Astronomen analyseren een vreemde ster die naar de rand van de melkweg raast

Astronomen bestuderen momenteel de ster die bekend staat als LP 40−365. Het is een soort snel bewegende ster die een overblijfsel is van een massieve witte dwerg die een enorme supernova-explosie heeft overleefd. De ster bevindt zich momenteel ongeveer 2000 lichtjaar van de aarde en raast naar de rand van het Melkwegstelsel.

Astronomen zeggen dat de ster zo snel beweegt dat het bijna zeker is dat hij de melkweg zal verlaten. Schattingen koppelen de snelheid van LP 40-365 aan bijna 2 miljoen mijl per uur. De ster is een overblijfsel van een supernova die nog steeds voortgestuwd wordt door de kracht van de explosie. Onderzoekers merken op dat het uniek is dat het object door een gedeeltelijke supernova-explosie is gegaan en het heeft overleefd.

Pas de laatste jaren beginnen astronomen te denken dat dit type sterren zou kunnen bestaan. LP 40-365 wordt beschreven als “stergranaatscherven”, en objecten zoals deze kunnen inzicht geven in andere sterren die soortgelijke rampen in het verleden hebben overleefd. Onderzoekers analyseerden de ster met behulp van gegevens van de Hubble Space Telescope en de Transitioning Exoplanet Survey Satellite. Met behulp van verschillende soorten gegevens van beide telescopen, ontdekten de onderzoekers en medewerkers van het project dat niet alleen LP 40−365 op weg is uit onze melkweg, maar ook op zijn weg naar buiten roteert.

Onderzoekers hebben onderzocht waarom de ster helderder en zwakker werd toen hij de melkweg verliet. De eenvoudigste verklaring is dat de ster elke negen uur in en uit het zicht draait, wat de rotatiesnelheid suggereert. Een rotatiesnelheid van elke negen uur wordt als relatief langzaam beschouwd voor een sterfragment dat een supernova-explosie heeft overleefd.

Witte dwergen gaan supernova wanneer ze te zwaar worden om zichzelf te ondersteunen, wat resulteert in een enorme ontploffing. Het team zegt de rotatiesnelheid van een ster als LP 40−365 te hebben ontdekt nadat een supernova licht schijnt op het oorspronkelijke tweesterrensysteem waar het vandaan kwam. Op basis van de relatief langzame rotatie zijn onderzoekers ervan overtuigd dat LP 40−365 granaatscherven zijn van de ster die zichzelf vernietigde nadat hij te veel massa had gekregen van zijn binaire partner.

Posted By : no sydney hari ini 2021