Amerikaanse militaire reservist krijgt gevangenisstraf voor het uitvoeren van romantiekzwendel

Een voormalige reservist van het Amerikaanse leger is aangeklaagd en achter de tralies gestuurd voor oplichting gericht op eenzamen, ouderen en bedrijven.

Amerikaanse aanklagers zeiden deze week dat Joseph Iorhemba Asan Jr. 46 maanden – of meer dan drieënhalf jaar – in de gevangenis zal doorbrengen voor het plegen van zowel romantiek als oplichting met Business Email Compromise (BEC).

Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie (DoJ) werkte de voormalige militair van ongeveer februari 2018 tot oktober 2019 samen met een mede-samenzweerder, genaamd Charles Ifeanyi Ogozy – een ander lid van de Amerikaanse legerreserves – om fraude te plegen “tegen tientallen slachtoffers in de Verenigde Staten, banken opgelicht en miljoenen dollars witgewassen aan fraude-opbrengsten aan mede-samenzweerders in Nigeria.”

De 24-jarige, gevestigd in Daytona Beach, Florida, werkte samen met Ogozy om romantiekzwendel te plegen die gericht was op oudere mannen en vrouwen. Er werden valse profielen gebruikt om deze slachtoffers te lokken, die geloofden dat ze echt met liefdesbelangen praatten — en toen het vertrouwen eenmaal was gevestigd, deden de verzoeken om geld dat ook.

BEC-zwendel werd ook uitgevoerd door het paar. Deze vormen van aanvallen zijn meestal gebaseerd op phishing en social engineering en zijn gericht op bedrijven met valse correspondentie waarin om betaling van facturen en diensten wordt gevraagd. De meer geavanceerde BEC-groepen die er zijn, kunnen ook de communicatiestromen per e-mail tussen werknemers in gevaar brengen en knoeien met bankgegevens die worden gebruikt om leveranciersfacturen te betalen, en in plaats daarvan geld overmaken naar rekeningen die zij beheren.

“Een van de slachtoffers van het compromitterende plan voor zakelijke e-mail van de beklaagden was een veteranenorganisatie van het Amerikaanse Korps Mariniers”, zeggen aanklagers.

Op frauduleuze wijze verkregen geld werd overgemaakt naar bankrekeningen die werden beheerd door Asan, Ogozy en andere criminele deelnemers. Er werden minstens 10 rekeningen opgezet bij acht banken, die allemaal op naam stonden van niet-bestaande bedrijven, waaronder Uxbridge Capital LLC en Renegade Logistics LLC.

In totaal zegt het DoJ dat de oplichters ten minste $ 1,8 miljoen hebben overgemaakt en ontvangen, waarvan een groot deel in contanten is opgenomen en niet kan worden getraceerd.

Asan werd op 31 oktober 2019 gearresteerd. Hij pleitte schuldig aan samenzwering voor het plegen van bankfraude en bankfraude op 23 december 2020. Na het uitzitten van zijn gevangenisstraf moet Asan zich ook onderwerpen aan drie jaar onder toezicht staande vrijlating.

Er is echter ook een financiële boete. De oplichter heeft de opdracht gekregen om $ 184.723 te verbeuren aan de regering van de Verenigde Staten en moet zijn slachtoffers een schadevergoeding van $ 1.792.015 betalen.

“Onder de vele slachtoffers van de internetzwendel die door Joseph Asan werd gefaciliteerd, waren oudere vrouwen en mannen die harteloos voor de gek werden gehouden door te geloven dat ze online betrokken waren bij potentiële romantische interesses”, aldus de Amerikaanse procureur Audrey Strauss. “[…] Asans misdaden hebben inderdaad geleid tot zijn eigen ommekeer van zijn fortuin, aangezien deze voormalige verdediger van dit land nu een federale gevangene wordt.”

In juli werd de in Houston, Texas woonachtige Akhabue “David Harrison” Ehis Onoimoimilin veroordeeld tot een gevangenisstraf van meer dan zeven jaar en werd veroordeeld tot het betalen van meer dan $ 865.000 voor het plegen van zowel romantiek als BEC-zwendel. Onoimoimilin verdiende meer dan $ 2,2 miljoen door zijn doelen op te lichten.

De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) schat dat in 2020 romantiekzwendel het gemiddelde slachtoffer $ 2.500 kostte, waarbij het totale verlies van gemelde gevallen alleen al $ 304 miljoen in de Verenigde Staten bedroeg.

Vorige en gerelateerde dekking


Heb je een tip? Veilig contact opnemen via WhatsApp | Signaal op +447713 025 499, of via Keybase: charlie0


Posted By : keluaran sidney hari ini