Astronomen leggen eerste spin-metingen vast van planeten in het HR 8799-sterrenstelsel

Astronomen hebben een sterrenstelsel bestudeerd dat in 2008 werd ontdekt door het WM Keck Observatory en Gemini Observatory uit Hawaï. Het sterrenstelsel heet HR 8799 en is 129 lichtjaar verwijderd van de aarde. Binnen dat sterrenstelsel bevindt zich een kwartet van planeten, allemaal bekend als super-Jupiters.

Zoals de naam al doet vermoeden, zijn super-Jupiterplaneten massiever dan Jupiter in ons zonnestelsel. HR 8799 is opmerkelijk omdat het een van de eerste planetaire systemen is die rechtstreeks door een telescoop wordt afgebeeld. Een groot mysterie over het sterrenstelsel waren de rotatieperioden of draaisnelheden van de planeten erin. Door de rotatiesnelheden te kennen, kunnen astronomen de lengte van een dag op de planeet kennen.

Dat soort gegevens is slechts voor enkele van de duizenden exoplaneten die tot nu toe zijn ontdekt, gemeten. Een groep astronomen heeft een instrument ontwikkeld met de naam Keck Planet Imager and Characterizer, in gebruik genomen tussen 2018 en 2020. Het instrument kan exoplaneten waarnemen met een extreem hoge spectrale resolutie. Het instrument kan een resolutie bieden die hoog genoeg is om te ontcijferen hoe snel planeten draaien.

De studie heeft aangetoond dat de minimale rotatiesnelheden voor twee van de planeten in het HR 8799-sterrenstelsel, bekend als HR 8799 d en HR 8799 e, respectievelijk met 10,1 kilometer per seconde en 15 kilometer per seconde draaien. Die gegevens betekenen dat de lengte van een dag op aarde zo kort kan zijn als drie uur of zo lang als 24 uur, afhankelijk van hoe de planeten gekanteld zijn. Helaas is de kanteling van de planeten op dit moment onbepaald.

Ter vergelijking: Jupiter draait met 12,7 kilometer per seconde en een dag op de planeet duurt bijna 10 uur. Het team was in staat om de spin van de derde planeet, HR 8799 c, te beperken tot een bovengrens van minder dan 14 kilometer per seconde. Helaas konden onderzoekers de rotatiesnelheid van de vierde planeet in het systeem, HR 8799 b, niet bepalen.

Posted By : no sydney hari ini 2021