AI-startup: we hebben mensen verwijderd uit zakelijke onderhandelingen

Het is niet elke dag dat een startup van acht mensen, slechts een paar maanden eerder opgericht, aankondigt samen te werken met een van ‘s werelds grootste bedrijven.

Maar dat is precies wat er eind maart van dit jaar gebeurde toen de Estse startup Pactum, die een op AI gebaseerde commerciële onderhandelingstool biedt, door Walmart werd ingeschakeld om de onderhandelingen met een deel van zijn wereldwijde leveranciersnetwerk te automatiseren.

De mede-oprichter van het bedrijf is Kaspar Korjus, voormalig oprichter van het e-residency-programma van Estland.

ZIEN: Hoe AI en machine learning te implementeren (ZDNet speciaal rapport) | Download het rapport als PDF (TechRepublic)

Hij vertelt ZDNet dat machines eerder vroeger dan later van een ondersteunende rol naar de bestuurdersstoel in het bedrijfsleven wereldwijd zullen gaan, en Pactum wil een koploper zijn in die verschuiving.

“Onze visie is dat mensen zich in de toekomst kunnen concentreren op strategisch werk terwijl machines de implementatie doen”, zegt hij.

“We zien dat je op maandag, als je naar je werk komt, het dashboard opent en ziet dat er in de loop van de week 1.000 nieuwe onderhandelingen zijn gestart, 600 nieuwe deals zijn gesloten en getekend en ERP-systemen al zijn bijgewerkt. Je gaat verder met de volgende strategische stappen en laat de machine uw ideeën omzetten in een duurzaam bedrijf.”

De op AI gebaseerde onderhandelingstool van Pactum start het proces door de klant te interviewen, alle vereiste informatie rond de onderhandeling vast te leggen en de waarde voor elke mogelijke afweging in het contract voor de klant te bepalen. Het team van Pactum bouwt vervolgens de onderhandelingsstromen op. Bij het voeren van de chatgebaseerde onderhandeling leert het systeem de partner of leverancier kennen.

“Naast de best-practice onderhandelingsstrategieën, gebruikt het systeem wat het heeft geleerd en alle beschikbare informatie om een ​​win-win-deal te sluiten”, legt Korjus uit, eraan toevoegend dat hoewel het systeem in een volledig autonome modus kan werken, het ook kan worden geconfigureerd om een ​​mens in te lussen, afhankelijk van de behoeften van de klant.

Door de manier te verbeteren waarop leveranciers worden beheerd zonder menselijke tussenkomst, zouden bedrijven financiële voordelen moeten zien, stelt hij: “Fortune Global 2000-bedrijven hebben enorme lange staarten van leveranciers die niet worden beheerd omdat er zoveel zijn.”

Het idee voor een op AI gebaseerde tool voor zakelijke onderhandeling is bedacht door de tweede mede-oprichter van Pactum, Martin Rand.

In 2016 verkocht Rand zijn start-up Vitalfields voor boerderijbeheer aan Monsanto en begon hij te werken als commercieel leider in Europa voor Monsanto’s dochteronderneming Climate Corporation. Zijn werk omvatte talloze onderhandelingen met internationale partners, maar culturele verschillen in cognitieve vooroordelen maakten het niet gemakkelijk.

Hij kwam met het idee om een ​​wereldwijd netwerk van mensen te creëren om multicultureel onderhandelen te oefenen. Na overleg met Kaspar Korjus en zijn broer Kristjan Korjus, evolueerde dit idee naar een systeem dat volledig autonoom over deals onderhandelt en zo werd Pactum geboren.

ZIEN: Startup-krachtpatser: waarom Estland meer ontwikkelaars nodig heeft, technologisch talent in banen boom

In de huidige economische situatie lijkt het waarschijnlijk dat wereldwijde toeleveringsketens in de nabije toekomst veel veranderingen zullen ondergaan, en Korjus ziet dat als een kans.

“Volgens een artikel in The Economist vereist een bescheiden kopje koffie 29 bedrijven om samen te werken in 18 landen. Dus stel je voor wat er nodig is om een ​​auto of een iPhone in elkaar te zetten”, zegt hij.

“Toeleveringsketens zijn enorm complex en het doorvoeren van veranderingen vereist veel onderhandelingen. We zien dat daar de komende maanden meer van nodig zal zijn.”

De eerste grote coup voor Pactum was om Walmart aan boord te krijgen. Het hele proces begon met een gelukkige pitch en ongeveer zes maanden later werd de samenwerking aangekondigd.

“Het begon allemaal toen een Ests bedrijf genaamd Cleveron een bijeenkomst van Walmart-managers in Estland organiseerde. We gingen mee en pitchten het idee. Het klikte met hen en we gingen verder”, zegt Korjus, die weigerde aanvullende informatie over de vennootschap.

“Al onze grote klanten zoals Walmart hebben grote leveranciers voor long tails. We hebben geholpen om die deals voor beide partijen efficiënter te maken.”

Aangezien het bedrijf nog klein is, is een van de grootste uitdagingen voor Pactum geweest om grote bedrijven ervan te overtuigen hen de vertrouwelijke informatie toe te vertrouwen die nodig is om de geautomatiseerde onderhandelingen te laten werken.

ZIEN: Digitale identiteiten: waarom dit Balkanland de successen van Estland wil evenaren

Korjus stelt dat het bedrijf zich vanaf het begin zeer bewust was van de noodzaak om uiterst ijverig met informatie om te gaan. Dus vanaf de eerste dag heeft het zijn hele infrastructuur met dat in gedachten opgebouwd.

“Dit resulteert in een beter controleerbare en nettere oplossing dan veel oudere en grotere bedrijven hebben”, zegt hij.

“We gebruiken alle best practices en knowhow van ons team, dat heeft gewerkt voor Skype, TransferWise, de Estse overheid, IBM, Monsanto en vele andere bedrijven die zeer strikte beveiligingsnormen hanteren.”

Hoewel Pactum een ​​kantoor heeft in Tallinn, Estland, en klanten in heel Europa, is het hoofdkantoor in Mountain View, Californië, omdat het bedrijf de VS als zijn grootste markt ziet.

Volgens Korjus is het groeipotentieel groot, vooral omdat ze nog geen directe concurrenten hebben.

“Tot nu toe hebben we geen ander bedrijf erkend dat commerciële onderhandelingen voert met AI”, stelt hij.

Meer over Estland en startups

 • ‘Sneller dan tanken’: deze ultracondensatoren zullen elektrische auto’s veranderen, zegt startup
 • Witwassen van geld: deze startup denkt dat zijn technologie een nieuw bankschandaal kan voorkomen
 • Startup-krachtpatser: waarom Estland meer ontwikkelaars nodig heeft, technologisch talent in banen boom
 • Blockchain ID-controles: hoe deze startup identiteiten nu online verifieert
 • Een einde aan identiteitsdiefstal? Deze gezichtsherkenning is zo slim dat zelfs een tweeling hem niet voor de gek kan houden
 • Estland heeft slechts 1,3 miljoen mensen, dus waarom zetten de startups investeringsrecords neer?
 • Estland’s nieuwe beveiligingsfocus op e-residency: ‘Je kunt geen geld witwassen met een digitale ID’
 • De e-revolutie van Estland zet door: nu is het de eerste in Europa met grensoverschrijdende e-recepten
 • Online stemmen: Estland leert de wereld nu een lesje in elektronische verkiezingen
 • Beveiliging: na het treinongeluk met de identiteitskaart van Estland verovert deze identiteits-app de Baltische staten stormenderhand
 • Estland heeft slechts 1,3 miljoen mensen, dus waarom zetten de startups investeringsrecords neer?
 • Waarom Estland zich midden in een 5G-wapenwedloop bevindt
 • Estland’s ID-kaartfiasco: ‘We zijn niet van plan een goede crisis te laten verspillen’
 • Hoe Estland een e-government-krachtpatser werd TechRepublic
 • Waarom de volgende grote technologische innovaties uit Estland of Duitsland zullen komen, niet uit Silicon Valley TechRepublic
 • Posted By : keluaran sydney