Fintech-startups: waarom Bulgarije een broeinest is voor de ontwikkeling van financiële software

Met meer dan 60 fintech-bedrijven, waarvan de helft in de afgelopen drie jaar is opgericht, is Bulgarije hard op weg een leidende hub te worden voor financiële tech-startups in Zuidoost-Europa.

De groei van de sector is snel gegaan. Vorig jaar bedroegen de inkomsten van Bulgaarse fintech-bedrijven € 212 miljoen ($ 234 miljoen), waarbij hun netto-inkomen meer dan verdubbelde in vergelijking met 2017. Uit rapporten blijkt dat de groei van de bedrijfsopbrengsten in 2019 naar verwachting meer dan € 300 miljoen ($ 331 miljoen) zal bedragen.

ZIEN: Een startup lanceren en bouwen: een gids voor oprichters (gratis pdf)

Hoewel er tal van redenen zijn voor het succes van de fintech-industrie, is wat de sector drijft het ecosysteem van hulpbronnen. Volgens Gergana Stoitchkova, directeur van de Bulgaarse Fintech Association, nemen alle belangrijke financiële bedrijven in het land actief deel aan het fintech-ecosysteem.

“Naast de fintech-bedrijven zijn er financiële instellingen, investeringsfondsen, consultants, regelgevers, IT-bedrijven, universiteiten – die allemaal een rol spelen in de snelle ontwikkeling van de sector in Bulgarije.” Stoitchkova vertelt ZDNet.

De Fintech-vereniging van Bulgarije is begin 2018 opgericht om de sector te helpen verenigen. Een van de langetermijndoelen is om het publiek bewust te maken van de industrie en fintech-producten in het dagelijks leven van iedereen te brengen, voegt Stoitchkova eraan toe.

Met de gemiddelde leeftijd van Bulgaarse fintech-bedrijven van zes jaar, spelen startups een cruciale rol in het fintech-ecosysteem. Van de in totaal 65 bedrijven zijn er 41 startups, en de meeste hebben hun hoofdkantoor in Sofia, de hoofdstad van het land.

De stad heeft de op één na snelste breedbanddienst ter wereld. De lagere kosten van levensonderhoud in vergelijking met de rest van de EU helpen ook om start-ups in Bulgarije te lanceren.

De sector omvat bedrijven die in het buitenland zijn gevestigd maar in Bulgarije actief zijn en die door Bulgaren worden opgericht of beheerd.

Blockchain is een essentieel segment voor de fintech-industrie, en een Bulgaars bedrijf dat actief is in het veld is LimeChain. De CEO van het bedrijf, Nick Todorov, zegt dat hij, samen met de andere drie oprichters, eerst begon te onderzoeken wat blockchain-technologie precies zou kunnen bieden.

LimeChain is opgericht in 2017. Twee jaar later heeft het bedrijf 26 medewerkers en kantoren in Sofia en Londen en werkt het aan zo’n 30 internationale projecten. LimeChain maakt ook deel uit van de Balkan Blockchain Association, wiens doel het is om blockchain-projecten en -initiatieven in de regio te ondersteunen.

“Blockchain staat op de radar en de Balkan wordt een broeinest voor het verkennen van deze technologie. Er is een enorm potentieel”, zegt Todorov.

In twee jaar sinds de oprichting is LimeChain een van Europa’s meest actieve blockchain-startups geworden en behoort het tot de 10 blockchain-bedrijven wereldwijd.

Een van de vlaggenschipprojecten van het bedrijf is LimePay, een betalingssysteem waarmee gedecentraliseerde applicaties traditionele betaalmethoden kunnen accepteren.

Volgens de Bulgarian Fintech Association zijn betalings- en factureringsplatforms het belangrijkste ontwikkelingsgebied voor Bulgaarse fintech-bedrijven, waarvan bijna 30 procent in dit segment actief is.

ZIEN: Blockchain ID-controles: hoe deze startup identiteiten nu online verifieert

Een van de uitdagingen als het gaat om de groei van de fintech-sector is het creëren van een regelgevend kader dat producten promoot die het leven van mensen verbeteren en tegelijkertijd hun belangen beschermen, zegt Stoitchkova.

“Wat we graag zouden zien, is een actievere rol van de kant van de regelgevers, een bereidheid om samen te werken en toekomstige implicaties van huidige regelgevingsbesluiten te begrijpen, en de wens om regelgeving vorm te geven zodat deze de uitdagingen van het nieuwe tijdperk beantwoordt, ” vertelt ze aan ZDNet.

“Momenteel is de Bulgaarse toezichthouder nogal passief, wachtend op het initiatief van de zakelijke kant.”

De meeste regelgeving wordt echter op EU-niveau opgelegd, dus eventuele concrete maatregelen moeten eerst door de EU-instellingen worden genomen.

Sommige initiatieven zijn al van kracht, maar ze moeten specifieker zijn en snel worden ontwikkeld om de groei van fintech-diensten op de EU-markt te stimuleren, voegt Stoitchkova eraan toe.

Posted By : data sidney hari ini