Exponential Progress, boekbespreking: een fragmentarisch overzicht van de opkomende technologieën van vandaag

Exponentiële vooruitgang: geestverruimende technologieën die zich in het volgende decennium zullen ontwikkelen en de eeuw zullen domineren • Farabi Shayor • Independent Publishing Network • 307 pagina’s • ISBN 978-1-83853-333-5 • £ 12,99 (paperback)

De ruimtegeschikte figuur op de omslag doet het lijken op sciencefiction, de aansprakelijkheidsdisclaimer zou perfect passen in een licentieovereenkomst voor eindgebruikers, de index is ingeklemd tussen een bibliografie van 40 pagina’s en een handige lijst met afkortingen, van CAPTCHA tot YOLO , die je waarschijnlijk kent, maar misschien leuk vindt om eraan te herinneren, en het hele boek valt onder een Creative Commons-licentie. Dus hoe houdt deze ongebruikelijke benadering van publiceren stand?

De introductie tot Exponentiële vooruitgang beweert te zijn geschreven aan het einde van de 21e eeuw, waarbij de gebruikelijke ‘bijgebouw naar nul-zwaartekrachttoilet in 70 jaar’ wordt herformuleerd naar de snelheid van vooruitgang als een 300-jarige sprong van geen elektriciteit naar ‘buitenaardse kolonies’ ( samen met hints over een beschaving van AI’s).

Door te beloven aan fictieve lezers zo’n acht decennia in de toekomst uit te leggen hoe we daar zijn gekomen, krijgt auteur Farabi Shayor een licentie om de nieuwste stand van zaken te dekken over een reeks van huidige en ultramoderne technologieën – virtual reality, elektrisch en zelfrijdend auto’s, AI (zowel software als ‘brain-like’ chips), de singulariteit, brain-computer interfaces, CRISPR en synthetische biologie — voor een algemeen publiek.

Hoewel het boek belooft de gevaren van opkomende technologie te onderzoeken en of het tempo van innovatie buiten menselijke controle ligt, is het schrijven vaak onverbiddelijk optimistisch. Shayor presenteert cryptocurrency bijvoorbeeld als ‘het geld van de toekomst’, waarbij het enige probleem dat moet worden opgelost een te grote afhankelijkheid van GPU’s is; hij behandelt noch milieukwesties, noch de inherente latentie in blockchain-grootboeken. Blockchain zelf wordt ook afgeschilderd als de oplossing voor het veilig delen van genetische informatie, terwijl de vragen van toegang door commerciële en wetshandhavingsorganisaties worden genegeerd.

ZIEN: Het bionische brein bouwen (gratis PDF) (TechRepublic)

Evenzo suggereert een vrij oppervlakkig verslag van de geschiedenis van VR aan de ene kant dat het te vroeg is om succesvolle bedrijven op te bouwen, maar aan de andere kant dat alle problemen binnen vijf tot zeven jaar opgelost zullen zijn. Ondertussen besteedt Shayors potige geschiedenis van EV’s en zelfrijdende auto’s veel meer tijd aan het dieselemissieschandaal dan aan zelfrijdende ongevallen, of het feit dat de levering van volledig autonome auto’s steeds verder naar de toekomst wordt geduwd.

Wetenschappelijke vooruitgang zoals brandstof voor microalgen wordt routinematig gepresenteerd alsof ze klaar zijn om te worden toegepast, zonder te onderzoeken of laboratoriumtechnieken zullen opschalen voor productie: de beoordeling van waarom VR niet klaar is, wordt niet herhaald voor een van de andere technologieën gedekt – wat blijkbaar gewoon zal werken.

De secties over CRISPR en synthetische biologie bevatten een interessante uitleg waarom in het laboratorium gekweekt ‘vlees’ smaakt zoals het smaakt, een hartstochtelijke aanval op de kosten van medicijnen die zijn ontwikkeld door grote farmaceutische bedrijven, een veroordeling van hoe regeringen zijn omgegaan met de COVID-19 pandemie, en het potentieel van synthetisch DNA-opslag (zij het met de vreemde suggestie dat gevoelige informatie kan worden opgeslagen door het in mensen te injecteren).

Een onderzoek op hoog niveau van machine learning of neuromorfische chips zal noodzakelijkerwijs worden vereenvoudigd, maar moet nog steeds nauwkeurig zijn. We houden van de analogie van standaard lichtschakelaars en dimmerbesturingen om het verschil tussen digitale en analoge informatie te laten zien, maar sommige van de basisverklaringen van computergebruik zijn gewoon fout, zelfs als we de poging toestaan ​​om technische concepten duidelijk te maken voor een mogelijk niet-technische publiek.

Foutcorrectie nodig

De auteur lijkt onder andere het concept van de memristor fundamenteel verkeerd te begrijpen, en beweert dat diepe neurale netwerken (of mogelijk versterkende leersystemen) leren door het verschil tussen goed en kwaad te begrijpen op zijn best absurd antropomorf is. De toevallige lezer kan ook de indruk krijgen dat alle belangrijke doorbraken op bijna elk technologisch gebied afkomstig zijn van Google, Tesla of IBM.

Dit boek zou baat hebben gehad bij een copy-editor om enkele van de inventieve maar vreemd geformuleerde idiomen op te schonen, en een technische editor om een ​​reeks fouten op te vangen – zoals suggereren dat een Chinese supercomputer van 20 MW evenveel stroom verbruikt als een dorp in het VK. (Vermoedelijk is deze vergelijking gebaseerd op een misplaatste decimale punt: een elektriciteitscentrale van 2 megawatt zal ongeveer duizend huizen voeden en er zijn niet veel dorpen in het VK met 10.000 huizen.)

Exponentiële vooruitgang combineert de foto-intensieve benadering van een glossy magazine (niet zo effectief in zwart-wit) met een poging om een ​​breed scala aan technologieën te behandelen die waarschijnlijk onze toekomst zullen beïnvloeden. Maar de breedte van het onderwerp wordt nogal ondermijnd door de fouten, wat jammer is omdat er veel interessante vragen worden gesteld die baat zouden hebben bij een beter gefundeerde discussie.

Wat zijn de gevaren van thuis CRISPR-kits? Waar komt het besluit van Elon Musk om het geld dat hij heeft gekregen door PayPal aan eBay te verkopen en het te gebruiken om Tesla te kopen en SpaceX te bouwen, naar Maslow’s hiërarchie van behoeften en het bereiken van zelfverwezenlijking? Zijn we voorbereid op de gevaren van Artificial General Intelligence (AGI)?

Maar veel lezers zullen een betere definitie van het probleem krijgen in Valse waarde, het nieuwste deel van Ben Aaronovitch’ Rivers of London-serie, waarin hoofdrolspeler Peter Grant handig uitlegt dat AGI “het soort is dat zelfbewust genoeg was om de Turing-test te doorstaan ​​en moeilijke filosofische vragen te stellen voordat hij ‘daisy-daisy’ ging uit de mensheid, terwijl gewone AI voornamelijk probeerde je boeken op Amazon te verkopen”.

Helaas, Exponentiële vooruitgang heeft lang niet zo’n kernachtige uitdrukking.

RECENTE EN GERELATEERDE INHOUD

10 technische voorspellingen die grote veranderingen in de toekomst kunnen betekenen

Gartner ziet ‘internet of behaviors’, automatisering, AI, ervaart belangrijke 2021-technologieën

De staat van AI in 2020: het AI-moment van biologie en gezondheidszorg, ethiek, voorspellingen en neurale netwerken in grafieken

Startup Singapore ontwikkelt COVID-19-ademdetectietest

Intel stuurt AI de ruimte in bij de lancering van een satelliet ter grootte van een graandoos

Fluree, de grafiekendatabase met blockchain erin, gaat open source

Lees meer boekrecensies

Posted By : signi togel hari ini