First Souq.com, Careem: Nu zijn hier nog vier tech-startups in het Midden-Oosten om naar te kijken

Beleggers in het Midden-Oosten hebben al lang interesse in Silicon Valley, maar nu wordt een deel van die aandacht beantwoord.

De eerste eenhoorn van het Midden-Oosten, Souq.com, werd in 2017 door Amazon overgenomen voor $ 580 miljoen. Meer recentelijk, eind maart 2019, werd ride-hailing-service Careem overgenomen door Uber, in een transactie van $ 3,1 miljard die naar verwachting in het eerste kwartaal van 2020 zal worden afgerond.

Careem wordt een volledige dochteronderneming van Uber, opererend als een onafhankelijk bedrijf onder het Careem-merk en geleid door de oprichters van Careem.

ZIEN: Een startup lanceren en bouwen: een gids voor oprichters (gratis pdf)

Careem werd eind 2016 de tweede eenhoorn van de regio, slechts vier jaar nadat het werd gevormd. Sindsdien schat het bedrijf dat het “meer dan een miljoen werkgelegenheid heeft gecreëerd” en meer dan $ 2 miljard aan inkomsten heeft gegenereerd in 15 markten.

Niet elke reis naar acquisitie, of een evaluatie van $ 1 miljard, is echter zo snel. Zoals Ronaldo Mouchawar, CEO van Souq.com, opmerkte in Harvard Business Review, werd zijn bedrijf oorspronkelijk opgericht in 2005. Zijn site migreerde van een eBay-achtige veilingmarktplaats naar een mobielgericht e-commerceplatform voordat hij werd gekocht door Amazon meer dan een decennium later.

De financiële inval van Uber in de regio, in combinatie met de eerdere aankoop van Amazon, heeft onvermijdelijk de interesse gewekt in welk bedrijf het volgende zou kunnen worden overgenomen.

Voorspellingen zijn notoir moeilijk te maken. In plaats daarvan hebben we ervoor gekozen om vier andere grote startups in het Midden-Oosten van verschillende grootte te presenteren en ons te concentreren op degenen die volgens ons het bekijken waard zijn.

1. Ophalen

ZDNet interviewde Fetchr’s oprichters Joy Ajlouny en Idriss Alrifai in 2015, net nadat het bedrijf $ 11 miljoen had aangekondigd in Serie A-financiering. Destijds was dit de grootste Amerikaanse investering in een app uit het Midden-Oosten.

Sindsdien heeft de verzend- en logistieke dienst nog eens $ 41 miljoen aan Series B-financiering toegevoegd en snel uitgebreid.

“We zijn Fetchr begonnen met drie ontwikkelaars en zes jaar later hebben we nu bijna 3.500 medewerkers”, vertelde Alrifai aan Supply Chain Digital in april 2018. “We zijn snel gegroeid. Alleen al vorig jaar groeiden we met 600%. Op dit moment, we rekruteren ongeveer 100 mensen per week en we groeien nog steeds.”

Fetchr zal naar verwachting later dit jaar Serie C-financiering zoeken. De dienst – die wordt verzonden naar de VAE, Saoedi-Arabië, Bahrein, Jordanië, Oman en Egypte – probeert “de onvoorspelbaarheid van pakketbezorging in de VAE en het Midden-Oosten op te lossen vanwege het ontbreken van een formeel adressysteem”.

Dit adresprobleem is van belang in een regio waar de niet-leveringspercentages hoog zijn, maar waar de vraag naar e-commerce groeit.

“We zijn net Uber”, legde Ajlouny uit aan ZDNet. “Maar in plaats van een persoon op te halen, gebruiken we dezelfde GPS-coördinaten om pakketten te bezorgen.”

2. Eigenschappenzoeker

Vastgoedadvertenties zijn misschien niet het meest opwindende gebied voor technologie, maar de in de VAE gevestigde Property Finder heeft eind vorig jaar een investering van $ 120 miljoen binnengehaald van General Atlantic, een in New York gevestigd private-equitybedrijf.

Chief executive Michael Lahyani vertelde Reuters dat het bedrijf, dat actief is in Saoedi-Arabië, Egypte, Turkije, de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar, Bahrein, Libanon en Marokko, nu wordt gewaardeerd op bijna $ 500 miljoen.

Dit is hoger dan een waardering van $ 200 miljoen in 2016, toen de in Zweden genoteerde investeringsmaatschappij Vostok New Ventures een belang van 10% kocht voor $ 20 miljoen.

ZIEN: 10 boeken die elke ondernemer in een klein bedrijf zou moeten lezen (gratis pdf)

De oorsprong van het bedrijf gaat terug tot 2005 toen oprichter en CEO Michael Lahyani van Genève naar Dubai verhuisde om Al Bab World, het eerste gedrukte vastgoedmagazine van de VAE, te lanceren.

De publicatie bevatte advertenties voor eigendommen, met ongeveer 70.000 exemplaren die elke twee weken werden afgeleverd. In oktober 2007 werd de outlet omgedoopt en online verplaatst.

3. Jamalon

Jamalon verkoopt zichzelf als de grootste online boekwinkel in het Midden-Oosten. De site, gevestigd in Jordanië, biedt klanten toegang tot meer dan 10 miljoen titels – van meer dan 30.000 uitgevers – in zowel het Arabisch als het Engels.

Jamalon, opgericht in 2010, biedt “op maat gemaakte betalingsmethoden die passen bij de Arabische regio”, zoals Cash on Delivery, CashU – een prepaid online en mobiele betalingsmethode die beschikbaar is in de regio – en Orange Money, een mobiele geldservice die wordt gebruikt door de telecomoperator .

Tot op heden heeft Jamalon in totaal $ 14,2 miljoen opgehaald, meldt Crunchbase, aan financiering over zes rondes, waaronder $ 10 miljoen die in maart werd opgehaald uit een Series B-ronde. Wamda meldt dat het bedrijf nu wordt gewaardeerd op 1,7 miljard dollar.

Volgens een persbericht waarin de investering wordt aangekondigd, zal deze laatste geldinjectie “worden gebruikt om het bereik van Arabische boeken over de hele wereld te vergroten”, aldus het bedrijf in een verklaring. Jamalon’s Print-on-Demand-service kan “meer dan twee miljoen titels afdrukken in minder dan vijf minuten per boek”.

Volgens Vox: “Het bedrijf wordt wel de Amazone van het Midden-Oosten genoemd, maar dat label doet het niet helemaal recht. Het succes van het platform … is gebaseerd op het voldoen aan een vraag die Amazon over het hoofd heeft gezien.”

Jamalon biedt meer dan 150.000 boeken in het Arabisch aan, merkte Vox op, terwijl “Amazon daarentegen slechts een paar honderd boeken in het Arabisch aanbiedt en in de Arabische wereld vaak moeilijk en duur is om te gebruiken.”

4. Anghami

Spotify werd in november vorig jaar gelanceerd in 13 landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika en biedt gratis en premium services die zijn ontworpen voor luisteraars in de regio. De dienst kost volgens Billboard ongeveer de helft van het abonnement van $ 9,99 dat Spotify in de VS in rekening brengt.

In 2018 lanceerde Deezer, de Franse streamingdienst, ook in de regio, na nieuwe investeringen en een samenwerking met de Arabische muziekdienst Rotana.

Meer dan 100 prominente regionale artiesten zijn getekend bij Rotana Records, dat in het verleden zijn eigen inhoud en shows heeft geproduceerd voor distributie via zijn tv, FM en digitale kanalen.

Deze bewegingen hebben druk uitgeoefend op Anghami, de in Libanon gevestigde muziekstreamingservice, die sinds de lancering in 2012 een groot deel van deze markt voor zichzelf heeft gehad.

Sprekend op een BECO Capital-conferentie afgelopen november, mede-oprichter Elie Habib onthuld dat de service meer dan 1,5 miljard streams per maand heeft en dat deze meer dan 13,5 miljoen maandelijkse actieve gebruikers heeft. Het platform ondersteunt meer dan twee miljoen artiesten en omvat “een self-uploadservice voor onafhankelijke artiesten”.

“Concurrentie is geweldig”, plaatste hij eind maart 2019 op LinkedIn, met de nadruk op een reeks vacatures. “We groeien maand na maand en doen er alles aan om ervoor te zorgen dat een lokaal Arabisch bedrijf de overheersing in de regio behoudt.”

ZIEN: Technologie in het Midden-Oosten: het goede, het slechte en het lelijke verteld in deze belangrijke statistieken

Een onderdeel van zijn strategie om de concurrentie voor te blijven, is de nadruk te leggen op de lokale oorsprong en de lokale inhoud. Rami Zeidan, vice-president van partnerschappen bij Anghami, schetste onlangs hoe podcasts die hun oorsprong vinden in het Midden-Oosten een onderdeel zijn van deze aanpak.

“Wij geloven in onze regio; we komen uit de regio, voor de regio”, vertelde hij aan Communicate Online en legde uit hoe Anghami investeert in de vindbaarheid, productie en marketing van podcasts.

Anghami innoveert ook op andere manieren om gebruik te maken van de liefde van de regio voor sociale media en een product aan te bieden dat zich onderscheidt van zijn nieuwe rivalen.

Afgezien van de audio-streaming-interface, heeft de service onlangs sociale functies uitgerold, zoals Anghami Story, gemodelleerd naar Snapchat en Instagram Stories, en Video Expressions, vergelijkbaar met het inmiddels ter ziele gegane Musical.ly”, aldus Billboard.

Naast “onconventionele advertentie-indelingen zoals ‘schudbare’ advertenties en een programma voor de ontwikkeling van originele inhoud en artiesten”, loopt Anghami als lokaal bedrijf momenteel ook voor op Spotify en Deezer als het gaat om gelokaliseerde inhoud van hoge kwaliteit.

Of dat laatste voordeel gemakkelijk kan blijven bestaan, is een betwistbaar punt. Zoals Fares Ghandour, een partner bij Wamda Capital, heeft uiteengezet, heeft Anghami “de afgelopen zes jaar het monopolie gehad op lokale streaming, maar de kosten voor het werven van klanten waren laag omdat er niemand anders was om met hen te concurreren”.

“Nu Deezer en Spotify er zijn, zullen die kosten omhoogschieten. Een overname door Tencent is over het algemeen de meest waarschijnlijke exit-strategie die Anghami zal volgen”, voorspelde hij.

Vooruit kijken

In 2018 werd een recordaantal investeringen – 366 daarvan – gedaan in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, zo ontdekte Magnitt 2018 MENA Venture Investment Report.

Meer in het algemeen vermeldde het dat meer dan 155 instellingen in 2018 investeerden in startups in de regio, waarvan 30% van buiten de regio.

Deze ontwikkelingen, in combinatie met de inspanningen van het afgelopen jaar – zoals de oprichting van het eerste durfkapitaalfonds van Egypte gericht op investeringen in fintech, de $ 100 miljoen voor startups in het in Bahrein gevestigde Al Waha Fund of Funds en de startup-act van Tunesië – geven de startup-scene in de regio een ongekende impuls.

Met recordniveaus aan investeringen, interesse van tech-watchers en interessante nieuwe ondernemingen die de hele tijd worden gelanceerd, lijkt de startup-scene in de regio nog heter te worden.

In 2018 werd een recordaantal investeringen gedaan in de regio Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Afbeelding: Magnitt


Posted By : togel sdy