AI in het Midden-Oosten: dit is wat u moet weten

Volgens inzichten die eind vorig jaar door IDC zijn gepubliceerd, zullen de IT-uitgaven in het Midden-Oosten en Afrika naar verwachting in 2020 boven de $ 83 miljard uitkomen.

Die algemene groei, een stijging van 2,8% op jaarbasis, verhult echter veranderingen op bepaalde gebieden van IT-uitgaven.

Binnen deze verschuivingen heeft IDC aanzienlijke investeringen geïdentificeerd in kunstmatige intelligentie (AI), die veel sneller groeit dan het hoofdcijfer.

ZIEN: Beheer van AI en ML in de onderneming 2020: technische leiders verhogen projectontwikkeling en -implementatie (TechRepublic Premium)

Afzonderlijke analyse van IDC voorspelt dat de uitgaven aan AI-systemen in de regio dit jaar $ 374,2 miljoen zullen bereiken, een stijging van $ 261,8 miljoen in 2018 en een verwachte uitgave van $ 310,3 miljoen in 2019.

Tussen 2018 en 2023 zullen de op AI gebaseerde uitgaven in de regio toenemen met een samengesteld jaarlijks groeipercentage van 19%.

econ-potentieel-ai-me-regio's-1.png

AI heeft het potentieel om het komende decennium aanzienlijk bij te dragen aan het BBP van het Midden-Oosten.

Afbeelding: PwC

Een deel van dit potentieel wordt al gerealiseerd. AI is te zien in een breed scala van verticale markten in de regio, waaronder consumenten-, ondernemingen- en overheidsactiviteiten.

De meest voor de hand liggende uitingen hiervan zijn de inspanningen om slimme steden te ontwikkelen. De AI-uitgaven worden echter geleid door het bankwezen en de detailhandel. IDC verwacht dat deze sectoren in 2020 goed zullen zijn voor meer dan 33% van de AI-investeringen, gevolgd door uitgaven van federale en centrale overheden en de telecommunicatie-industrie.

In het Midden-Oosten en Afrika, waaronder Zuid-Afrika, de grootste AI-markt in de regio, zal volgens Manish Ranjan ongeveer 30% van de totale AI-uitgaven komen van geautomatiseerde klantenservicemedewerkers, IT-automatisering en geautomatiseerde systemen voor dreigingsinformatie en preventie. , IDC’s programmamanager voor software en cloud in het Midden-Oosten, Afrika en Turkije.

ZIEN: Wie is verantwoordelijk voor verantwoorde AI?

Een onderzoek uit 2018, uitgevoerd door het IBM Institute for Business Value en Oxford Economics, onthulde de belangrijkste drijfveren voor investeringen in AI-technologieën in de hele regio, waarbij klantrelaties en potentiële omzetgroei de belangrijkste factoren zijn.

De onderzoekers ondervroegen 200 leidinggevenden uit de VAE, Saoedi-Arabië, Egypte en Qatar en ontdekten dat “minder organisaties in het Midden-Oosten op het hek zitten in hun inzet voor AI” vergeleken met een soortgelijk onderzoek in 2016. “Ze zijn meer gesplitst, ofwel allemaal in of helemaal uit”, schreven de auteurs.

ibminstituteforbusinessvaluemeai.jpg

IBM-onderzoekers volgden de veranderende redenen voor bedrijven om te investeren in AI in het Midden-Oosten en Afrika.

Afbeelding: IBM Institute for Business Value

Een regionale AI-sector laten groeien

“Zullen het Midden-Oosten en Noord-Afrika meer worden dan alleen een consument van kunstmatige intelligentie?” vroeg Carrington Malin uit de VAE, een ondernemer, marketeer en schrijver gericht op opkomende technologieën, in ZDNet’s recente vooruitblik op de digitale toekomst van het Midden-Oosten.

Zeker, een aantal landen in de regio investeert op grotere schaal in dit gebied, omdat ze proberen hun economieën af te leiden van een afhankelijkheid van petrochemicaliën.

“In absolute termen zullen de grootste winsten naar verwachting naar Saoedi-Arabië gaan, waar AI naar verwachting in 2030 meer dan $ 135,2 miljard zal bijdragen aan de economie, wat overeenkomt met 12,4% van het BBP”, zegt PwC. “In relatieve termen wordt verwacht dat de VAE de grootste impact van bijna 14% van het BBP van 2030 zal zien.”

statistic-id721752-artificial-intelligence-market-revenue-middle-east-and-africa-2016-2025.png

Afbeelding: Tractica

PwC benadrukt de mate van investeringen in AI-technologie in de twee landen, in vergelijking met de rest van de regio, als de grondgedachte achter zijn oordeel.

Deze initiatieven omvatten de oprichting van een nieuwe autoriteit en centrum voor AI in Saoedi-Arabië, de lancering van de AI-strategie van de VAE in oktober 2017, evenals de oprichting van de Mohamed bin Zayed University of Artificial Intelligence (MBZUAI).

De Artificial Intelligence Strategy 2031 van de VAE is het eerste project in het VAE Centennial Plan 2071. Bron: UAEai 2031/YouTube

“Het inbedden van AI in het hele weefsel van de samenleving is een van de fundamentele hoekstenen van de bredere doelstellingen van de VAE Centennial 2071”, merkt IBM op, “die erop gericht zijn de VAE een van de beste en meest innovatieve landen ter wereld te maken op het gebied van de komende vijf decennia”.

Carrington Malin wijst erop dat terwijl Saoedi-Arabië en de VAE vorig jaar enkele strategische, goed gefinancierde AI-initiatieven en beleidsbewegingen aankondigden, een groot deel van de regio veel langzamer van de baan was.

“Het is voorspelbaar dat het meeste nieuwe overheidsbeleid veel aandacht heeft besteed aan het voorbereiden van de publieke sector op AI. Ondanks vroege publiek-private partnerschappen om AI-startups in de regio aan te moedigen, blijven levensvatbare AI-gerichte startups dun op de grond, waar je ook kijkt ,” hij voegt toe.

“Als we een golf van nieuwe AI-startups in de regio gaan zien, dan is 2020 ongetwijfeld het jaar waarin ze op de voorgrond zullen treden.”

Plannen voor een AI-toekomst

“De CIO’s in de regio willen graag meer oplossingen gebruiken die gebruikmaken van AI”, merkte CIO.com vorig jaar op. “Een voorhoede van ondernemingen heeft op AI gebaseerde applicaties uitgerold en zegt dat als ze nu niet aan boord gaan met AI, dit hun organisatie het komende decennium zal kosten. Dus wat houdt andere ondernemingen tegen?” zij vroegen.

Het antwoord, betoogt Arup Roy, vice-president van Gartner Research, is een gebrek aan begrip van de technologie, evenals weten wanneer en waar er een businesscase is voor het gebruik van AI.

Kloven in vaardigheden, het aantrekken van talent en infrastructuur- en regelgevingskwesties zijn ook belangrijke overwegingen, evenals uitdagingen rond natuurlijke taalverwerking in het Arabisch, inzicht in de impact van automatisering op banen en het potentieel voor AI om besluitvorming te ondersteunen en te informeren.

ZIEN: Wat biedt de toekomst voor gespreks-AI?

Een combinatie van onderzoek, onderwijs en beleidsinspanningen is daarom nodig om het potentieel van AI in het Midden-Oosten te realiseren.

Dit kan verdere stappen betekenen zoals het AI Talent Hunt-programma van de VAE en het 1 Million Arab Coders-initiatief van 2018, succesverhalen om bedrijfsleiders en besluitvormers te inspireren en te informeren, evenals meer studenten zoals Dr. Fatmah Baothman, de eerste vrouw in het Midden-Oosten die verdien een doctoraat in moderne kunstmatige intelligentie, om toekomstige generaties te inspireren.

Daarnaast zullen regeringen ook moeten worstelen met “controversiële en uitdagende kwesties, met inbegrip van kwesties die verder gaan dan banen en arbeidsmarktvaardigheden”, merkt op. Guy Burton, een visiting fellow aan het LSE Middle East Centre en een adjunct-professor aan het Vesalius College, Brussel.

“Andere overwegingen hebben betrekking op de ethische aspecten van AI, inclusief de mogelijk negatieve manieren waarop het kan worden gebruikt en geëxploiteerd, van toezicht en censuur tot vooroordelen en vooroordelen, die inherent kunnen zijn aan de programmering”, zegt hij. “Ongeacht de huidige staat van AI, is de geest nu uit de fles.”


Posted By : togel sdy