Zoals gebruikelijk geeft de release-aankondiging een algemeen overzicht van de belangrijkste toevoegingen en verbeteringen, en de release notes bevatten veel meer details. Naast de gebruikelijke opeenstapeling van updates sinds de vorige release (augustus 2020), is er een aantal belangrijke nieuwe hardware zoals de Raspberry Pi 400 en de Raspberry Pi 4 Case Fan, die nieuwe ondersteuning in het besturingssysteem nodig had: het werd tot het punt waarop het bouwen van een nieuwe Raspberry Pi SD-kaart meer tijd kostte voor updates dan voor het daadwerkelijk downloaden van de OS-image en het kopiëren naar de kaart.

Ook: Beste Raspberry Pi-alternatieven in 2020: Banana Pi, Odroid, NanoPi en meer

U kunt een bestaand systeem bijwerken naar het nieuwe niveau met slechts een paar pakketbeheeropdrachten:

 • sudo apt purge bluealsa pimixer
 • sudo apt update
 • sudo apt dist-upgrade
 • sudo sudo apt install pulseaudio-module-bluetooth
 • rm -f ~/.asoundrc

Na deze opdrachten start u het systeem opnieuw op.

Het maken van een nieuwe SD-kaart vereist wat meer inspanning en een beetje nadenken over inhoud en grootte van de drie verschillende versies van Raspberry Pi OS die momenteel beschikbaar zijn. De nieuwe afbeeldingen zijn natuurlijk beschikbaar op de Raspberry Pi Downloads-pagina. Zoals altijd het geval is geweest, zijn alle afbeeldingen compatibel met alle verschillende Raspberry Pi-systemen, van het originele Model A en Model B tot het nieuwste Pi 400-toetsenbord en inclusief alle Pi Zero-varianten.

  Afbeelding: JA Watson

 • Raspberry Pi OS met desktop: Dit is de “basis GUI”-versie. Het bevat de Pixel desktop grafische gebruikersinterface; enkele basissoftware, hulpprogramma’s en toepassingen die u zou verwachten van een Linux-systeem, zoals een webbrowser (Chromium), VLC-mediaspeler, teksteditor, terminalemulator en dergelijke; maar geen van de Raspberry Pi-specifieke educatieve en programmeerhulpprogramma’s. Het idee hiervan is dat je na de installatie het hulpprogramma “Aanbevolen software” (of de apt-pakketbeheerder) gebruikt om alleen de extra hulpprogramma’s en applicaties te installeren die je nodig hebt. De downloadafbeelding is ongeveer 1,2 GB en de geïnstalleerde afbeelding is ongeveer 4 GB, dus u hebt minimaal een SD-kaart van 8 GB nodig.
 • Raspberry Pi OS met desktop en aanbevolen software: dit is de “hele shebang” -versie. Het heeft natuurlijk alles wat de standaard desktopversie heeft, en het bevat ook alles uit de lijst met aanbevolen software. Dat betekent Libre Office, programmeertalen, meer IDE’s dan waar je een stokje voor kunt steken, Mathematica, NodeRed, Scratch (1, 2 en 3), Sonic Pi, SmartSim, de Sense HAT-emulator en zoveel andere dingen die ik kan’ t zelfs beginnen om het hier allemaal op te sommen. Het idee hier is het omgekeerde van de basisdesktop: u gebruikt het hulpprogramma Recommended Software om de pakketten te verwijderen die u niet nodig hebt. De downloadafbeelding is bijna 3 GB en de geïnstalleerde afbeelding is meer dan 8 GB, dus u hebt minimaal een SD-kaart van 16 GB nodig.
 • Raspberry Pi OS Lite: Het is de “minimalistische” versie, met alleen een Command Line Interface (CLI), geen GUI. Het omvat het basisbesturingssysteem, opdrachtinterpreter(s) en verschillende serverhulpprogramma’s. Het kan dienen als een goed startpunt voor het bouwen van een “headless” webserver (of een ander type server-only systeem), of als basis om een ​​ander aangepast systeem te bouwen. De downloadafbeelding is minder dan 500 MB en de geïnstalleerde afbeelding is minder dan 2 GB, dus een SD-kaart van 8 GB zou voldoende zijn, en zelfs een kaart van 4 GB is waarschijnlijk voldoende (afhankelijk van uw toepassing).

Als je oud en koppig bent, zoals ik, en je hebt een Linux-systeem met een SD-kaartsleuf, kun je de afbeelding downloaden en vervolgens naar een SD-kaart kopiëren, met behulp van de pijplijn die ik in verschillende eerdere berichten heb gegeven:

 • unzip -p 2020-12-02-raspios-buster-armhf.zip | dd bs=4M van=/dev/sdX iflag = volledig blok oflag = directe status = voortgang
screenshot-2020-12-09-14-20-17.png

Afbeelding: JA Watson

Zorg ervoor dat u “sdX” zeer zorgvuldig vervangt door de apparaatnaam van de SD-kaart op uw systeem. Het alternatief is om het hulpprogramma Raspberry Pi Imager te gebruiken, dat beschikbaar is voor Linux, Windows en macOS; het voert de stappen uit die ik zojuist heb beschreven, met een GUI-interface, en bespaart je de moeite (en het gevaar) om de SD-apparaatnaam te achterhalen. Ik heb het op een Debian 10-systeem geïnstalleerd en het venster wordt rechts getoond. Ik kwam een ​​beetje een probleem tegen tijdens het installeren; de webpagina zegt dat je typt om op Raspberry Pi OS te installeren sudo apt install rpi-imager, maar op het Debian-systeem dat me maar bleef vertellen dat het het rpi-imager-pakket niet kon vinden. Ik moest het uiteindelijk expliciet vertellen om in het pakket te kijken dat ik had gedownload, met het commando:

 • sudo apt install rpi-imager -f imager_1.4_amd64.deb

Dat is logisch voor mij, maar misschien als je het echt op een Raspberry Pi zou draaien, zou het eenvoudigere commando werken. Maar als je dan op een Raspberry Pi draait die is opgestart vanaf de SD-kaart, wat ga je dan gebruiken voor een SD-bestemmingskaart? Misschien heb je een USB SD-kaartlezer? Klopt, maar goed, daarom heb ik het niet op een Pi geprobeerd.

De Kies besturingssysteem knop dropt een lijst met alles wat het weet te installeren, inclusief alle drie de versies van het Raspberry Pi OS plus Ubuntu, LibreElec en RetroPie. De Kies SD-kaart knop zoekt naar een beschrijfbare SD-kaart om te gebruiken voor de bestemming; onthoud, als uw computer een SD-kaartsleuf heeft, maar er geen kaart is geplaatst, krijgt u hier niets. Nadat u op beide knoppen een keuze heeft gemaakt, kunt u op Schrijven en het hulpprogramma zal het bestand downloaden en naar de SD-kaart schrijven, zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over de namen van Linux-hulpprogramma’s, leidingen, opdrachtregelopties of iets anders. Dat klinkt geweldig, maar persoonlijk ben ik gewoon een beetje te oud en vast in mijn manieren, bedankt.

Hoe dan ook, wanneer je een vers voorbereide SD-kaart opstart, zal het automatisch het root-bestandssysteem uitbreiden om de vrije ruimte op de kaart te vullen, en dan opnieuw opstarten en de Raspberry Pi-installatiewizard starten (ook bekend als bier). Dit zal u door een paar stappen leiden voor de eerste configuratie van het Raspberry Pi-besturingssysteem. Er is niets magisch aan dit script (zelfs als het een wizard is), het zorgt er alleen voor dat je de eerste keer dat je opstart, niet meerdere stappen op verschillende plaatsen moet doorlopen. Het configureert de landinstelling, geeft overscan weer, draadloos netwerk en downloadt en installeert alle openstaande updates.

ZIEN: Hands-On: avonturen met Ubuntu Linux op de Raspberry Pi 4

Een waarschuwing hierover – om de een of andere reden, op een paar van de systemen die ik de afgelopen dagen heb geïnstalleerd, wanneer de eerste installatiewizard start, begint hij tegen je te praten en zegt hij iets als: “Om de orca-schermlezer te installeren, druk op controle-alt-ruimte”. Het gebeurt niet vaak, en het lijkt op de een of andere manier met timing te maken te hebben, dus het is meer vatbaar voor oudere/langzamere modellen. De eerste keer dat het gebeurde, sprong ik zowat van mijn stoel van verbazing. Ik zocht overal naar een knop of optie om het stil te houden, tevergeefs. Ik kwam er eindelijk achter dat ik alleen maar hoefde te slaan De volgende op het introductiescherm. Wat meer informatie op het scherm op dit punt zou erg handig zijn…

Oh, nog een kleine irritatie. Na het voltooien van de wizard voor het eerst uitvoeren en opnieuw opstarten, hadden mijn systemen niet de juiste toetsenbordindeling gedefinieerd. Dat kan zijn omdat ik een Engelse installatie doe met een Zwitsers-Duits toetsenbord, maar hoe dan ook, als je een niet-Amerikaans Ascii-toetsenbord gebruikt, moet je dit controleren na het opnieuw opstarten en teruggaan naar het Raspberry Pi-configuratieprogramma om het correct in te stellen als vereist.

Dit alles brengt je dus op het punt dat je een geüpgraded of pas geïnstalleerd systeem hebt. Zoals ik in het begin al zei, geven de release-opmerkingen een goede lijst van de wijzigingen in deze release. Een van de groten is de verbetering van de Chromium-integratie met het Raspberry Pi-besturingssysteem. Ik heb Chromium behoorlijk uitgebreid gebruikt terwijl ik de CPU-temperatuur in de gaten hield met de nieuwe Raspberry Pi 4 Case Fan, dus ik kan zeggen dat ze hier naar mijn mening echt een merkbare verbetering in hebben gemaakt. Het is sneller dan in eerdere releases en het speelt streaming audio en video merkbaar beter af. Er zijn een aantal andere veranderingen en verbeteringen genoemd die ik nog niet heb geprobeerd, of die ik gewoon niet gebruik. Het andere waar ik in geïnteresseerd was, waren de toevoegingen die werden gedaan om nieuwe hardware te ondersteunen.

2020-12-09-150123-608x466-scrot.png

Afbeelding: JA Watson

Ik noemde een week of zo geleden in mijn bericht over de Raspberry Pi 400, dat er maar één LED op het toetsenbord is, en het wordt gebruikt als een eenvoudige “power” -indicator, in plaats van een “schijfactiviteit” -indicator, wat ik denk zou veel handiger zijn. Het blijkt dat ze hiervoor een selectie hebben toegevoegd in het Raspberry Pi-configuratieprogramma. Ik had er niet eens aan gedacht dat de Pi Zero ook maar één LED heeft totdat ik de wijzigingsnota hierover las; de controle is ook van toepassing op die modellen. Ik weet dat dit een heel kleine verandering lijkt, maar het is een van mijn favorieten in deze release – ik wilde echt dat die LED op de Pi 400 me zou vertellen of het systeem nog steeds echt iets aan het doen was in plaats van alleen maar aan te zetten.

2020-12-09-150607-608x466-scrot.png

Afbeelding: JA Watson

Ook gerelateerd aan mijn recente bericht over de Pi 4 Case Fan, bevat het hulpprogramma Pi-configuratie bedieningselementen voor de werking van de ventilator; u kunt selecteren op welke GPIO-pin de stuurdraad is aangesloten en bij welke temperatuur de ventilator moet worden ingeschakeld (en uitgeschakeld). Dit is een klein verschil dat ik opmerkte tussen de casefan en de fan SHIM; met de bedieningselementen voor de shim kunt u een hysterese in de temperatuur instellen, wat betekent dat u kunt specificeren dat deze bij verschillende temperaturen aan en uit gaat. Dit kan helpen voorkomen dat de ventilator in sommige gevallen constant in- en uitschakelt – ik heb bijvoorbeeld meestal de shim-ventilator ingesteld om op 70 graden in te schakelen en uit te gaan bij 65.

Dat is ongeveer alles wat ik te zeggen heb over deze nieuwe release. Ik heb er zonder problemen een paar draaiende systemen naartoe geüpgraded en ik heb het van de grond af op ten minste één van elk model geïnstalleerd (behalve het originele Model A – als iemand een van deze heeft en het zou willen verkopen, laat het me weten ), allemaal zonder problemen.

Posted By : keluaran sdy hari ini 2021