De grootste trends van technologie in het Midden-Oosten in 2019? Startups, 5G – en internet shutdowns

In de eerste van een tweedelige serie om 2020 te beginnen, beoordelen we de technische trends die het Midden-Oosten de afgelopen 12 maanden hebben gevormd en onderzoeken we de krachten die het komende jaar zullen informeren.

Hier kijken we naar de grootste ontwikkelingen vanaf 2019 op het gebied van startups, telecom, social media, e-commerce, overheidscensuur en cybersecurity.

Startups

Ritservicehai Careem werd eind maart 2019 overgenomen door Uber in een transactie van $ 3,1 miljard. Onder voorbehoud van goedkeuring door de regelgevende instanties werd de deal begin januari officieel gesloten. Careem wordt een volledige dochteronderneming van Uber, opererend als een onafhankelijk bedrijf onder het Careem-merk en geleid door de oprichters van Careem.

De tweede eenhoorn in de regio – de eerste, Souq.com, werd in 2017 door Amazon overgenomen voor $ 580 miljoen – Careem verwierf slechts vier jaar na de oprichting de status van eenhoorn.

ZIEN: Een startup lanceren en bouwen: een gids voor oprichters (gratis pdf)

In juni deelde het bedrijf zijn eerste pitchdeck, dat 100 keer was teruggekeerd voor investeerders. Sinds de oprichting in 2012 heeft Careem “meer dan een miljoen werkgelegenheid gecreëerd” en meer dan $ 2 miljard aan inkomsten gegenereerd in 15 markten.

In tegenstelling tot, Fetchr, een van de grootste startups in de regio, die in 2017 werd gewaardeerd op ongeveer $ 300 miljoen toen het $ 41 miljoen in serie B-investeringen veiligstelde, moest in december $ 10 miljoen aan noodfinanciering ophalen, meldde Bloomberg.

Naast deze geldinjectie onthulde Bloomberg dat het leverings- en logistieke bedrijf “ook bezig was om maar liefst $ 25 miljoen aan extra financiering binnen te halen om het bedrijf te veranderen”. Fetchr, dat we eerst in 2015 en vervolgens in 2019 hebben geprofileerd, gebruikt GPS-coördinaten om pakketten te leveren aan klanten in de hele regio.

De grootste durfkapitaalinvestering van 2019 vond plaats in de VAE Vastgoedgroep opkomende markten (EMPG), merkt Wamda op. Het moederbedrijf van Bayut.com heeft $ 100 miljoen opgehaald in een Series D-ronde, hoewel, zoals de website menabytes opmerkt, slechts $ 50 miljoen van deze investering nieuwe financiering is, aangezien de rest van $ 50 miljoen in augustus vorig jaar werd aangekondigd.

De eigenaar van het onroerendgoedportaal Bayut.com in Dubai, het particuliere EMPG, beheert ook andere onroerendgoedsites in de regio, evenals in andere markten zoals Pakistan, Bangladesh, Spanje en Roemenië.

Bayut.com-eigenaar EMPG beheert andere vastgoedsites in de hele regio, maar ook in Pakistan, Bangladesh, Spanje en Roemenië.

Afbeelding: EMPG

Telecommunicatie

“5G-diensten zijn nu een realiteit geworden in de regio”, constateert de GSMA. “Vanaf oktober 2019 hadden 10 operators commerciële operators 5G-diensten in vijf GCC [Gulf Cooperation Council] Arabische staten en mobiele operators in deze landen streven ernaar om wereldleider te worden in 5G-implementaties, terwijl bepaalde regeringen de technologie zien als een potentiële enabler voor hun digitale transformatie-ambities.”

Uit gegevens van de GSMA blijkt ook dat: 3G en 4G netwerken, die essentieel zijn voor een mobiele verbinding met internet, dekken nu 89% en 62% van de bevolking van de regio.

echter, de kosten van data en telefoons, net zoals zorgen over betrouwbare mobiele ontvangst, zijn problemen voor mobiele eigenaren in veel landen in het Midden-Oosten.

Het Pew Research Center benadrukte dat “in LibanonZo geeft 77% van de telefoonbezitters aan problemen te hebben met het verkrijgen van betrouwbare mobiele verbindingen, en ongeveer tweederde (66%) zegt dingen met hun telefoon te vermijden omdat die activiteiten te veel data verbruiken. In Jordanië, geeft bijna de helft (48%) aan problemen te hebben met het betalen van hun telefoon, terwijl Tunesië vier-in-10 (40%) zegt dat het een uitdaging kan zijn om plekken te vinden om hun telefoons op te laden”.

Sociale media

Ondanks deze zeer reële problemen, aangezien mobiel breedband meer mainstream is geworden, is het gebruik van sociale media op mobiele apparaten in de regio is de afgelopen vijf jaar meer dan verdubbeld tot 44%.

Negen van de 10 jonge Arabieren gebruik elke dag minstens één socialmediakanaal, hoewel het gebruik van individuele netwerken in de regio aanzienlijk verschilt, zo blijkt uit de jaarlijkse Arabische Jeugdenquête.

ZIEN: Innovatie in het Midden-Oosten: deze vier startups maken indruk

In Egypte, de grootste markt in de regio, kijkt 77% van de millennials elke dag naar YouTube. “Dat is meer dan enig ander platform, zelfs tv”, zegt Google. Ondertussen, Saoedi-Arabië is wereldwijd de grootste gebruiker van YouTube per hoofd van de bevolking.

Snapchat, heeft de kortstondige berichten-app in december een nieuwe ‘Swipe Up to Call’-functie toegevoegd. Exclusief voor gebruikers in het Midden-Oosten, kunnen klanten gratis bellen met een bedrijf dat ze zien geadverteerd op Snapchat. Saudi Telecom Company en Zain Group behoorden tot de eerste adverteerders die gebruik maakten van het nieuwe product.

snapchatswipeuptocall.jpg

Met de functie ‘Swipe Up to Call’ kunnen gebruikers in het Midden-Oosten gratis een bedrijf bellen dat op Snapchat wordt geadverteerd.

Afbeelding: Snapchat

E-commerce

Consumenten in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, met name in de GCC-landen, behoren “tot de meest verbonden en digitaal onderlegde ter wereld”, merkte Bain op in een rapport over e-commerce in de regio.

De e-commercemarkt van de regio was in 2017 8,3 miljard dollar waard, waarvan 80% werd gegenereerd in de Golfstaten en Egypte. In die markten groeit e-commerce met 30% per jaar. E-commerce in de VAE – als percentage van de totale detailhandel – is gelijk aan Brazilië en Turkije, met Egypte gunstig afsteekt bij India en Indonesië.

De auteurs van het rapport schatten dat de e-commercemarkt in de regio “het potentieel heeft om tegen 2022 3,5 keer te groeien, tot een totale marktomvang van $ 28,5 miljard en een penetratiegraad van 7% van de totale detailhandelsverkopen, vergelijkbaar met wat wordt gezien in continentaal Europa vandaag”.

Afzonderlijk, in april, Souq.com, de grootste online winkelsite van de regio, begon te werken in de VAE onder een nieuw domein: Amazon.ae. Het bleef actief in Saoedi-Arabië en Egypte via andere speciale websites.

bainecommerce.jpg

Bain heeft e-commerce over de hele wereld samengevat als een percentage van de totale detailhandel.

Afbeelding: Bad

Blokkades, cyberbeveiliging en hacking

Het afgelopen jaar ondervonden gebruikers in de regio een aantal internetstoringen omdat de overheid de toegang tot bepaalde apps en diensten probeerde te beperken.

In oktober meldde NBC News hoe demonstranten in Irak de interactieve heatmap van Snapchat gebruikten om beelden van demonstraties te documenteren en te delen. Andere apps, zoals Facebook, Twitter, WhatsApp en Instagram, werden destijds geblokkeerd.

Iraniërs in november een grote internetstop meemaakten, die activisten “een staatsgreep tegen internetvrijheid” noemden. Shutdowns in Iran zijn eerder gebeurd, maar dit was de eerste keer dat gebruikers dit niet konden omzeilen.

iraninternetoutage.jpg

Hoe de grote internetstop van Iran in november werd vastgelegd.

Afbeelding: Oracle/Twitter

Algerije internettoegang is geblokkeerd bij meerdere gelegenheden, waaronder tijdens protesten die uiteindelijk de toenmalige president Abdelaziz Bouteflika verdreven.

Reuters beschreef de gebeurtenissen als “de grootste anti-regeringsdemonstraties in het land sinds de Arabische Lente acht jaar geleden”. Tijdens de zomer vonden er nog meer blokkades op sociale media plaats om het voor studenten moeilijker te maken om tijdens hun examens te spieken. Het land deed hetzelfde in 2018 en in 2016.

Het Israëlische leger richtte zich in mei op een gebouw in de Gazastrook, dat Israël De Defense Forces (IDF) zei dat cyberagenten die voor Hamas werkten, gehuisvest waren. ZDNet’s Catalin Cimpanu legde uit dat “de reactie van Israël op de poging tot cyberaanval van Hamas een keerpunt is in de moderne oorlogsvoering, waarbij voor militaire actie werd gekozen in plaats van een typische ‘hack-back’-reactie”.

ZIEN: Tech in Egypte: dit is wat u moet weten over de grootste markt van het Midden-Oosten

Cimpanu heeft ook gewezen op het gebruik van destructieve malware voor het wissen van gegevens worden ingezet bij cyberaanvallen op energiebedrijven in het Midden-Oosten en de opkomst van een hackgroep – ook wel bekend als Lyceum of Hexane – dat zich ook richt op de petrochemische industrie, met een bijzondere focus op Koeweit.

Eindelijk, in oktober, Facebook een rechtszaak aangespannen tegen de NSO Group, een in Israël gevestigd bedrijf, dat hen beschuldigde van het faciliteren van hackaanvallen door de overheid in 20 landen. NSO ontkende de vorderingen.

Will Cathcart, hoofd van WhatsApp, schreef in The Washington Post dat dit “zou moeten dienen als een wake-up call voor technologiebedrijven, overheden en alle internetgebruikers”.

“De mobiele telefoon is de primaire computer voor miljarden mensen over de hele wereld. Het is de manier waarop we onze meest persoonlijke gesprekken voeren en waar we onze meest gevoelige informatie opslaan. Overheden en bedrijven moeten meer doen om kwetsbare groepen en individuen te beschermen tegen deze aanvallen ,” hij zei.


Posted By : togel sdy