Apple’s eerste Macs met Arm-chips zouden binnenkort kunnen verschijnen: dit is waarom het ertoe doet

Volgens een onderzoeksnota van de gerespecteerde Apple-watcher Ming Chi Kuo (verkregen door MacRumours), zou Apple vanaf de eerste helft van volgend jaar Arm-processors in Macs kunnen gaan gebruiken.

Processorovergangen zijn niets nieuws voor Apple. In 1994 verhuisde het bedrijf de Mac van zijn oorspronkelijke Motorola 68000-serie platform naar PowerPC-chips van de AIM (Apple-IBM-Motorola) alliantie. Toen, in 2006, verschoof de Mac weer van platform, van PowerPC naar Intel, waar het nu nog steeds is. Beide keren was de sleutel tot een succesvolle overgang emulatiesoftware waarmee applicaties die voor het vorige platform waren geschreven, konden worden uitgevoerd zonder al te veel prestatieverlies, totdat native versies beschikbaar waren.

Geruchten over de verhuizing van de Mac naar Arm circuleren al een tijdje, en werden vorig jaar verder bevestigd door de aanwerving van de beste Arm-chipontwerper Mike Filippo, die ook voor Intel en AMD heeft gewerkt.

Apple ontwerpt en fabriceert momenteel (via TSMC) zijn eigen Arm-gebaseerde chips voor iPhones en iPads, de nieuwste zijn de 7nm A13 Bionic (iPhone 11, 11 Pro, 11 Pro Max) en A12X Bionic (11-inch iPad Pro, 3e- generatie 12,9-inch iPad Pro). De volgende generatie 5nm-chips van TSMC zal naar verwachting in de loop van 2020 in volume toenemen, en de verbeterde prestaties en het stroomverbruik die deze chips leveren, kunnen de katalysator zijn achter Apple’s geruchten Mac-beweging – samen met meer controle over de stuklijst , natuurlijk. Op de arm gebaseerde Apple T-serie ondersteuningschips worden al gebruikt in Macs.

ZIEN: Top 20 Apple-sneltoetsen voor zakelijke gebruikers (gratis pdf)

Wat de software betreft, heeft Apple gewerkt om het voor ontwikkelaars gemakkelijker te maken om iPad-apps naar macOS te porten met zijn Catalyst-project, dat vorig jaar op de WWDC werd aangekondigd. Momenteel biedt dit een nieuwe Xcode SDK waarmee je eenvoudig een ‘Mac’-aanvinkvakje kunt selecteren om een ​​bestaande iPad-app te converteren naar een native macOS-app met bureaublad- en vensterfuncties en aanraakbedieningen die zijn aangepast aan toetsenbord- en muisinvoer. Het uiteindelijke doel is om ook macOS-naar-iOS-overgangen te ondersteunen, door ‘universele’ apps te creëren die op beide besturingssystemen kunnen draaien met minimale moeite voor ontwikkelaars en gebruikers.

De onderzoeksnota van Ming Chi Kuo verwijst naar een “nieuwe 2H20 5G iPhone, nieuwe 2H20 iPad uitgerust met mini-LED en nieuwe 1H21 Mac uitgerust met de eigen ontworpen processor”. Het is waarschijnlijk dat deze op Arm gebaseerde Mac, mocht hij verschijnen, een relatief low-end apparaat zal zijn – misschien een bijgewerkte MacBook Air – en dat high-end, professionele Macs nog een tijdje op Intel gebaseerd zullen blijven. Niemand verwacht op dit moment een door Apple ontworpen Arm-processor die gelijkwaardige prestaties kan leveren als de 28-core Intel Xeon W in de nieuwe Mac Pro.

Microsoft is natuurlijk al eerder op de x86-naar-Arm-weg geweest – eerst met Windows RT en nu met Windows 10 on Arm. Windows RT faalde omdat het slechts een beperkte selectie van native Windows Store-apps kon uitvoeren – iets dat Windows 10 on Arm gedeeltelijk heeft verholpen door ook 32-bits (maar niet 64-bits) x86-desktop-apps onder emulatie te ondersteunen.

Lees verder

Posted By : hasil sidney