Facebook wil naar verluidt versleutelde WhatsApp-berichten analyseren op advertenties

Gegevensversleuteling bestaat al tientallen jaren, maar heeft de afgelopen jaren een meer politieke toon gekregen. Er is een sterke druk geweest op de markt om berichten en gegevens op smartphones te versleutelen, maar er is ook een sterke terugval geweest van regeringen die een achterdeur willen omwille van veiligheid of andere belangen. Voor bedrijven als Facebook is het versleutelen van gegevens zoals WhatsApp-berichten echter zowel een verkoopfactor als een potentiële zakelijke killer. Nu onderzoekt de sociale netwerkgigant naar verluidt manieren om nog steeds wat sappige gegevens te verzamelen voor reclamedoeleinden zonder de beveiliging van versleutelde gegevens te verbreken.

Versleutelde gegevens, of het nu gaat om informatie die is opgeslagen op telefoons of berichten die via communicatiediensten worden verzonden, zijn ontworpen om te voorkomen dat onbevoegden de gegevens kunnen bekijken. Dat omvat niet alleen hackers en criminelen, maar ook wetshandhavers en bedrijven. Voor bedrijven die op dergelijke informatie vertrouwen voor gerichte advertenties, betekent dit dat ze geen toegang hebben tot winstgevende datapunten.

Er kan echter een manier zijn voor bedrijven zoals Facebook om hun gecodeerde cake daadwerkelijk te hebben en deze ook op te eten. Samen met Microsoft, Amazon en Google, om er maar een paar te noemen, pompen technische giganten middelen in een veld dat bekend staat als homomorfe codering. In een notendop, het doel is om versleutelde gegevens te kunnen analyseren zonder deze te ontsleutelen, wat een zwakke versleuteling of achterdeurtjes zou impliceren.

Dit zou natuurlijk een goudmijn voor Facebook kunnen zijn, omdat het het bedrijf in staat zou kunnen stellen genoeg gegevens te verzamelen voor gerichte advertenties zonder daadwerkelijk terug te komen op zijn publieke inzet om de privacy van zijn gebruikers te beschermen. Hoe het van plan is om dat te laten gebeuren, hangt grotendeels af van hoe succesvol het onderzoek zal zijn, maar het is een duidelijke mogelijkheid gezien de grote bedrijven achter het streven. Natuurlijk zouden ook die grote bedrijven baat hebben bij een dergelijke methode om persoonlijke informatie uit versleutelde gegevens te halen.

Facebook vertelt The Information echter dat het nog te vroeg is om dit onderzoek te associëren met versleutelde WhatsApp-gegevens. Het sociale-mediabedrijf is al eindeloos op de vingers getikt over zijn twijfelachtige privacypraktijken, en elke suggestie dat het werkt aan een manier om beveiligingswaarborgen te omzeilen, zal ongetwijfeld zijn imago nog verder schaden.

Posted By : sydney togel 2021