COVID heeft startups zwaar getroffen – maar er gebeurt iets verrassends

Eind vorig jaar zat de startup-scene in het Midden-Oosten in de lift. De ride-hailing-service van de regio, Careem, werd door Uber overgenomen in een deal van $ 3,1 miljard, en de bredere industrie was getuige van recordniveaus van betrokkenheid.

Uit onderzoek van MAGNiTT, een dataplatform voor startups, bleek dat er in 2019 $ 704 miljoen werd geïnvesteerd in 564 verschillende startups in de regio. “Om het in perspectief te plaatsen, werd in 2009 $ 15 miljoen aan financiering toegekend in vijf venture-deals”, merkte het bedrijf op.

Het aantal financieringsdeals en de brede trend van investeringen in startups in het Midden-Oosten zijn gestegen.

Afbeelding: MAGNiTT

“Het verhaal blijft succes kweeksucces”, Christopher Schroeder, mede-oprichter Next Billion Ventures en auteur van Startup Rising: The Entrepreneurial Revolution Remaking van het Midden-Oosten, vertelde ZDNet. “De massale mobiele penetratie [is] het aantrekken van investeringen uit de regio,” merkte Schroeder op, en die investeringen gaan gepaard “met meer wereldwijde technologiebedrijven die manieren zoeken om toe te treden”.

ZIEN: Gids om een ​​kampioen digitale transformatie te worden (TechRepublic Premium)

Maar dat momentum was natuurlijk pre-COVID. Wat betekent de pandemie voor het Midden-Oosten, nu de pandemie gevolgen heeft voor economieën, bedrijven en levens over de hele wereld?

Gemengde fortuinen voor startups

De eerste vooruitzichten voor veel startups in de regio zagen er niet goed uit.

Een rapport van Wamda en Arabnet in mei, met bevindingen van 247 oprichters van startups in de hele regio, benadrukte dat bijna de helft, 49,4%, van de ondervraagden een cash runway had van zes maanden of minder. Voor logistieke startups zakte dat naar één tot twee maanden.

Bovendien gaf 71% van de startups commentaar op de negatieve impact van de pandemie op hun bedrijf – waarbij startups in e-grocery, edtech en fintech de neiging hebben om tegen de trend in te gaan – terwijl de helft van de respondenten ook commentaar gaf op de impact die dit had op hun financiering. Uitstel, verhoogde selectiviteit en vertraagde investeringen van durfkapitalisten werden allemaal genoemd als belangrijkste zorgen.

Als reactie daarop hebben bedrijven een reeks maatregelen genomen om de kosten te verlagen, waaronder thuiswerken, het uitstellen van uitbreidingsplannen, salarisverlagingen en het creëren van nieuwe bedrijfsmodellen.

“De overlevingsfactor voor meer dan de helft van de startups in de regio is [dependent on] het verkrijgen van nieuwe investeringen of subsidies”, schreven de auteurs van het rapport. “Financiële hulp, of het nu in de vorm van investeringen, leningen of kwijtschelding van rekeningen is, is noodzakelijk om het startup-ecosysteem van de regio te ondersteunen.”

covidresponsestartupsmiddleeastwamdaarabnet.jpg

Als reactie op de pandemie hebben bedrijven een reeks maatregelen genomen om de kosten te verlagen.

Afbeelding: Wamda en Arabnet

Deze schijnbaar sombere vooruitzichten zijn echter niet universeel.

Om de conclusie van Wamda en Arabnet te versterken dat de impact van COVID van sector tot sector verschilt, blijkt uit gegevens die MAGNiTT in de zomer heeft gepubliceerd dat er in 2020 $ 693 miljoen was geïnvesteerd in startups in de regio.

“Dat vertegenwoordigt maar liefst 95% van de totale durfinvesteringen in heel 2019, al een recordjaar voor startup-deals voor de regio”, zegt Areije Al Shakar, directeur en fondsmanager bij Al Waha Fund of Funds, een Bahreinse regering programma ontworpen om een ​​VC-gemeenschap in de hele regio te creëren.

“De pandemie heeft misschien een negatieve invloed gehad op de startup- en investeringsscene wereldwijd, maar we zien iets spannends en onverwachts gebeuren in het Midden-Oosten”, voegde ze eraan toe.

Er zijn een aantal redenen voor deze misschien verrassende situatie.

Philip Bahoshy, de oprichter en chief executive van MAGNiTT, vertelde eerder dit jaar aan een krant in de VAE dat er meer investeringen in een later stadium met grotere ronde maten hebben plaatsgevonden.

Dat betekent dat er doorgaans geld wordt gestoken in meer gevestigde bedrijven. Dit zijn entiteiten die “kunnen voorzien” [investors with] een langere landingsbaan om de uitdagende tijden die voor ons liggen te doorstaan”.

ZIEN: Digitale transformatie: de nieuwe regels om projecten gedaan te krijgen

Onderzoek lijkt deze suggestie te versterken en toont aan dat terwijl de totale investeringen in de sector stijgen, het aantal bedrijven waarin wordt geïnvesteerd afneemt.

Nieuwe cijfers van MAGNiTT weerspiegelen deze realiteit, waarbij “in augustus 2020 het aantal deals met 48% daalde, terwijl de totale financiering daarentegen met 93% toenam in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar”. De gegevens vertelden een soortgelijk verhaal in juli en in de eerste helft van 2020, waar de financiering voor startups in het Midden-Oosten jaar op jaar met 35% steeg.

Deze trends hebben een aantal negatieve gevolgen voor de startups in de regio.

Het is duidelijk dat de exit-tijdlijnen worden verlengd en er zijn zorgen dat investeringen in nieuwe ondernemingen zijn gedwarsboomd. Dubai Future Councils heeft ook de kwestie van burn-out aangepakt, waarbij opgemerkt wordt dat “veel tech-startups hoge burn-rates hebben”, een eigenschap die waarschijnlijk zal worden verergerd door de stress van de pandemie.

Toekomstige investeringen in startups

Er is een “verschuiving in de belangstelling van investeerders naar startups met een lager risico en in een later stadium”, erkent Areije Al Shakar. “Maar dit hoeft niet te betekenen dat kleinere, nieuwere startups en ideeën met een hoger risico aan de kant worden geschoven. De snelgroeiende VC-gemeenschap in de regio zet hun kapitaal strategischer en spaarzamer in, maar nauwkeuriger.”

Een deel van deze nauwkeurigheid is te zien in inspanningen die zijn ontworpen om sectoren te ondersteunen die op dit moment aan duidelijke zakelijke en consumentenbehoeften voldoen. Het lijkt erop dat diezelfde bedrijven ook het hoofd boven water houden.

Flat6Labs, een accelerator gevestigd in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, ontdekte dat – van zijn startups – de edtech-, SaaS-, fintech-, e-commerce- en IT-industrieën, “door de pandemie normaal of boven de normale capaciteit werken”. Startups in transport, reizen, agritech en logistiek daarentegen hebben het veel moeilijker.

ZIEN: De volgende grote uitdaging van technologie: eerlijker zijn voor iedereen

Ambar Amleh, partner bij Ibtikar Fund, een vijf jaar oud zadenfonds gevestigd in de stad Ramallah op de Westelijke Jordaanoever, zei: “De pandemie heeft trends versneld die in deze regio moesten worden versneld, zoals e-commerce, telezorg, online onderwijs en digitaal betalen.”

In een gesprek met de International Finance Corporation (IFC), een lid van de Wereldbankgroep, merkte Amleh op dat haar bedrijf van plan is een tweede fonds te lanceren “dat inspeelt op de trends die door COVID zijn versneld en versterkt”. Onder deze trends heeft sociale afstand ertoe geleid dat gestroomlijnde e-commercesystemen “redelijk noodzakelijk” zijn geworden, zei ze.

“Het is ook een goede kans voor startups om online te gaan”, adviseert Flat6Labs, waarbij hij benadrukt dat “degenen wiens bedrijfsmodellen sterk afhankelijk waren van beenwerk – de fysieke aanwezigheid van iemand op het werk” meestal het zwaarst zijn getroffen.

“Zoek een manier om hun bedrijf grotendeels cloudgebaseerd te maken”, raden ze de oprichters aan. “Als je dat kunt, kun je je startup echt toekomstbestendig maken.”


Posted By : togel sdy